Składniki
Pyszna pizza z pieczonym mięsem i sosem barbecue. Przygotowana na bardzo cienkim cieście, ponieważ takie lubimy najbardziej. Zupełnie inny smak, który bardzo przypadł mi do gustu. Może dla odmiany od tradycyjnej pizzy z szynką i pieczarkami skusicie się właśnie na taką? Bardzo polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 15 g drożdży
- 250 g mąki
- 25 g oliwy
- 150 g wody
- 4 g soli
- 3 g cukru
Z podanych proporcji wyszło mi 2 pizze (średnica 32 cm) na bardzo cienkim cieście.
Mięso:
- 500 g szynki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Ponadto:
- ok. 1 szklanki sosu barbecue
- pół puszki kukurydzy
- 1 średnia cebula
- 1 kulka mozzarelli z zalewy (125 g)
- 300 g żółtego sera
Przygotowanie:
Mięso: Najpierw należy upiec mięso i tę czynność można przygotować dzień wcześniej. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, natrzeć mięso i wstawić do naczynia żaroodpornego. Piec przez około 1,5 godziny.
Ciasto: Mąkę, sól i cukier wymieszać razem. Ciepłą wodę połączyć z drożdżami i olejem. Po dokładnym rozpuszczeniu drożdży, przelać zawartość do mąki i zagnieść ciasto. Odstawić na około godzinę w celu zwiększenia objętości.
Pizza: Blachę do pizzy (zamiast blachy można ciasto wyłożyć na papier do pieczenia lub użyć jednorazowych foremek) wysmarować olejem. Wyłożyć ciasto i rozprowadzić równomiernie. Następnie posmarować sosem barbecue i posypać połową sera. Mięso pokroić w kostę i rozsypać na pizzy. Dodać cebulę pokrojoną w półksiężyce i kukurydzę. Na koniec ponownie pospać zółtym serem, pokrojoną w kostkę mozzarellą i wstawić do nagrzanego piernika. Piec około 20 minut w temp. 220° aż spód pizzy będzie zarumieniony.
Smacznego!
Źródło: Blog gotuję, bo lubię