Blog kulinarny

Tartaletki z pieczarkami i salami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Świetna i sycąca przekąska. Doskonale sprawdzi się podczas spotkania z przyjaciółmi. Smakiem trochę przypomina pizzę :)

 

Składniki (na 9 sztuk):

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g salami (wędliny)
  • 500 g pieczarek
  • 3-4 cebule dymki
  • 1 kulka mozzarelli (125g)
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 50 g sera żółtego
  • olej

 

Przygotowanie:

Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i salami również posiekać w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć dymkę oraz wędlinę. Następnie dodać pieczarki i dusić do momentu, aż cały płyn odparuje. Wrzucić pokrojoną w kostkę mozzarellę. Na koniec wlać śmietankę i smażyć około 2 -3 minuty. Doprawić ziołami.

 

Ciasto francuskie rozwinąć i wykroić 9 krążków. Przełożyć je do wysmarowanych olejem foremek o średnicy podstawy 6,5 cm. Tartaletki wypełnić przygotowanym farszem (do połowy wysokości), a wierzch posypać żółtym serem startym na małych oczkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200-220°C i piec około 10-15 min., aż się zrumienią.

 

Smacznego!

 

Źródło: B. Woźniak, Przepisy i porady wytrawnej gospodyni