Blog kulinarny

Ekspresowa pizza na cieście francuskim

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Pizza na cieście francuskim. Alternatywa dla tradycyjnej pizzy na spodzie drożdżowym. Ekspresowa do zrobienia, dla wszystkich ceniących sobie czas. Może wykorzystacie przepis w Walentynki i przygotujecie ją dla swojej "połówki"? Wystarczy tylko przygotować ją w kształcie serca :)

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 275g (25 x 40 cm)
  • 7 łyżek przecieru pomidorowego (z kartonika)
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki przyprawy kuchni włoskiej
  • 8 plastrów salami lub innej wędliny
  • 7 plastrów sera żółtego
  • 2 małe pomidory
  • prażona cebulka

 

Przygotowanie:

Kratkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozwinąć ciasto francuskie. Przecier pomidorowy połączyć z keczupem i ziołami. Na ciasto rozsmarować równomiernie przygotowany sos. Następnie wyłożyć plastry salami i sera przekrojone na pół. Piec około 15 minut w 200°C.

 

Pomidory pokroić w plastry, rozłożyć na wierzchu pizzy i posypać prażoną cebulką. Można dodatkowo polać keczupem.

 

Smacznego!