Tym razem wersja "białej" pizzy, na białym sosie, ze szparagami i szynką. Puszyste ciasto, kremowy sos jogurtowy i chrupiące szparagi to połączenie doskonałe. Koniecznie spróbujcie!
Tym razem wersja "białej" pizzy, na białym sosie, ze szparagami i szynką. Puszyste ciasto, kremowy sos jogurtowy i chrupiące szparagi to połączenie doskonałe. Koniecznie spróbujcie!
Pizza na cieście francuskim. Alternatywa dla tradycyjnej pizzy na spodzie drożdżowym. Ekspresowa do zrobienia, dla wszystkich ceniących sobie czas. Może wykorzystacie przepis w Walentynki i przygotujecie ją dla swojej "połówki"? Wystarczy tylko przygotować ją w kształcie serca :)
Składniki:
Przygotowanie:
Kratkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozwinąć ciasto francuskie. Przecier pomidorowy połączyć z keczupem i ziołami. Na ciasto rozsmarować równomiernie przygotowany sos. Następnie wyłożyć plastry salami i sera przekrojone na pół. Piec około 15 minut w 200°C.
Pomidory pokroić w plastry, rozłożyć na wierzchu pizzy i posypać prażoną cebulką. Można dodatkowo polać keczupem.
Smacznego!
Pyszna pizza z pieczonym mięsem i sosem barbecue. Przygotowana na bardzo cienkim cieście, ponieważ takie lubimy najbardziej. Zupełnie inny smak, który bardzo przypadł mi do gustu. Może dla odmiany od tradycyjnej pizzy z szynką i pieczarkami skusicie się właśnie na taką? Bardzo polecam!
Składniki:
Ciasto:
Z podanych proporcji wyszło mi 2 pizze (średnica 32 cm) na bardzo cienkim cieście.
Mięso:
Ponadto:
Przygotowanie:
Mięso: Najpierw należy upiec mięso i tę czynność można przygotować dzień wcześniej. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, natrzeć mięso i wstawić do naczynia żaroodpornego. Piec przez około 1,5 godziny.
Ciasto: Mąkę, sól i cukier wymieszać razem. Ciepłą wodę połączyć z drożdżami i olejem. Po dokładnym rozpuszczeniu drożdży, przelać zawartość do mąki i zagnieść ciasto. Odstawić na około godzinę w celu zwiększenia objętości.
Pizza: Blachę do pizzy (zamiast blachy można ciasto wyłożyć na papier do pieczenia lub użyć jednorazowych foremek) wysmarować olejem. Wyłożyć ciasto i rozprowadzić równomiernie. Następnie posmarować sosem barbecue i posypać połową sera. Mięso pokroić w kostę i rozsypać na pizzy. Dodać cebulę pokrojoną w półksiężyce i kukurydzę. Na koniec ponownie pospać zółtym serem, pokrojoną w kostkę mozzarellą i wstawić do nagrzanego piernika. Piec około 20 minut w temp. 220° aż spód pizzy będzie zarumieniony.
Smacznego!
Źródło: Blog gotuję, bo lubię