Blog kulinarny

Pizza ze szparagami i sosem jogurtowo-cebulowym

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Tym razem wersja "białej" pizzy, na białym sosie,  ze szparagami i szynką. Puszyste ciasto, kremowy sos jogurtowy i chrupiące szparagi to połączenie doskonałe. Koniecznie spróbujcie!

 

Ekspresowa pizza na cieście francuskim

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pizza na cieście francuskim. Alternatywa dla tradycyjnej pizzy na spodzie drożdżowym. Ekspresowa do zrobienia, dla wszystkich ceniących sobie czas. Może wykorzystacie przepis w Walentynki i przygotujecie ją dla swojej "połówki"? Wystarczy tylko przygotować ją w kształcie serca :)

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 275g (25 x 40 cm)
  • 7 łyżek przecieru pomidorowego (z kartonika)
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki przyprawy kuchni włoskiej
  • 8 plastrów salami lub innej wędliny
  • 7 plastrów sera żółtego
  • 2 małe pomidory
  • prażona cebulka

 

Przygotowanie:

Kratkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozwinąć ciasto francuskie. Przecier pomidorowy połączyć z keczupem i ziołami. Na ciasto rozsmarować równomiernie przygotowany sos. Następnie wyłożyć plastry salami i sera przekrojone na pół. Piec około 15 minut w 200°C.

 

Pomidory pokroić w plastry, rozłożyć na wierzchu pizzy i posypać prażoną cebulką. Można dodatkowo polać keczupem.

 

Smacznego!

Pizza z pieczoną szynką

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pyszna pizza z pieczonym mięsem i sosem barbecue. Przygotowana na bardzo cienkim cieście, ponieważ takie lubimy najbardziej. Zupełnie inny smak, który bardzo przypadł mi do gustu. Może dla odmiany od tradycyjnej pizzy z szynką i pieczarkami skusicie się właśnie na taką? Bardzo polecam!

 

Składniki:

Ciasto:

  • 15 g drożdży
  • 250 g mąki
  • 25 g oliwy
  • 150 g wody
  • 4 g soli
  • 3 g cukru

Z podanych proporcji wyszło mi 2 pizze (średnica 32 cm) na bardzo cienkim cieście.

 

Mięso:

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

 

Ponadto:

  • ok. 1 szklanki sosu barbecue
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 średnia cebula
  • 1 kulka mozzarelli z zalewy (125 g)
  • 300 g żółtego sera

 

Przygotowanie:

Mięso:   Najpierw należy upiec mięso i tę czynność można przygotować dzień wcześniej. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, natrzeć mięso i wstawić do naczynia żaroodpornego. Piec przez około 1,5 godziny.

Ciasto:  Mąkę, sól i cukier wymieszać razem. Ciepłą wodę połączyć z drożdżami i olejem. Po dokładnym rozpuszczeniu drożdży, przelać zawartość do mąki i zagnieść ciasto. Odstawić na około godzinę w celu zwiększenia objętości.

Pizza:  Blachę do pizzy (zamiast blachy można ciasto wyłożyć na papier do pieczenia lub użyć jednorazowych foremek)  wysmarować olejem. Wyłożyć ciasto i rozprowadzić równomiernie. Następnie posmarować sosem barbecue i posypać połową sera. Mięso pokroić w kostę i rozsypać na pizzy. Dodać cebulę pokrojoną w półksiężyce i kukurydzę. Na koniec ponownie pospać zółtym serem, pokrojoną w kostkę mozzarellą i wstawić do nagrzanego piernika. Piec około 20 minut w temp. 220° aż spód pizzy będzie zarumieniony.

 

Smacznego!

 

Źródło: Blog gotuję, bo lubię