Blog kulinarny

Stefanka

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Po raz pierwszy robiłam i jadłam Stefankę i żałuję, że wcześniej nigdy nie miałam okazji spróbować tego ciasta. Jest pyszne, bez pieczenia i wychodzi go duża blacha! Na pewno jeszcze nie raz je przygotuję.

 

Składniki:

  • 76 herbatników
  • 800 ml mleka
  • 2 budynie czekoladowe
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • aromat rumowy (1 opakowanie 4,5g)
  • 500 g śmietany 30%
  • 2 fixy do śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie:

Budynie i połowę porcji cukru rozpuścić w 400 ml mleka. Pozostałe mleko zagotować w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Następnie dolać do niego rozpuszczone w mleku budynie czekoladowe z cukrem i gotować do momentu powstania gęstej masy. Ostudzić.

 

Miękkie masło zmiksować z pozostałym cukrem. Porcjami dodawać budyń, stale miksując. Do masy dodać aromat rumowy. Prostokątną blachę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie formy ułożyć herbatniki, jeden przy drugim. Na ciastkach wyłożyć 1/3 masy czekoladowej. Czynność powtórzyć: herbatniki, masa, herbatniki, masa, herbatniki. Ciasto schłodzić w lodówce przez około 3 godziny.

 

Śmietanę ubić na sztywno z fixami, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Stefankę wyjąć z blachy (jeśli macie cienką folię, która przy wyjmowaniu się rwie należy blachę przykryć deską do krojenia,  ostrożnie ją odwrócić i zdjąć blachę oraz folię aluminiową), na wierzch wyłożyć bitą śmietanę i wyrównać.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 7/2013

 

 

Enchiladas

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Enchiladas (czyt. encziladas) to tradycyjne danie meksykańskie. Przyrządza się je w tortillach, które należy przez chwilę moczyć w gorącym oleju. Zrezygnowałam z tego kroku i zwilżyłam placki wodą, aby były mniej tłuste. Następnie tortille napełnia się farszem, zwija i układa w naczyniu żaroodpornym i zalewa sosem. Bardzo smaczne danie!

 

Składniki:

  • 2 średnie cebule
  • 2 puszki krojonych pomidorów (każda po 400g)
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 1 puszka fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 420 g polędwicy wieprzowej
  • 1/2 pęczka dymki
  • 200 g sera żółtego
  • 1 pomidor
  • 7 małych placków tortilli
  • sól, pieprz, tymianek

 

Przygotowanie:

Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać pomidory, doprawić do smaku solą oraz tabasco i doprowadzić do wrzenia. Składniki zmiksować blenderem do czasu powstania gęstej, jednolitej masy. Do garnka dołożyć opłukaną fasolę i ponownie zagotować. Następnie sos zdjąć z ognia i dodać majeranek. Połowę sosu wylać na dno naczynia żaroodpornego.

 

Polędwicę oczyścić i pokroić w paseczki.Czosnek obrać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dymki umyć i posiekać. Dodać je do zawartości patelni. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Placki do tortilli zwilżyć wodą i wyłożyć na nich po trochu przygotowanego nadzienia mięsnego i zrolować jak naleśniki. Zwinięte placki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać resztą sosu pomidorowego. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wysypać na wierzch Enchiladas. Pomidora pokroić w kostkę i rozłożyć na serze. Szczypiorek pokroić i posypać na wierzch. Danie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piec około 15 minut.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 7/2013

Rolada z mięsa mielonego

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Mięso mielone podane inaczej: jako rolada z pieczarkami i serem. Bardzo dobra :) Przepraszam za słabą jakość zdjęć, ale nie miałam aparatu i musiałam zrobić zdjęcia telefonem :(

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 5 łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 350 g sera żółtego

 

Przygotowanie:

Do mięsa mielonego dodać jajka, przyprawę, bułkę tartą (uprzednio namoczoną) oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wyrobić. Papier do pieczenia posmarować olejem, posypać bułką tartą i wyłożyć na niego mięso, formując prostokąt o grubości około 1cm. Cebulę i pieczarki drobno pokroić, a następnie smażyć na niewielkiej ilości oleju, aż cały płyn odparuje. Warzywa doprawić do smaku i wyłożyć je na surowym mięsie zostawiając około 2 cm wolnego miejsca z jednego brzegu. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać na pieczarki. Mięso zwinąć w roladę, delikatnie odrywając papier. Następnie owinąć je w ten sam papier do pieczenia, zawijając brzegi (jak cukierka). Roladę włożyć do keksówki lub naczynia żaroodpornego, posmarowanego olejem i piec około 50 - 60 min. w temp. 180ºC

 

Smacznego!

 

Źródło: M. Puzio, Kuchnia polska

Gofry

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Weekend był tak duszny i gorący, że jedyny wysiłek na jaki się zdobyłam to zrobienie gofrów, Moje były z dżemem wiśniowym, bitą śmietaną i kiwi.

 

Składniki:

  • 5 jaj
  • 0,5 kg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • ok. 3/4 do 1 szklanki wody

Dodatkowo:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 fixy do śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • dżem (użyłam wiśniowy)
  • owoce

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Na końcu dodawać wodę, w takiej ilości, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję (nie może być za gęste ani za rzadkie). Wylać porcję ciasta na gofrownicę i piec do zarumienienia. Z podanej porcji wychodzi około 10 sztuk. Gofry ostudzić.

Śmietanę ubić z fixami i cukrem pudrem. Na każdym gofrze rozsmarować dżem, wyłożyć bitą śmietanę i owoce.

 

Smacznego!

Ogórki zawijane w szynkę

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Chrupiąca, szybka i smaczna przekąska.

 

Składniki:

  • 3 ogórki gruntowe
  • 12 plastrów szynki
  • serek topiony (użyłam Emmentalera)

 

Przygotowanie:

Ogórki obrać i pokroić w ćwiartki. Każdy plaster szynki posmarować serkiem, a następnie owinąć wokół ogórka.

 

Smacznego!

Torcik truskawkowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Do przepisu użyłam wina musującego Burnarj, które dzięki uprzejmości Pani Natalii miałam okazję testować. Jest to trunek występujący w trzech rodzajach: Brunt Nature (wytrawne bez cukru), Brunt (wytrawne) i Semiseco (półwytrawne, które próbowałam). To jedyne na świecie, naturalne wino musujące z pomarańczy, wytwarzane metodą tradycyjną. Butelka jest nie pozorna: prosta i elegancka i nie zapowiada tego, co kryje się w środku. Jednak po otworzeniu roznosi się intensywny, aromatyczny zapach pomarańczy, który dosłownie powala. Smak jest równie ciekawy jak aromat. Dominuje cytrusowy, orzeźwiający i lekko kwaśny smak, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia, a szczególnie damskie. Burnarj dodał masie bardziej owocowego i wyraźnego charakteru. Więcej o winie możecie przeczytać tutaj.

 

Wracając do torciku to jest on dość pracochłonny, ale również smaczny.
 

 

Składniki:

Spód:

  • 150 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 75 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Ciasto biszkoptowe:

  • 50 g cukru pudru
  • 3 jajka + 1 białko
  • 100 g cukru
  • 75 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa i wierzch:

  • 700  g truskawek
  • 200 g chudego twarogu
  • 300 g sera śmietankowego
  • 125 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 125 ml białego wina musującego
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 400 g śmietany 30%
  • 200 g konfitury truskawkowej

 

Przygotowanie:

Ze składników na spód zagnieść ciasto, uformować w kulę i włożyć do lodówki.

 

Następnie przygotować ciasto biszkoptowe: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z 3 łyżkami wody, stopniowo wsypując cukier. Do masy dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blachy z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-15 min. w 200ºC. Biszkopt wyłożyć na ścierkę (papierem do góry) i natychmiast zdjąć papier. Zwinąć w luźną roladę.

 

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć kruche ciasto. Ponakłuwać widelcem i wstawić do pieczenia na 15 min. w temp. 200ºC.

 

Truskawki umyć i usunąć szypułki. 300 g owoców zmiksować. Ser utrzeć z twarogiem, cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszać z musem truskawkowym i winem musującym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i połączyć z odrobiną nadzienia. Następnie wymieszać z pozostałym kremem. 200 g śmietany ubić i dodać do kremu. Masę rozsmarować na biszkopcie i wstawić do lodówki, aby stężała. Biszkopt pokroić na 5 pasków. Pierwszy zrolować i ułożyć na środku kruchego spodu. Kolejny pasek owinąć wokół zwiniętego kawałka. Tak samo postępować z pozostałymi porcjami ciasta. Tortownicę wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Zdjąć obręcz tortownicy. Pozostałą śmietanę ubić z cukrem wanilinowym i posmarować wierzch oraz boki torciku. Truskawki ułożyć na cieście. Konfiturę podgrzać i rozłożyć na owocach. Ponownie chłodzić około 30 minut.

 

Smacznego!

 

Źródło: Z życia wzięte, Pyszne ciasta z owocami, Nr 2/2013

Serowe trójkąty z truskawkami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Kolejne ciasto bez pieczenia. Idealny przepis na upalne dni, kiedy sama myśl stania w kuchni przy gorącym piekarniku budzi niechęć i przerażenie. Poza tym sezon na truskawki właśnie się zaczął, więc tym bardziej warto spróbować.

 

Składniki:

  • 1 kg twarogu na serniki (z wiaderka)
  • 200 g miękkiego masła
  • 24 herbatniki
  • 200 g cukru pudru + do posypania
  • ok. 30 g truskawek

 

Przygotowanie:

Truskawki umyć, usunąć szypułki i osuszyć. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ciągle miksując dodawać po 1 łyżce sera. Mieszać do połączenia składników.

Na blacie wyłożyć arkusz folii aluminiowej i ułożyć na nim prostokąt z herbatników (wymiary 3 x 8 herbatników). Na ciastkach rozsmarować 2/3 masy serowej. Na środku ułożyć w rządku truskawki. Na owoce wyłożyć pozostałą masę.

Włożyć ręce pod folię aluminiową, podnieść zewnętrzne rzędy ciastek i docisnąć tak, aby utworzyły trójkąt. Podczas tej czynności trochę masy może wypłynąć, więc należy ją zebrać. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie serowe trójkąty pokroić w plastry i posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku Nr 6/2013

 

 

Parówki w cieście francuskim

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dzisiaj szybkie, łatwe i smaczne danie, a mianowicie parówki z serem w cieście francuskim. Często podaję do nich groszek i kukurydzę z puszki podsmażone na łyżce masła. Koniecznie spróbujcie! Niestety nie pamiętam źródła przepisu, chociaż wydaje mi się, że była to gazetka Biedronki.

 

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego 275g (wymiary 38 x 25,5 cm)
  • 6 parówek
  • 6 plastrów sera żółtego

 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na 6 pasków. Parówki owinąć serem żółtym, a następnie każdą zwinąć pod skosem w pasek ciasta francuskiego. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej przygotowane parówki. Należy zostawić trochę odstępu pomiędzy kolejnymi parówkami, ponieważ ciasto francuskie urośnie. Piec około 30 minut w temperaturze 200ºC aż ciasto się zrumieni na złoto.

Można polać keczupem lub podać z podsmażonym na maśle groszkiem i kukurydzą.

 

Smacznego!

 

Babeczki z wiśniami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Według mnie pyszne babeczki, w których wszystkie składniki doskonale się komponują. Chrupiący spód, kremowa masa z serka mascarpone i duuuuża ilość wiśni. Pycha! Bardzo polecam!

Jeśli nie macie formy do muffinek i papilotek, ciasto można przygotować w prostokątnej blaszce, a następnie pokroić je na kwadraty.

 

Składniki (na ok 24 sztuki)

Spód:

  • 250 g ciastek Oreo bez masy (lub herbatników)
  • 150 g masła

Masa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g twarogu
  • 75 g cukru
  • 10 g cukru wanilinowego
  • wiśnie ze słoika ok. 400 g
  • 350 g śmietany 30%
  • 2 opakowania fizxu do śmietany

Wierzch:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek śmietany 30%

 

Przygotowanie:

Ciastka pokruszyć na piasek. Masło rozpuścić i wymieszać z Oreo. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wsypać masę ciasteczkową, docisnąć. Blachę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

Wiśnie odsączyć na sicie.

W misce zmiksować mascarpone, twaróg, cukier i cukier wanilinowy. Śmietanę ubić z fixami i przełożyć do masy serowej, wymieszać.

Na schłodzony spód wyłożyć wiśnie, a następnie masę serową (proponuję najpierw położyć trochę masy, następnie wiśnie i znów masę serową- wtedy warstwy lepiej się "skleją"). Na wierzch każdej babeczki wcisnąć wisienkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać śmietanę. Rozpuszczoną czekoladę przelać do torebki strunowej, odciąć rożek i polać po babeczkach tworząc zawijasy. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

 

Makaron z mięsem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Szybki, łatwy w przygotowaniu i zarazem bardzo smaczny obiad.

 

Składniki (porcja na 6 osób):

  • 700 g łopatki (mielonej)
  • 500 g makaronu (świderki)
  • 800 g pieczarek
  • 400 g śmietany 30%
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól
  • szczypiorek

 

Przygotowanie:

Mięso podsmażyć na łyżce oleju na rumiano i chrupko. Doprawić przyprawą do mięsa mielonego (użyłam całego opakowania). Pieczarki obrać, pokroić w plastry i dusić na niewielkiej ilości oleju, do momentu, aż cała woda odparuje. Posolić. Do grzybów wlać śmietanę, wymieszać i zagotować. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do garnka wrzucić makaron, mięso oraz pieczarki z sosem śmietanowym i dokładnie wymieszać. Danie wyłożyć na talerze i posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

 

Smacznego!