Blog kulinarny

Roladki drobiowe z masłem curry w wiórkach kokosowych

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kurczak bardzo często gości na moim stole. Nie wiem do końca czy to powód do radości, ale żeby się nie znudził musi być podawany pod różnymi postaciami :) Dlatego dzisiaj zapraszam na wersję lekko kokosową z masłem curry, dzięki któremu mięso nie jest suche.

 

Składniki:

  • 2 średnie filety z piersi kurczaka
  • ok. 100 g wiórek kokosowych
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1,5 łyżeczki curry
  • sól

 

Przygotowanie:

Filety umyć, osuszyć, pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem i posolić. Masło utrzeć z curry. Przygotowaną masą posmarować mięso, ciasno zrolować i spiąć wykałaczkami.

 

W miseczce roztrzepać jajko, a do kolejnej wsypać wiórki. Roladki panierować w rozmąconym jajku i kokosie. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dania mięsne, Olimp Media

Kremowy sernik z musem malinowym

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Delikatny, rozpływający się w ustach i baaardzo kremowy sernik na kakaowym spodzie z herbatników i pysznym musem malinowym, który jest idealnym uzupełnieniem ciasta. Pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu zawdzięcza swoją konsystencję. Koniecznie spróbujcie, zwłaszcza, że sezon malinowy w pełni :)

 

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników maślanych kakaowych z dodatkiem czekolady
  • 100g masła

Masa:

  • 1kg sera z wiaderka (użyłam waniliowego)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 330 ml śmietany 30%
  • fix do śmietany
  • budyń waniliowy - 47g (użyłam waniliowego z naturalną wanilią)

Mus:

  • 200 g malin
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Maliny wymieszać z cukrem i rozgnieść widelcem. Odstawić

 

Herbatniki drobno pokruszyć (najszybciej i najłatwiej blenderem). Masło rozpuścić i połączyć z ciastkami. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć w nie masę ciasteczkową. Formę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Ser zmiksować z serkiem mascarpone, cukrem, jajkami i budyniem. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem fixu i delikatnie wmieszać do masy serowej. Tak przygotowaną mieszankę wylać na herbatnikowy spód i wyrównać. Do musu malinowego dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wymieszać. Na wierzch sernika wyłożyć kleksy musu owocowego i trzonkiem widelca lub  łyżki zrobić esy floresy tworząc wzorek. Całość przykryć folią aluminiową.

 

Na dno piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą. Poziom wyżej włożyć sernik i piec około 1,5 godziny w 200°C. Nie należy otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, aby para nie uciekała, dopiero 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową. Ciasto urośnie podczas pobytu w piekarniku, jednak później lekko opadnie. Sernik przestudzić i wstawić do lodówki na całą noc.

 

Smacznego!

 

Borówkowe pucharki

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Zapraszam na borówkowe pucharki, które mogą być przygotowane z dowolnymi owocami. Ilość cukru należy modyfikować w zależności od słodkości owoców i własnych upodobań smakowych.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 70 g herbatników
  • 250 g borówki amerykańskiej
  • 400 g serka waniliowego
  • łyżka aromatu waniliowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 330 ml śmietany 30%
  • fix do smietany
  • 4 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie:

Borówki przebrać, umyć i osuszyć. Zmiksować przy pomocy blendera i połączyć z serkiem waniliowym i aromatem. Dodać 2 łyżki cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzić. Dodać do niej 3 łyżki masy owocowo- waniliowej i wymieszać, a następnie połączyć powstałą mieszankę z resztą masy.

Śmietanę ubić na sztywno z fixem, pod koniec ubijania dodać pozostałe 2 łyżki cukru pudru. Połowę bitej śmietany wymieszać z masą borówkową.

Herbatniki zmiksować lub pokruszyć na drobny proszek.

Do pucharków wsypać trochę ciastek, następnie wyłożyć masę owocową do 2/3 wysokości, ponownie trochę herbatników, warstwę bitej śmietany i kleks masy borówkowej. Wstawić na około 30 min. do lodówki.

 

Smacznego!

Tartaletki z pieczarkami i salami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Świetna i sycąca przekąska. Doskonale sprawdzi się podczas spotkania z przyjaciółmi. Smakiem trochę przypomina pizzę :)

 

Składniki (na 9 sztuk):

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g salami (wędliny)
  • 500 g pieczarek
  • 3-4 cebule dymki
  • 1 kulka mozzarelli (125g)
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 50 g sera żółtego
  • olej

 

Przygotowanie:

Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i salami również posiekać w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć dymkę oraz wędlinę. Następnie dodać pieczarki i dusić do momentu, aż cały płyn odparuje. Wrzucić pokrojoną w kostkę mozzarellę. Na koniec wlać śmietankę i smażyć około 2 -3 minuty. Doprawić ziołami.

 

Ciasto francuskie rozwinąć i wykroić 9 krążków. Przełożyć je do wysmarowanych olejem foremek o średnicy podstawy 6,5 cm. Tartaletki wypełnić przygotowanym farszem (do połowy wysokości), a wierzch posypać żółtym serem startym na małych oczkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200-220°C i piec około 10-15 min., aż się zrumienią.

 

Smacznego!

 

Źródło: B. Woźniak, Przepisy i porady wytrawnej gospodyni

Pomidorowe bułki z jajkiem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dzisiaj pomysł na śniadanie na ciepło: pomidorowe bułeczki z jajkiem. Lekka odmiana od tradycyjnych sadzonych :) Danie można dowolnie modyfikować, dodając np. wędlinę, salami lub pieczarki.

 

Składniki:

  • 4 bułki
  • 4 jajka
  • 8 łyżek mleka
  • 2 duże pomidory
  • 1 średnia cebula
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • szczypiorek

 

Przygotowanie:

Wierzch bułek ściąć w 1/3 wysokości i wydrążyć z nich miąższ. Koszyczki z pieczywa posmarować wewnątrz masłem i odłożyć. Pozostałe części bułki podzielić na drobne kawałeczki i zalać mlekiem. Na niewielkiej ilości masła zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać pomidory, obrane ze skórki i również pokrojone w kostkę. Gdy woda trochę odpruje wrzucić namoczone kawałki bułki i wymieszać, aż powstanie gęsta masa. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Tak przygotowanym farszem nadziewać bułki do 2/3 wysokości. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i ułożyć w nim pieczywo. Do każdej bułki wbić po jajku i posypać solą oraz pieprzem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10-12 min. w temp. 180ºC. Po wyjęciu udekorować szczypiorkiem.

 

Smacznego!

 

Źródło: E. Aszkiewicz, Kuchnia polska 1001 przepisów

 

Faszerowane pieczarki

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Moje ulubione danie z grilla. Polecam!

 

Składniki:

  • ok. 600 g pieczarek (im większe tym lepsze, u mnie wyszło ok. 20 sztuk)
  • 10 plastrów salami (ok. 130 g)
  • pęczek szczypiorku
  • 150 g żółtego sera

 

Przygotowanie:

Pieczarki obrać i usunąć korzonki. Salami oraz trzonki grzybów pokroić w drobną kostkę. Wędlinę podsmażyć na suchej patelni na chrupko (nie trzeba dodawać oleju, ponieważ salami jest tłuste). Następnie dodać posiekane pieczarki i smażyć, aż będą lekko rumiane. Zawartość patelni przełożyć do miski. Szczypiorek drobno posiekać, dodać do farszu i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Gdy nadzienie będzie zimne, ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach i połączyć ze wszystkimi składnikami. Tak przygotowanym farszem nadziewać kapelusze grzybów, które następnie należy ułożyć na jednorazowych, aluminiowych  tackach. Piec na grillu, przykrywając drugą tacką, do momentu, aż pieczarki zbrązowieją a ser się rozpuści.

 

Smacznego!

Placki z kurczaka z warzywami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Według mnie te placki są przepyszne!  Koniecznie wypróbujcie! Za przepis dziękuję Pani Ewie :)

 

Składniki (na około 17 sztuk):

  • 700 g fileta z kurczaka
  • 4 cebule
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek majonezu
  • 250g sera żółtego (użyłam 100g mozzarelli i 150g edamskiego)
  • pęczek szczypiorku
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,5 zielonej papryki
  • 0,5 czerwonej papryki
  • sól, pieprz
  • vegeta (ok.1 łyżeczki)

 

Składniki:

Mięso pokroić w małą kostkę. W dużej misce roztrzepać jajka. Dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną, majonez oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Do zawartości wrzucić pokrojone filety. 3 cebule pokroić w kostkę i dodać do miski. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do masy. Szczypiorek posiekać i wymieszać z resztą składników.

 

Pieczarki, cebulę oraz papryki umyć, pokroić w kostkę. Na patelni podgrzać olej, dodać warzywa i dusić wszystko do miękkości. Następnie zawartość patelni przestudzić i dodać do wcześniej przygotowanej masy. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Całość odstawić na około 2 godziny do lodówki. Po tym czasie łyżką wykładać niewielkie porcje (jak na placki ziemniaczane) i smażyć na oleju do zarumienienia. Wykładać na ręczniki papierowe, aby usunąć nadmiar oleju.

 

Podawać z ziemniakami lub frytkami. Na zimno do chleba również są bardzo dobre!

 

Smacznego!

Piankowy torcik

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dzisiaj kolejna propozycja na upalne dni: ciasto bez pieczenia. Lekki, piankowy, zwarty deser o delikatnym smaku.

 

Składniki:

I warstwa:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 2  opakowania galaretki o dowolnym smaku i kolorze (użyłam niebieskiej)
  • 200 g masła

II warstwa:

  • 2  opakowania galaretki o dowolnym smaku i kolorze (użyłam pomarańczowej)
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

Dodatkowo:

  • 250 g okrągłych biszkoptów
  • 40 g mlecznej czekolady

 

Przygotowanie:

W 1 szklance mleka dokładnie rozpuścić budynie i cukier. Pozostałe mleko zagotować i wlać budyniową mieszaninę, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący krem zdjąć z ognia i wsypać galaretki (proszek). Dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

 

Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm ciasno wyłożyć biszkopty. Miękkie masło zmiksować, dodając porcjami wystudzony budyń z galaretką. Masę wyłożyć na ciastka i wyrównać. Wstawić do lodówki.

 

Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody oraz ostudzić. Mleko skondensowane miksować przez chwilę na najwyższych obrotach miksera i dodać galaretki, stale miksując, aż składniki się połączą. Ciasto wyjąć z lodówki i ponownie wyłożyć warstwę biszkoptów. Na ciastka wylać przygotowaną piankę. Torcik wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie zimną czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać wierzch ciasta.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 7/2013

 

Stefanka

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Po raz pierwszy robiłam i jadłam Stefankę i żałuję, że wcześniej nigdy nie miałam okazji spróbować tego ciasta. Jest pyszne, bez pieczenia i wychodzi go duża blacha! Na pewno jeszcze nie raz je przygotuję.

 

Składniki:

  • 76 herbatników
  • 800 ml mleka
  • 2 budynie czekoladowe
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • aromat rumowy (1 opakowanie 4,5g)
  • 500 g śmietany 30%
  • 2 fixy do śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie:

Budynie i połowę porcji cukru rozpuścić w 400 ml mleka. Pozostałe mleko zagotować w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Następnie dolać do niego rozpuszczone w mleku budynie czekoladowe z cukrem i gotować do momentu powstania gęstej masy. Ostudzić.

 

Miękkie masło zmiksować z pozostałym cukrem. Porcjami dodawać budyń, stale miksując. Do masy dodać aromat rumowy. Prostokątną blachę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie formy ułożyć herbatniki, jeden przy drugim. Na ciastkach wyłożyć 1/3 masy czekoladowej. Czynność powtórzyć: herbatniki, masa, herbatniki, masa, herbatniki. Ciasto schłodzić w lodówce przez około 3 godziny.

 

Śmietanę ubić na sztywno z fixami, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Stefankę wyjąć z blachy (jeśli macie cienką folię, która przy wyjmowaniu się rwie należy blachę przykryć deską do krojenia,  ostrożnie ją odwrócić i zdjąć blachę oraz folię aluminiową), na wierzch wyłożyć bitą śmietanę i wyrównać.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 7/2013

 

 

Enchiladas

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Enchiladas (czyt. encziladas) to tradycyjne danie meksykańskie. Przyrządza się je w tortillach, które należy przez chwilę moczyć w gorącym oleju. Zrezygnowałam z tego kroku i zwilżyłam placki wodą, aby były mniej tłuste. Następnie tortille napełnia się farszem, zwija i układa w naczyniu żaroodpornym i zalewa sosem. Bardzo smaczne danie!

 

Składniki:

  • 2 średnie cebule
  • 2 puszki krojonych pomidorów (każda po 400g)
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 1 puszka fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 420 g polędwicy wieprzowej
  • 1/2 pęczka dymki
  • 200 g sera żółtego
  • 1 pomidor
  • 7 małych placków tortilli
  • sól, pieprz, tymianek

 

Przygotowanie:

Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać pomidory, doprawić do smaku solą oraz tabasco i doprowadzić do wrzenia. Składniki zmiksować blenderem do czasu powstania gęstej, jednolitej masy. Do garnka dołożyć opłukaną fasolę i ponownie zagotować. Następnie sos zdjąć z ognia i dodać majeranek. Połowę sosu wylać na dno naczynia żaroodpornego.

 

Polędwicę oczyścić i pokroić w paseczki.Czosnek obrać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dymki umyć i posiekać. Dodać je do zawartości patelni. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Placki do tortilli zwilżyć wodą i wyłożyć na nich po trochu przygotowanego nadzienia mięsnego i zrolować jak naleśniki. Zwinięte placki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać resztą sosu pomidorowego. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wysypać na wierzch Enchiladas. Pomidora pokroić w kostkę i rozłożyć na serze. Szczypiorek pokroić i posypać na wierzch. Danie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piec około 15 minut.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 7/2013