Blog kulinarny

Jagodowa rolada zebra

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Dzisiaj rolada: prosta w przygotowaniu, smaczna, z dużą ilością nadzienia i świetnie wyglądająca. Można ją przygotować z dowolnymi owocami, bitą śmietaną lub np. z galaretką. Polecam!

 

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 400 g chudego twarogu
  • 250 g śmietany 30%
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 400 g jagód (użyłam mrożonych)
  • 100 g cukru

 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić je z wodą i szczyptą soli. Dodać cukier i żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy. Wymieszać (na najniższych obrotach miksera). Połowę ciasta przełożyć do szprycy z końcówką z dużą dziurką (można również użyć torebki strunowej, od której należy odciąć róg). Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać paski jasnej masy w niewielkich odstępach (około 1-2 cm). Do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Wyciskać ciemne paski pomiędzy jasnymi. Całość piec około 8-10 minut w temp. 200°C (termoobieg 175°C). Ciasto wyłożyć na czystą ściereczkę i zdjąć papier do pieczenia. Gorący biszkopt zrolować w roladę.

 

Jagody umyć (mrożone rozmrozić), zmiksować i przecedzić przez sito. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić. Owoce utrzeć z serem, cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać żelatynę i ubitą śmietanę. Wszystko wymieszać. Roladę rozwinąć, wyłożyć na nią nadzienie, zostawiając około 2 cm wolnego miejsca od końca i ponownie zrolować. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce.

 

Smacznego!

 

Źródło: Z życia wzięte, Pyszne ciasta z owocami, Nr 2/2013

Ciasto kawowe z gruszkami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Dla mnie te ciasto było zwyczajne, chociaż degustującym smakowało, albo mówili tak z grzeczności :) Ogólnie dominuje smak kawowy.

 

Składniki:

Spód:

  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wierzch:

  • 800 g gruszek
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie jasnej galaretki (użyłam cytrynowej)
  • 600 g śmietany 30%
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania fixu do śmietany

 

Przygotowanie:

Jajka utrzeć z 2 łyżkami wody, stopniowo dodawać cukier. Mąkę wymieszać z kakao i z proszkiem do pieczenia, po czym zmiksować z jajkami. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 18-20 min. w 200°C do tzw. suchego patyczka. Odstawić do ostygnięcia.

Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Następnie owoce pokroić na cienkie księżyce. 400 ml wody zagotować z 75 g cukru i 2 łyżeczkami cukru wanilinowego. Dodać gruszki i gotować około 2-4 minut (miałam miękkie i dojrzałe owoce, więc wystarczyło 2 min.). Owoce odsączyć i zostawić 250 ml kompotu pozostałego z gotowania.

Na ciasto wyłożyć gruszki. Kompot ponownie zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Odstawić do ostygnięcia. Zimną galaretkę wylać na owoce i odstawić, aby stężała.

Cukier wanilinowy wymieszać z kawą i fixami do śmietany. Kremówkę ubić i stopniowo dodawać do niej mieszaninę. Ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto.

 

Smacznego!

 

Źródło: Pyszne ciasta z owocami Nr 2/2013

Polędwiczka z pieczarkami i szynką prasciutto w cieście francuskim

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Pierwszy raz miałam okazję przygotowywać polędwiczkę i w takim wydaniu bardzo nam smakowała. Mięso było soczyste i dość pikantne, ponieważ użyłam bardzo ostrej musztardy, którą można zastąpić delikatniejszą. Do tego pieczarki, lekko słona szynka, a wszystko zawinięte w niezawodne ciasto francuskie. Polecam!

 

Składniki:

  • ok 500 g polędwiczki wieprzowej
  • opakowanie ciasta francuskiego (275g)
  • 350 g pieczarek
  • 100 g szynki prasciutto
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki musztardy (użyłam rosyjskiej)
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • oliwa

Puree ziemniaczane:

  • 400 g ziemniaków
  • 300 g selera
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Pieczarki pokroić w cienkie paski i podsmażyć na maśle, do momentu, aż cała woda odparuje. Doprawić solą oraz pieprzem. Polędwiczkę oczyścić z błon i przyprawić (solą i pieprzem). Następnie podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie po około 1 minucie z każdej strony.

Na desce do krojenia ułożyć wędlinę, aby plastry lekko na siebie zachodziły. Na to wyłożyć pieczarki. Polędwiczkę posmarować musztardą i ułożyć na środku szynki i ściśle zawinąć. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować roztrzepanym żółtkiem i przełożyć mięso. Roladę zwinąć, mocno ściskając brzegi ciasta, aby nic nie wypłynęło podczas pieczenia. Wierzch ciasta posmarować pozostałym żółtkiem i piec około 30 - 40 minut w 180°C.

 

Ziemniaki i seler obrać i pokroić w kostkę. Zalać osoloną wodą i ugotować (około 20 min.). Warzywa odcedzić, utłuc z dodatkiem masła i śmietany. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z roladą z polędwiczki, pokrojoną w plastry.

 

Smacznego!

 

Źródło: Kulinarne inspiracje Biedronki (przepis Jana Kuronia)

Grissimi z szynką parmeńską

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Świetna przekąska, która doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Sycąca, pożywna, kolorowa i pyszna! Najlepiej spożywać zaraz po przygotowaniu, ponieważ później paluszki mogą zrobić się miękkie.

 

Składniki:

  • 100 g serka śmietankowego (typu Almette)
  • płaska łyżeczka bazylii
  • pół łyżeczki oregano
  • 15 sztuk grissimi (włoskie paluszki chlebowe)- użyłam z rozmarynem
  • 15 plastrów szynki parmeńskiej
  • 2 garści rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych

 

Przygotowanie:

Serek wymieszać z bazylią i oregano. Rukolę umyć i wysuszyć. Każdy plaster szynki posmarować ziołowym serkiem i na wierzch wyłożyć po kilka listków rukoli. Na paluszki chlebowe nawijać szynkę z dodatkami. Pomidorki, z którymi przekąska smakuje jeszcze lepiej, pokroić na ćwiartki i udekorować danie.

 

Smacznego!

 

Inspiracja: Przepis na życie

Czekoladowy kopiec

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Czekoladowe ciasto, które ładnie się prezentuje, chociaż domowników smakiem nie zachwyciło. Jeśli robiłabym go ponownie z pewnością zrezygnowałabym ze spodu, który jest słodki i nie wpływa znacznąco na zmianę smaku całego ciasta. Poza tym wydłuża czas jego przygotowania.

 

Składniki:

Masa:

  • 250 g mlecznej czekolady
  • 250 g śmietany 30%
  • 150 g orzechów laskowych (zmielonych lub drobno posiekanych)
  • 150 g suchych wafli
  • 50 g masła
  • 80 g cukru
  • 10 g cukru wanilinowego

Spód:

  • 50 g masła
  • 80 g śmietany
  • 100 g cukru
  • 100 g płatków migdałowych

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 6 łyżek śmietany 30%

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania masy. Czekoladę połamać na kostki i wraz ze śmietaną podgrzewać w garnku aż do rozpuszczenia. Wystudzić i wstawić czekoladę do lodówki na 2 godziny.

Orzechy uprażyć na suchej patelni aż zbrązowieją i wystudzić. Wafle rozgnieść (najłatwiej włożyć je do torebki i rozgnieść wałkiem).

Masło utrzeć mikserem i podczas uciekarnia dodawać stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Śmietanę czekoladową z lodówki ubić mikserem i wymieszać z masłem. Dodać orzechy i pokruszone wafle. Masę przełożyć do miski wyłożonej folią spożywczą i wyrównać. Ponownie wstawić do lodówki na około 3 godziny.

Masło przeznaczone na spód rozpuścić dodając cukier. Gdy masa lekko zbrązowieje, dodać płatki migdałowe. Garnek zdjąć z kuchenki i powoli dodawać śmietanę. Ponownie podrzewać do zagotowania. .

Na papierze do pieczenia narysować koło o takiej średnicy jakiej jest spód ciasta w misce (u mnie 20 cm) i posmarować olejem. Masę migdałową wyłożyć na kole (najłatwiej nawilżoną łyżką) i odstawić aż lekko zastygnie. Po tym czasie, na spód wyłożyć kopiec z miski i wstawić do loówki (najlepiej na całą noc). Zdjąć papier do pieczenia i ciasto przełożyć na talerz

W garnku rozpuścić czekoladę połamaną na kostki i wlać śmietanę. Tak przygotowaną polewą oblać czekoladowy kopiec i ponownie wstawić do lodówki, aby stężała. Udekorowałam czekoladkami w kształcie muszelek.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

Green mango

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Drink z lekką nutą egzotyki, którą zapewnia mango. To właśnie smak tego owocu przeważa i doskonale łączy się z pomarańczami. Kolor uzyskałam poprzez dodanie blue curacao.

 

Składniki:

  • 50 ml wódki
  • napój pomarańcza z mango
  • 1 łyżeczka blue curacao
  • lód

 

Przygotowanie:

Do wysokiej szklanki wrzucić kilka kostek lodu, a następnie wlać alkohol. Dopełnić sokiem, wlać syrop blue curacao i wymieszać.

Sernik z kokosową pianką

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dzisiaj ciasto, które dość często gości na moim stole, ponieważ wszystkim bez wyjątku bardzo smakuje. Delikatny, kremowy sernik z niewielką ilością ciasta i kokosową pianką na wietrzchu. Baaardzo polecam!

 

Składniki:

Spód:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • 2 żółtka (białka odłożyć na pianę)

 

Masa:

  • 1 kg twarogu (najlepiej z wiaderka)- użyłam sera z wanilią
  • 1 budyń waniliowy (64g)
  • 2 szkalnki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 4 żółtka (białka odłożyć na pianę)
  • aromat waniliowy (dodaję 1,5 fiolki 4,5g)

 

Dodatkowo:

  • 100 g wiórek kokosowych
  • mniej niż pół szklanki cukru

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na spód zagnieść. Blachę o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, równo rozłożyć i ponakłuwać widelcem. Piec około 10-12 minut w temperaturze 170°C.

 

Składniki na masę serową wymieszać (najlepiej przy pomocy rózgi cukierniczej). Masa będzie rzadka, więc nie radzę używać miksera, gdyż ciasto będzie chlapać. W takim przypadku należy pamiętać o fartuchu :) Całość wylać na podpieczony spód i piec około 40-45 min. w temp. 180°C.

 

Przed końcem pieczenia ubić odłożone białka (6 sztuk) na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie wsypać wiórki kokosowe i całość wymieszać łyżką. Sernik wyjąć, na gorący wyłożyć koksową pianę i ponownie wstawić do piekarnika na około 10-15 min., aż się zezłoci. Gdy sernik ostygnie wstawić go do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Moje wypieki

Pudding czekoladowy z sosem kokosowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dziś coś dla czekoladożerców: bardzo dobry deser, jednak dość słodki. Nie da się go dużo zjeść, ale wszystkim bardzo smakował. Podstawą sosu jest biała czekolada, a aromat kokosowy nie jest tu mocno wyczuwalny i dominujący.

 

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
  • 3/4 szklanki słodzomego mleka skondensowanego
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 3 łyżeczki żelatyny

Sos:

  • 1 tabliczka białej czekolady (100g)
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 3 łyżki Malibu lub likieru kokosowego

 

Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Gorzką czekoladę połamać na kostki. W rondlu zagotować 1,5 szklanki wody z mlekiem skondensowanym i cukrem wanilinowym. Dodać czekoladę, cały czas podgrzewać na mały ogniu, aż do dokładnego rozpuszczenia i połączenia składników. Zdjąć z ognia, dodać ubite na puszystą masę żółtko, wymieszać i ponownie zagotować, a następnie wystudzić.

Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i i połączyć z letnią masą. Pudding przełożyć do foremek i wstawić do lodówki, aby stężał.

 

Białą czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć ze śmietanką oraz Malibu i mieszać aż powstanie gładki sos. Schłodzony deser wyjąć z foremek (wstawiając każdą foremkę na chwilę do gorącej wody) i polać przygotowanym sosem.

 

Foremki, które wykorzystałam w przepisie kupiłam w tesco: link

 

Smacznego!

 

Źródło: Desery na każdą okazję

Pina colada

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pyszny, słodki drink kokosowo- ananasowy. Kobietom na pewno posmakuje :)

 

Składniki:

  • 25 ml wódki
  • 25 ml Malibu
  • lód
  • sok ananasowy

 

Przygotowanie:

Do wysokiej szklanki wrzucić kostki lodu i dodać wódkę oraz Malibu. Dopełnić sokiem ananasowym.

 

Smacznego!

Kotlety na waflu

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Po ziemniakach zawijanych w wafel przyszła kolej na wafle przekładane mięsem mielonym. Polecam dla odmiany od tradycyjnych kotletów.

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (użyłam z szynki)
  • 2 cebule
  • łyżeczka soli
  • pieprz
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 jajka + 2 do panierowania
  • 6 łyżek bułki tartej + do panierki
  • 12 łyżek wody
  • 4 płaty wafla

 

Przygotowanie:

Mięso włożyc do miski i dodać do niej cebule pokrojnone w drobną kostkę. Posypać solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Wbić 2 jajka. Bułkę tartą namoczyć w wodzie i dodać do mielonego. Wyrobić masę dłońmi. Tak przygotowane mięso podzielić na 3 części i pierwszą rozsmarować na waflu. Przykryć drugim waflem i ponownie wyłożyć mięso. Czynność powtórzyć. Wafle pokroić w kostki 5 x 5 cm lub według uznania. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony aż do zarumienienia.

 

Smacznego!

 

Źródło: M. Puzio, Kuchnia polska