Blog kulinarny

Kotlety w placku ziemniaczanym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Tym razem przedstawiam Wam propozycję na prosty, smaczny i efektowny obiad. Inna (zdecydowanie lepsza) wersja tradycyjnego kotleta z ziemniakami. Koniecznie spróbujcie!

 

Przygotowanie:

Ziemniaki, obrać, umyć i zetrzeć n tarce o grubych oczkach. Dodać sól i pieprz. Odstawić na chwilę, a następnie odcisnąć nadmiar wody. Dodać jajka, starty żółty ser oraz mąkę (masa powinna być dość gęsta, ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków).

 

Kotlety opłukać (jeśli są zbyt grube to należy je delikatnie rozbić), doprawić solą oraz pierzem. Na koniec obtoczyć w mące. Z ziemniaków uformować kotlety, na każdy położyć plaster mięsa i przykryć drugą częścią farszu ziemniaczanego. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 5/2016 

Czekoladowa rolada z Nutellą

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Zapraszam na czekoladową roladę z pysznym kremem na bazie serka mascarpone i Nutelli. Jak każda rolada jest bardzo szybka w przygotowaniu.

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 40 g kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Nadzienie:

  • 6 pełnych łyżek kremu Nutella
  • 250 g serka mascarpone

 

Polewa:

  • 100 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej lub pół na pół)
  • 30 g masła

 

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ucierania dodać cukier. Następnie wlać kolejno żółtka. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec delikatnie wmieszać startą lub posiekaną czekoladę.

 

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowaną masę. Wyrównać. Piec około 12-15 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu ciasto wyjąć na rozłożoną ścierkę, papierem do góry. Zdjąć papier i zwinąć roladę (razem ze ścierką). Pozostawić do ostudzenia.

 

Serek mascarpone zmiksować z kremem Nutella.

 

Zimną roladę rozwinąć i równomiernie rozsmarować krem. Ponownie zwinąć.

 

W garnku rozpuścić masło z czekoladą i tak przygotowaną polewą polać wierzch ciasta. Odstawić do zastygnięcia.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Moje Wypieki

 

 

Sałatka z wędzonym łososiem, jajkiem i słonecznikiem

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Pyszna, lekka sałatka z mieszanką różnych sałat, wędzonym łososiem i jajkiem. Całość wykończona chrupiącymi, prażonymi pestkami słonecznika. Polecam!

 

Przygotowanie:

Do miski wrzucić mix sałat i pokrojonego w kostkę pomidora. Jajka ugotować na twardo. W filiżance wymieszać sos włoski z oliwą z oliwek. 1/3 dressingu odłożyć, a pozostałą ilość połączyć z sałatką.

 

Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika. Wystudzić. Ser pokroić w kostkę, łososia w paski. Jajka pokroić na ćwiartki.

 

Na talerze wyłożyć sałatę. Następnie kawałki łososia, ser i jajka. Polać pozostałym sosem. Wierzch posypać pestkami słonecznika.

 

Smacznego!

Sernik waniliowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Wszystko czego potrzebujecie do przygotowania tego ciasta to miska, mikser i odrobina chęci. Sernik jest delikatny i bardzo pyszny. Polecam!

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować - tylko do połączenia składników. Nie należy mieszać zbyt długo, aby nie napowietrzać masy i uniknąć opadnięcia sernika. Wylać do blaszki o wymiarach 25x30 cm. Piec w temperaturze 150°C przez około 60 minut.

 

Ciasto  można zrobić również na ciasteczkowym spodzie.

 

Smacznego!

 

Źródło: Blog Moje Wypieki

Kurczak pod orzechową pierzynką

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Tym razem zapraszam Was na pieczone filety z kurczaka pod grubą pierzynką orzechów i pistacji. Przygotowanie dania nie zajmie Wam więcej niż 20 minut. Polecam wszystkim ceniącym sobie czas spędzony poza kuchnią.

 

Przygotowanie:

Piersi umyć, pokroić na plastry (jak na kotlety) i oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

 

W blenderze zmiksować orzechy ziemne, pistacje (kilka odłożyć do dekoracji), natkę pietruszki, czosnek, bułkę pokruszoną lub pokrojoną w kostkę i paprykę. Na koniec wlać olej sezamowy i wsypać parmezan. Całość krótko zmiksować.

 

Na filety wyłożyć po łyżce orzechowej panierki. Piec około 30 minut w temp. 200°C. Można podawać z sosem jogurtowym.

 

Źródło: Nie mogę sobie przypomnieć skąd korzystałam, ale jak natrafię to uzupełnię.

 

 

 

Pieczarki faszerowane kurczakiem z szynką Szwarzwaldzką

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dziś zapraszam na pyszne pieczarki z aromatycznym, lekko pikantnym farszem z mięsa drobiowego. Wierzch zwieńczony jest chrupiącą szynką Szwarzwaldzką.  Polecam!

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka umyć i zmielić w maszynce do mięsa.

 

Pieczarki obrać i usunąć korzonki.

Trzony grzybów i cebulę pokroić w drobną kostkę, a następnie dodać do mięsa. Marchew obrać i zetrzeć na drobnych oczkach- dołożyć do mielonego kurczaka. Całość doprawić przyprawą do kurczaka, słodką papryką, cynamonem, kurkumą i chilli. Dokładnie wymieszać. Mięso smażyć kilka minut na rozgrzanym oleju. Następnie na patelnię wlać pół szklanki wody. Gdy płyn odparuje, dodać śmietanę.

 

Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wymieszać z zawartością patelni. Mięso zdjąć z ognia i nadziewać kapelusze pieczarek. Na wierzch grzybów wyłożyć po plastrze szynki Szwarzwaldzkiej.

 

Grzyby ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 15 minut. Podczas pieczenia pieczarki mogą puścić wodę, jednak nie należy się tym przejmować. Płyn na koniec zlewamy.

 

Smacznego!

Kurczak w sosie curry

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Super prosty, super szybki i kremowy kurczak.

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i posypać curry. Skropić oliwą, wymieszać i podsmażyć na oleju. Cebulę pokroić w piórka i dodać do mięsa. Następnie dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek.

 

Do zawartości patelni wlać mleko kokosowe. Do miseczki przełożyć jogurt i zahartować z 2 łyżkami gorącego sosu. Całość przelać do zawartości patelni. Można doprawić ostrą papryką. Chwilę podgrzewać.

 

Podawać z ryżem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Blog Kuchnia Wschodu

Cynamonowa babka z jabłkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Szybka, prosta babka, pachnąca cynamonem. Jesienny wypiek z dużą ilością jabłek, który sprawdzi się nie tylko w święta.

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cynamonem.

 

Masło utrzeć z cukrem, dodając kolejno jajka. Do masy dosypać mieszankę suchych składników i zmiksować.

 

Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę i wmieszać do ciasta. 

 

Formę na babkę z kominem wysmarować masłem, posypać mąką i przełożyć masę. Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 50-60 minut to tzw. suchego patyczka. Wypiek przestudzić i wyjąć z formy.  Ostawić do całkowitego wystudzenia. Wierzch posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku Nr 10/2015

Roladki z pesto, szynką Szwardzwaldzką i pieczarkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Tym razem zapraszam na ciekawe, smaczne i proste w przygotowaniu roladki. Drobiowe sznycle, posmarowane pesto, przykryte szynką Szwarcwaldzką i farszem pieczarkowym. Polecam do wypróbowania.

 

Przygotowanie:

Sznycle rozbić. Na każdym rozsmarować niepełną łyżeczkę pesto. Następnie wyłożyć po plastrze szynki Szwarcwaldzkiej. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę i poddusić na patelni. Dodać pokrojone w kostkę salami.Gotowy farsz wyłożyć na mięso.

 

Całość zawinąć w rulony, spiąć wykałaczkami i obtaczać w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. 

 

Smacznego!

Zapiekanka z indyka w sosie jogurtowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Zapiekanki to wygodne dania: można je dość szybko przygotować i nie wymagają zbyt dużego nakładu pracy. Zapraszam do wypróbowania dania składającego się z trzech warstw: mięsa, lekko pikantnego sosu jogurtowo-serowego i ziemniaków.

 

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko.

 

Sznycle umyć, oprószyć solą oraz pieprzem i podsmażyć na złoto.

 

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć na spód mięso.

 

Przygotować sos: Jogurt wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ze startym na grubych oczkach serem. Doprawić solą i pieprzem i ostrą papryką. Sos rozsmarować na mięsie. Na wierzch zapiekanki wyłożyć przekrojone na pół ziemniaki, a na nie pozostałe masło.

 

Piec około 20 minut w 200°C.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 8/2015