Blog kulinarny

Grissimi z szynką parmeńską

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Przepis

Świetna przekąska, która doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Sycąca, pożywna, kolorowa i pyszna! Najlepiej spożywać zaraz po przygotowaniu, ponieważ później paluszki mogą zrobić się miękkie.

 

Składniki:

  • 100 g serka śmietankowego (typu Almette)
  • płaska łyżeczka bazylii
  • pół łyżeczki oregano
  • 15 sztuk grissimi (włoskie paluszki chlebowe)- użyłam z rozmarynem
  • 15 plastrów szynki parmeńskiej
  • 2 garści rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych

 

Przygotowanie:

Serek wymieszać z bazylią i oregano. Rukolę umyć i wysuszyć. Każdy plaster szynki posmarować ziołowym serkiem i na wierzch wyłożyć po kilka listków rukoli. Na paluszki chlebowe nawijać szynkę z dodatkami. Pomidorki, z którymi przekąska smakuje jeszcze lepiej, pokroić na ćwiartki i udekorować danie.

 

Smacznego!

 

Inspiracja: Przepis na życie

You have no rights to post comments