Blog kulinarny

Babka jogurtowo-jagodowa

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Babka robiona w ekstremalnych warunkach: bez miski, miksera i wagi. Pomimo braku wymaganego sprzętu wypiek bardzo udany. W smaku przypomina lekki sernik jagodowy z delikatną nutą kokosową.

 

Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 300 g serka waniliowego (użyłam sera z wiaderka na serniki)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 8 łyżek likieru kokosowego (użyłam Malibu)
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • 300 g jagód (mogą być mrożone, ale trzeba je wcześniej rozmroźić)
  • 1/2 opakowania biszkoptów (ok. 90g)
  • 1 cytryna
  • 2 i 1/2 łyżki żelatyny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

 

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Jogurt wymieszać z serkiem i cukrem pudrem. Do masy wycisnąć sok z cytryny i wlać 3 łyżki Malibu. Śmietanę ubić na sztywno. Masę jogurtowo-serową połączyć z żelatyną i delikatnie wmieszać śmietanę.

Świeże jagody przebrać i opłukać (mrożone rozmrozić). Dodać cukier wanilinowy i wymieszać. Do tężejącej masy dodać owoce. Formę do babki napełnić ciastem. Na wierzch ułożyć biszkopty, lekko wcisnąć je w masę i nasączyć pozostałym likierem. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin. Przed podaniem zanurzyć foremkę na kilka sekund w misce z gorącą wodą i przełożyć babkę na talerz.

 

Smacznego!

 

Źródło: Tina Nr 12/2012

Zupa węgierska

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Treściwa, pikantna zupa, która może występować jako samodzielne danie.

 

Składniki:

  • 2 l bulionu
  • 400g wołowiny
  • 2 cebule
  • 2 papryki (w dowolnych kolorach)
  • 500 g ziemniaków
  • 3 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej

 

Przygotowanie:

Wołowinę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na rumiano. Podsmażone mięso przyprawić solą i pieprzem i podlać szklanką bulionu. Dusić około 1,5 godziny na wolnym ogniu do miękkości. Cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórę. Nastepnie pokroić je wkostkę paprykę również.

Na patelni podgrzać olej i przesmażyć cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Dodać paprykę, a po 5 minutach pomidory oraz przyprawy i dusić całość około 15 minut.

Mięso połączyć z bulionem i warzywami, zagotować. Dodać ziemniaki i gotować około 15 minut. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.

 

Smacznego!

 

Źródło: przepis wg braci Kuroniów

Kakaowa babka z wiśniami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Mocno kakaowa babka z kwaśnymi suszonymi wisienkami.

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 200 g suszonych wiśni
  • masło i bułka tarta do wysypania formy

Polewa:

  • 4 łyżki masła (ok. pół kostki)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 pełna łyżka gorzkiego kakao
  • 2 łyżki wody

 

Przygotowanie:

W rondelku rozpuścić masło z mlekiem i cukrem, ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą odstawić do przestygnięcia. Do miski przesiać mąke, proszek do pieczenia  i kakao. Nastepnie wbić jajka i wlać mleko z masłem i cukrem. Wszystko zmiksować do połączenia składników. Masa będzie gęsta. Na koniec dodać wiśnie i ponownie wymieszać.

Blaszkę do babki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 min. w 180°C do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć z formy.

Masło rozpuścić z cukrem w garnku. Następnie dodać kakao i wymieszać. Na koniec wlać 2 łyżki wody. Polewą polać ciasto.

 

Smacznego!

Torcik kawowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kolejny przepis bez pieczenia :) Miało być ciasto do kawy w stylu tiramisu i smakuje podobnie. Deser jest bardo delikatny i przypomina lekką, kawową piankę, której gorycz przełamują słodkie draże. Polecam!

 

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 120 g masła

Masa kawowa:

  • 500 g sera ricotta
  • 250 g serka waniliowego
  • 15 g żelatyny
  • 100 ml kawy rozpuszczalnej (z 2 pełnych łyżeczek)
  • 8g cukru wanilinowego
  • 100 g cukru
  • 60 g draży orzechowych
  • 250 g smietany 30%

Warstwa śmietanowa:

  • 250 g smietany 30%
  • 1 opakowanie fixu do smietany
  • 1 łyżka cukru pudru

Dekoracja:

  • 20 g draży orzechowych
  • 1 łyżeczka kakao

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruczyć (naszybciej przy pomocy blendera lub włożyć do foliowej torebki i rozkrszyć wałkiem). Masło rozpuścić i wymieszać z okruszkami ciastek. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę ciasteczkową i docisnąć. Tortownicę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy kawowej.

 

Zaparzoną kawę odstawić do wystudzenia. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, dokładnie rozpuścić i również odstawić do przestudzenia. Serek ricotta wymieszać z serkiem waniliowym, cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać kawę i ponownie wymieszać składniki. Do żelatyny dodać 4 łyżki masy kawowej i wymieszać, a następnie połączyć ją z całością masy serowo kawowej.

 

Draże orzechowe posiekać. Śmietanę ubić na sztywno. Gdy masa serowo- kawowa zacznie tężeć dodać do niej śmietanę i wymieszać (najłatwiej trzepaczką). Na koniec wsypać draże. Krem wyłożyć na herbatnikowy spód, wyrównać i wstawić na około 30 min. do lodówki. Po tym czasie ubić śmietanę z fixem i łyżką cukru pudru. Wyłożyć na wierzch torciku. Widelcem zrobić wzory, posypać kakao (przez sitko) i rozsypać draże. Ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Ciasta bez pieczenia od A do Z, Dr. Oetker

Pierś z kurczaka  w krakersach

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kurczak w pysznej odsłonie. Bardzo polecam!

 

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 80-100g krakersów
  • jogurt naturalny
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka

 

Przygotowanie:

Pierś pokroić na cienkie kotlety. Przyprawić pieprzem i przyprawą do kurczaka (filetów nie soliłam, ponieważ przyprawa ma w składzie sól, a poza tym krakersy są równiez słone). Tak przygotowane mięso polać jogurtem naturalnym i odstawić najlepiej na całą noc. Krakersy bardzo drobno rozkruszyć i obtaczać w nich filet z obu stron. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać pierś. Piec około 40 minut w 180°C.

 

Smacznego!

 

Źródło: Kuchnia polska, M. Puzio

Ciasto kajmakowe z orzechami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Bardzo proste, słodkie ciasto, którego kawałek zaspokoi ochotę na "coś" słodkiego. Przygotowane na bardzo kruchym spodzie z miękką masą kajmakową i orzechami, a wszystko to w polewie czeoladowej.

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 120 g masła + 4 łyżki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 puszka masy krówkowej - kajmaku (400g)
  • 60 g orzechów laskowych
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać i wymieszać ją z 4 łyżkami cukru i 120g pokrojonego w kostke zimnego masła. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować.  Blache o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto do formy. Ponakłuwać widelcem i wstawic do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w temp. 190°C. Ciasto wystudzić. Puszkę z masą kajmakową wstawić na kilka minut do garnka z gorącą wodą. Podgrzany kajmak wylać na kruchy spód i wyrównać. Na wierzch wyłożyć orzechy i każdy  lekko wciasnąć w masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami masła. Przygotowaną polewę wylać na masę kajmakową. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, nr 3/2013

Jajka faszerowane z sosem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Prosty i pysznyprzepis na jajka faszerowane z sosem jogurtowo- musztardowym. Jajka w takiej odsłonie można również przygotować na zbliżającą się Wielkanoc.

 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić na pół‚ i wyjąć żółtka. Rozgnieść je widelcem, dodać majonez i kurkumę. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym farszem nadziać połówki jajek.

Wszystkie składniki sosu wymieszać. Faszerowane jajka polać sosem.

 

Smacznego!

Sałatka w muszlach

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Sałatka, która pięknie się prezentuje dzięki makaronowym muszlom, w których jest podana. Dominuje tu smak papryki i pora.

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ( 250g) makaronu Conchiglioni (duże muszle)
  • 150 g salami (użyłam pepperoni, można dodać dowolną wędlinę)
  • 2 jajka
  • 1/2 białej częsci pora
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 6 łyżek majonezu
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

 

Przygotowanie:

Makaronowe muszle ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzić, zahartować i ostawic do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę. Por pociąć w pół plasterki. Wędlinę oraz papryki pokroić w niewielką kostkę. Dodać kukurydzę odsączoną z zalewy oraz majonez. Wszystkie skadniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Sałatką napełnić muszle.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 6/2012

Tort tiramisu

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Przepyszny tort, który przygotowałam na swoje urodziny. Jest wilgotny, przełożony masą z serka mascarpone i według mnie smakuje obłędnie, chociaż nie lubię kawy :P Zrobiony na niezawodnym biszkopcie, który zawsze się udaje, chociaż niektórych może zdziwić fakt, że trzeba nim rzucić o podłogę :) Wiem, że zdobienie nie jest idealne i są to moje pierwsze torty, więc bądźcie wyrozumiali :)

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100 g mąki
  • 33 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g cukru

Poncz do nasączenia:

  • 160 ml ostudzonej kawy
  • 80 ml likieru kawowego

Masa:

  • 150 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 750 g serka mascarpone

Dodatkowo:

  • 75 g gorzkiej czekolady startej na tarce

 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę dodając cukier. Następnie dodać żółtka jedno po drugim, cały czas miksując. Mąki wymieszać razem i dodać do jajek. Składniki połączyć. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Piec w 160 – 170 °C przez 30-40 min. do tzw. suchego patyczka (patyczek do szaszłyków należy wbić w ciasto i po wyjęciu powinien być suchy, jeśli jest wilgotny i obklejony ciastem należy kontynuować pieczenie). Ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm wypuścić je z rąk na podłogę (w tortownicy). Ostawić do wystygnięcia. Po tym czasie przekroić na 3 blaty.

 

Kawę wymieszać z likierem.

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać serek mascarpone i aromat waniliowy. Wymieszać. Jeden blat biszkoptowy położyć na tortownicy lub paterze i nasączyć 1/3 mieszanki kawowej. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone i posypać połową czekolady. Następnie położyć drugi blat ciasta, nasączyć, rozsmarowac połowę pozostałej masy i wysypać resztę startej czekolady. Tak samo postąpić z ostatnim blatem, który należy nasączyć i dowolnie udekorować pozostałą masą. Poniżej kilka przykładów dekoracji tortów.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Moje wypieki

Deser kawowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kawowy i kremowy deser, który uwielbiam, chociaż nie lubię kawy :) Można go podać na wiele sposobów: jako ciasto, deser w pucharkach lub nawet tort! Baaardzo polecam.

 

Składniki:

  • 1,5 opakowania biszkoptów (po 120g)
  • 450 ml śmietany 30%
  • kilka kropel aromatu rumowego  (użyłam połowę 4,5 g fiolki)
  • 7 łyżek cappuccino w proszku  (użyłam orzechowej)
  • 5 łyżeczek zaparzonego cappuuccino
  • 500 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (użyłam duzego 64g)
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie:

W garnku wymieszać 7 łyżek cappuccino ze 120 g cukru i 1,5 szklanki mleka. Zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budyń waniliowy i dodać do mieszanki z cappuccino. Całość zagotować, cały czas mieszając. Na koniec wlać aromat rumowy. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Zaparzyć cappuccino do nasączenia biszkoptów.

Masło rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie utrzeć z żółtkiem (najlepiej trzepaczką do ubijania) i połączyć z masą budyniową intensywnie mieszając. Na początku może się wydawać, że masa się zważyła i powstaną grudki, ale należy cierpliwie mieszać, aż składniki się połączą. Dno tortownicy (o średnicy 22 cm), spód pucharków lub jednorazowych pudełeczek wypełnić biszkoptami. Jeśli przygotowujecie deser w tortownicy należy wyłożyć dno papierem do pieczenia. Ciastka nasączyć zaparzonym cappuccino. Na biszkopty wyłożyć masę kawową i wyrównać.  Ponownie ułożyć ciastka i skropić pozostałym cappucccino. Śmietanę ubić z 1,5 łyżki cukru pudru i wyłożyć na wierzchu deseru. Można posypać kawą lub zabarwić śmietanę barwnikami spożywczymi i dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku Nr 5/2012