Blog kulinarny

Różane babeczki

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Ostatnio nie miałam zbyt dużo czasu na przygotowywanie ciast lub bardziej pracochłonnych dań, dlatego po raz kolejny proponuję deser bez pieczenia. Obiecuję, że kolejne ciasto będzie bardziej tradycyjne :) A tymczasem zapraszam na słodkie, kremowe babeczki wykończone różą.

 

Składniki (na 9 sztuk):

  • 250 g sera ricotta
  • 125 g sera mascarpone
  • 10 g żelatyny
  • 60 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 9 herbatników przekładanych nadzieniem czekoladowym (typu HIT)

Do posmarowania i dekoracji:

  • 125 g sera mascarpone
  • 200 g śmietany 30%
  • opakowanie fizu do śmietany
  • łyżka cukru pudru
  • barwnik (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuśić w niewielkiej ilości gorącej wody. Mascarpone wymieszać z serem ricotta, cukrem i cukrem wanilinowym. Do żelatyny przełożyć 3 łyżki masy serowej, wymieszać,a następnie połączyć z całością kremu. Formę na muffiny wyłożyć folią aluminiową (9 zagłębień) i wypełnić masą. Wstawić na około godzinę do lodówki, aby masa stężała. Po tym czasie na wierzch wyłożyć po ciastku i lekko docisnąć. Wyjąć babeczki z formy i odwrócić tak, aby herbatnik znajdował się na dole.

 

Śmietanę ubić z fixem i cukrem pudrem. Na koniec dodać serek mascarpone i wszystko wymieszać (można dodać odrobinę barwnika). Każdą babeczkę posmarować przygotowaną masą i wyrównać. Na wierzchu wycisnąć szprycą różę (używając końcówki z dużą gwiazdką).  Zobacz  film instruktażowy.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

Szybka sałatka z brokułem i serem feta

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Jeśli tak jak ja macie w lodowce brokuł i nie wiecie co z nim zrobić to proponuję przygotować szybką i prostą sałatkę.

 

Składniki:

  • brokuł (ok. 500 g)
  • 200 g sera feta (użyłam półtłustego)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

 

Przygotowanie:

Brokuł podzielić na drobne różyczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie (1 łyżeczka soli na litr wody). Warzywo odcedzić i przełożyć do miski. Ser pokroić w niewielką kostkę i połączyć z brokułem. Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Można ewentualnie dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Przygotowanym sosem polać sałatkę.

 

Smacznego!

Koszyczki z boczku z jajkiem i szczypiorkiem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Ciekawa alternatywa dla tradycyjnej jejecznicy :)

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • pół pęczka szczypiorku
  • pieprz
  • sól (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Boczek podsmażyć na rumiano na patelni i owinąć wokół wgłębień formy do muffinek. Jajka roztrzepać i dodać do nich posiekany szczypiorek oraz pieprz i ewentualnie sól (należy pamiętać, że boczek jest słony). Masę jajeczną wlać wewnatrz mięsnej otoczki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut.

 

Smacznego!

Espresso

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Kolejna propozycja dla leniwych. Deser bez pieczenia o smaku kawowym, który przypomina tiramisu. Mało słodki, kremowy i delikatny.

 

Składniki:

Spód:

  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • 100 g masła

Masa kawowa:

  • 100 ml kawy (z 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
  • 350 g serka waniliowego
  • 500 g sera ricotta
  • 15 g żelatyny
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 100 g cukru
  • 300 g śmietany 30%

Dekoracja:

  • gorzkie kakao
  • wiórki czekoladowe

 

Przygotowanie:

Około 100g biszkoptów przeciąć na pół (12 sztuk). Pozostałe biszkopty pokruszyć na pył. Masło roztopić i wymieszać z biszkoptami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć je w dno formy. Wokół brzegu tortownicy ustawić połówki biszkoptów, lekko docisnąć do ciasteczkowego spodu.

 

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Zaparzyć kawę i odstawić do przestygnięcia. Wymieszać serek ricotta z serkiem waniliowym, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać kawę. Do żelatyny przełożyć 3 łyżki masy serowej, wymieszać,a następnie połączyć z całością kremu. Śmietanę ubić na sztywno i gdy masa serowa zacznie tężeć, dodać bitą śmietanę. Gotową masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, a wierzch posypać gorzkim kakao i wiórkami czekoladowymi.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

Torcik straciatella z brzoskwiniami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Torcik na bazie serka waniliowego i śmietany, z dużą ilością gorzkiej czekolady. Dla urozmaicenia smaku wzbogacony brzoskwiniami. Prosty w przygotowaniu i co ważne dla zapracowanych, zabieganych i nie lubiących spędzać w kuchni dużo czasu- bez pieczenia.

 

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Masa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 15 g żelatyny w proszku
  • 250 g śmietany 30%
  • 500 g serka waniliowego
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 50 g cukru

Dekoracja:

  • 160 g śmietany 30%
  • 1 pełna łyżeczka cukru pudru
  • fix do śmietany
  • 5 połówek brzoskwiń z puszki

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć bardzo drobno i dodać do nich rozpuszczone masło. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przełożyć do formy i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki.

 

Czekoladę posiekać na małe kawałeczki. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić. Śmietanę (250g) ubić na sztynwo. Twaróg wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać kawałki czekolday. Żelatynę wymieszać z 3 łykami masy serowej, a następnie połączyć ją z resztą masy. Na koniec dodać ubitą śmietaną i wymieszać wszystko łyżką. Nadzienie wyłożyć na ciasteczkowy spód.

 

Pozostałą śmietanę ubić z fixem oraz cukrem. Przełożyć ją do szprycy z końcówką gwiazdki i udekorować brzeg ciasta. Połówki brzoskwiń przekroić na pół, a następnie pokroić w cienkie plastry i rozłożyć na cieście  tak, aby na siebie zachodziły. Torcik wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

Roladki ze szpinakiem i orzechami w cieście francuskim

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dzisiaj kurczak w innej odsłonie.  Szpinak ze śmietaną sprawia, że mięso po upieczeniu nie jest suche, a orzechy, oprócz tego, że przyjemnie chrupią, to nadają daniu dodatkowych walorów smakowych. Całość zawinięta w niezawodne ciasto francuskie.

 

Składniki:

  • 1,5 piersi kurczaka
  • 150 g świeżych liści szpinaku
  • 100 ml śmietany 30%
  • 40 g startego żółtego sera
  • 50 g orzechów laskowych
  • opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić tak, aby powstały duże płaty (jak na kotlety). Oprószyć każdy solą i pieprzem z obu stron. Liście szpinaku umyć, oczyścić i zblanszować (wrzucić na kilkadziesiąt sekund do wrzątku, a następnie do zimnej wody i na koniec odsączyć). Do szpinaku dodać śmietanę i dobrze przyprawić. Masę szpinakową rozmsarować na mięsie i posypać startym serem. Orzechy laskowe drobno posiekać, posypać nimi szpinak. Zwinąć filety w ciasne ruloniki. Ciasto francuskie pokroić w paski i owinąć nimi mięso. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej roladki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-40 minut, aż ciasto się zarumieni.

 

Smacznego!

 

Źródło: Kuchnia. Najlepsze przepisy Claudii, Nr 5 2011/2012

Truskawkowe mini ptysie

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pogoda za oknem długo nas nie rozpieszczała, więc chociaż do kuchni wprowadziłam trochę lata :) Zapraszam na małe ptysie z bitą śmietaną i truskawkami.

 

Składniki:

Ciasto

  • 200g mąki krupczatki
  • 250 ml wody
  • 80 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g śmietany 30%
  • 2 opakowania fixu do śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru + trochę do dekoracji
  • 250 g truskawek
  • kilka kropel aromatu truskawkowego (opcjonalnie)
  • różowy barwnik (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Do garnka wlać wodę i zagotować. Dodać szczyptę soli, następnie masło i gotować do momentu rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Do zawartości garnka stopniowo wsypywać przesianą mąkę. Mieszać aż powstanie jednolite ciasto. Odstawić do schłodzenia. Do przestudzonej masy dodawać po jednym jajku i mieszać, np. drewnianą łyżką. Gotową masę przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką gwiazki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać okrągłe stożki (tak jak na zdjęciu poniżej), pozostawiając odstępy, ponieważ ciasto odrobinę wyrośnie. Ptysie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piec około 20 min.  do zarumienienia. Po upływie tego czasu odstawić je do ostygnięcia.

 

Śmietanę ubić z fixami i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać aromat i barwnik.

 

Ostudzone ptysie przekroić. Truskawki umyć i pokroić w plastry. Na spód ptysiowy wyłożyć bitą śmietanę, następnie plastry truskawek i ponownie odrobinę śmietany. Wierzch przykryć "ptysiową czapeczką" i posypać cukrem pudrem.

Z podanych proporcji wychodzi około 20 mini ptysiów.

 

Smacznego!

 

Źródło: przepis na ciasto- Gotuj krok po kroku, Nr 4/2012

Bounty

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Ciasto dla wielbicieli batoników Bounty oraz kokosa. Wilgotny biszkopt, masa kokosowa, a to wszystko zalane polewą czekoldową. Pycha!

 

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • niepełna szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki zaparzonej kawy (1 pełna łyżka kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka cukru wanilinowego)

Masa:

  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 250 g wiórek kokosowych
  • 200 g masła

Polewa:

  • 2 mleczne czekolady (200g)
  • 100 g masła

 

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać cukier, żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.  Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. Piec około 20 min. w 180°C. Biszkopt ostudzić, następnie nasączyć kawą.

Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Wsypać wiórki kokosowe i chwilę gotować, aż masa lekko zgęsnieje. Do gorącej dodać masło i zmiksować. Odstawić do ostygnięcia. Zimną masę wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy.

Czekolady i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotowaną polewą polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.

 

Smacznego!

 

Źródło: Kuchnia. Najlepsze przepisy Claudii, Nr 5 2011/2012

Babka jogurtowo-jagodowa

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Babka robiona w ekstremalnych warunkach: bez miski, miksera i wagi. Pomimo braku wymaganego sprzętu wypiek bardzo udany. W smaku przypomina lekki sernik jagodowy z delikatną nutą kokosową.

 

Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 300 g serka waniliowego (użyłam sera z wiaderka na serniki)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 8 łyżek likieru kokosowego (użyłam Malibu)
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • 300 g jagód (mogą być mrożone, ale trzeba je wcześniej rozmroźić)
  • 1/2 opakowania biszkoptów (ok. 90g)
  • 1 cytryna
  • 2 i 1/2 łyżki żelatyny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

 

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Jogurt wymieszać z serkiem i cukrem pudrem. Do masy wycisnąć sok z cytryny i wlać 3 łyżki Malibu. Śmietanę ubić na sztywno. Masę jogurtowo-serową połączyć z żelatyną i delikatnie wmieszać śmietanę.

Świeże jagody przebrać i opłukać (mrożone rozmrozić). Dodać cukier wanilinowy i wymieszać. Do tężejącej masy dodać owoce. Formę do babki napełnić ciastem. Na wierzch ułożyć biszkopty, lekko wcisnąć je w masę i nasączyć pozostałym likierem. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin. Przed podaniem zanurzyć foremkę na kilka sekund w misce z gorącą wodą i przełożyć babkę na talerz.

 

Smacznego!

 

Źródło: Tina Nr 12/2012