Po ziemniakach zawijanych w wafel przyszła kolej na wafle przekładane mięsem mielonym. Polecam dla odmiany od tradycyjnych kotletów.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego (użyłam z szynki)
- 2 cebule
- łyżeczka soli
- pieprz
- 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- 2 jajka + 2 do panierowania
- 6 łyżek bułki tartej + do panierki
- 12 łyżek wody
- 4 płaty wafla
Przygotowanie:
Mięso włożyc do miski i dodać do niej cebule pokrojnone w drobną kostkę. Posypać solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Wbić 2 jajka. Bułkę tartą namoczyć w wodzie i dodać do mielonego. Wyrobić masę dłońmi. Tak przygotowane mięso podzielić na 3 części i pierwszą rozsmarować na waflu. Przykryć drugim waflem i ponownie wyłożyć mięso. Czynność powtórzyć. Wafle pokroić w kostki 5 x 5 cm lub według uznania. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony aż do zarumienienia.
Smacznego!
Źródło: M. Puzio, Kuchnia polska