Ciasto, którym moja mama była zachwycona. Mnie aż tak nie powaliło. W smaku bardzo przypomina sernik na zimno
Składniki:
Spód i brzegi:
- 200g podłużnych biszkoptów
- 50 g herbatników
- 120 g masła
Warstwa śmietanowa
- 200 ml mleka
- 20 g żelatyny
- 75 g cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 jajka
- 250 g śmietany 18%
- 350 g śmietany 30%
- 10 cukru wanilinowego
- 400 g truskawek
Na wierzch:
- galaretka cytrynowa
- 250 ml soku pomarańczowego
Przygotowanie:
100 g biszkoptów przekroić na pół i odłożyć. Pozostałe pokruszyć razem z herbatnikami na piasek. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę z ciastek i docisnąć. Połówki biszkoptów ustawić wokół obręczy tortownicy, stroną z cukrem na zewnątrz i lekko wbić w spód.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Mleko podgrzać. Jajka i cukier ubijać mikserem w kąpieli wodnej (na garnek z wodą wstawić miskę ze składnikami i podgrzewać na średnim ogniu) aż do uzyskania kremowej masy. Dodać mleko oraz żelatynę i wymieszać. Wyjąć naczynie z kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. Kiedy masa będzie zimna dodać kwaśną śmietanę i sok z cytryny.
Śmietanę 30% ubić z cukrem wanilinowym. Gdy masa śmietanowo- jajeczna zacznie tężeć, dodać ubitą śmietanę.
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w kostkę, zostawiając około 8-10 sztuk do dekoracji na wierzch.
Jedną trzecią kremu śmietanowego wyłożyć na ciasteczkowy spód, a na niego położyć truskawki. Zalać resztą masy i wyrównać powierzchnię. Odłożone truskawki pokroić na cienkie plastry i ułożyć dekoracyjnie na wierzchu ciasta. Śmietanowiec wstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w gorącym soku pomarańczowym i odstawić. Tężejącą galaretkę rozprowadzić na wierzchu ciasta i ponownie wstawić go do lodówki na około 1 godzinę.
Smacznego!
Źródło: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z