Blog kulinarny

Tort tiramisu

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Przepyszny tort, który przygotowałam na swoje urodziny. Jest wilgotny, przełożony masą z serka mascarpone i według mnie smakuje obłędnie, chociaż nie lubię kawy :P Zrobiony na niezawodnym biszkopcie, który zawsze się udaje, chociaż niektórych może zdziwić fakt, że trzeba nim rzucić o podłogę :) Wiem, że zdobienie nie jest idealne i są to moje pierwsze torty, więc bądźcie wyrozumiali :)

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100 g mąki
  • 33 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g cukru

Poncz do nasączenia:

  • 160 ml ostudzonej kawy
  • 80 ml likieru kawowego

Masa:

  • 150 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 750 g serka mascarpone

Dodatkowo:

  • 75 g gorzkiej czekolady startej na tarce

 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę dodając cukier. Następnie dodać żółtka jedno po drugim, cały czas miksując. Mąki wymieszać razem i dodać do jajek. Składniki połączyć. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Piec w 160 – 170 °C przez 30-40 min. do tzw. suchego patyczka (patyczek do szaszłyków należy wbić w ciasto i po wyjęciu powinien być suchy, jeśli jest wilgotny i obklejony ciastem należy kontynuować pieczenie). Ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm wypuścić je z rąk na podłogę (w tortownicy). Ostawić do wystygnięcia. Po tym czasie przekroić na 3 blaty.

 

Kawę wymieszać z likierem.

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać serek mascarpone i aromat waniliowy. Wymieszać. Jeden blat biszkoptowy położyć na tortownicy lub paterze i nasączyć 1/3 mieszanki kawowej. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone i posypać połową czekolady. Następnie położyć drugi blat ciasta, nasączyć, rozsmarowac połowę pozostałej masy i wysypać resztę startej czekolady. Tak samo postąpić z ostatnim blatem, który należy nasączyć i dowolnie udekorować pozostałą masą. Poniżej kilka przykładów dekoracji tortów.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Moje wypieki

Deser kawowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kawowy i kremowy deser, który uwielbiam, chociaż nie lubię kawy :) Można go podać na wiele sposobów: jako ciasto, deser w pucharkach lub nawet tort! Baaardzo polecam.

 

Składniki:

  • 1,5 opakowania biszkoptów (po 120g)
  • 450 ml śmietany 30%
  • kilka kropel aromatu rumowego  (użyłam połowę 4,5 g fiolki)
  • 7 łyżek cappuccino w proszku  (użyłam orzechowej)
  • 5 łyżeczek zaparzonego cappuuccino
  • 500 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (użyłam duzego 64g)
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie:

W garnku wymieszać 7 łyżek cappuccino ze 120 g cukru i 1,5 szklanki mleka. Zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budyń waniliowy i dodać do mieszanki z cappuccino. Całość zagotować, cały czas mieszając. Na koniec wlać aromat rumowy. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Zaparzyć cappuccino do nasączenia biszkoptów.

Masło rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie utrzeć z żółtkiem (najlepiej trzepaczką do ubijania) i połączyć z masą budyniową intensywnie mieszając. Na początku może się wydawać, że masa się zważyła i powstaną grudki, ale należy cierpliwie mieszać, aż składniki się połączą. Dno tortownicy (o średnicy 22 cm), spód pucharków lub jednorazowych pudełeczek wypełnić biszkoptami. Jeśli przygotowujecie deser w tortownicy należy wyłożyć dno papierem do pieczenia. Ciastka nasączyć zaparzonym cappuccino. Na biszkopty wyłożyć masę kawową i wyrównać.  Ponownie ułożyć ciastka i skropić pozostałym cappucccino. Śmietanę ubić z 1,5 łyżki cukru pudru i wyłożyć na wierzchu deseru. Można posypać kawą lub zabarwić śmietanę barwnikami spożywczymi i dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku Nr 5/2012

Sałatka z serem feta i pestkami słonecznika

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Bardzo lubię ser feta, więc mi odpowiada taka kombinacja składników. Smak sałatki poprawiają uprażone pestki, które nadają jej orzechowego posmaku.

 

Składniki:

  • puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • por (biała część)
  • 5 jajek
  • ser feta (270g)
  • pestki słonecznika (ok 100 g)
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka keczupu

 

Przygotowanie:

Papryke pokroić w kostkę, por w półksiężyce. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Kukurydze odcedzić z zalewy i dodać do sałatki. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni i dodać do warzyw (odłożyć trochę do dekoracji). Na koniec pokroić ser w kostkę i wymieszać składniki. Majonez połączyć ze śmietaną i keczupem. Sałatkę zalać przygotowanym sosem, wymieszać i udekorować pozostałymi pestkami.

 

Smacznego!

 

Źródło: smaczny.pl

Udka w glazurze miodowo- musztardowej z piure ziemniaczano - marchewkowym

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Dzisiaj zapraszam na mięciutkie i lekko słodkie udka. Doskonałym uzupełnieniem dania jest lekkie piure z ziemniaków i marchewki. Nie zawiera ono śmietany ani masła, ale w smaku jest równie pyszne, jak te tradycyjne.

 

Składniki:

Udka + marynata:

  • 800 g udek kurczaka
  • 2,5 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy fracuskiej (z gorczycą)
  • 2 łyżki ostrej musztardy (użyłam sarepskiej)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki

 

Piure ziemniaczono- marchewkowe:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • gałka muszkatołowa (2 szczypty)
  • 30 g sera żółtego
  • 1 łyżka mleka
  • pieprz
  • sól

 

Udka umyć i osuszyć. Przygotować marynatę: wymieszać miód, musztardy, sok z cytryny, olej i przyprawy. Do tak przygotowanej glazury włożyć mięso, dokładnie natrzeć i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 220°C. Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać pozostałą marynatą. Piec 45-60 min., często obracając i polewając marynatą (obracałam 4 razy).

 

Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić w grubszą kostkę. Ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, ugnieść, przyprawić pieprzem i gałką muszkatałową. Wlać łyżkę mleka, na drobnych oczkach zetrzeć ser i wymieszać. Podawać posypane koperkiem z pieczonymi udkami.

 

Smacznego!

 

Źródło: Tradycyjne dania Kuchnia polska 800 sprawdzonych przepisów

Babeczki podwójnie czekoladowe

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Babeczki, które według mnie są pyszne. Miękkie ciasto z kawałkami gorzkiej czekolady przykryte delikatną masą czekoladową na bazie serka mascarpone, czekolady i śmietany. Ja przygotowałam je z okazji Walentynek i udekorowałam serduszkami i właśnie z okazji tego święta życzę Wam dużo miłości każdego dnia, żebyście zawsze czuli się kochani i doceniani, nie tylko 14.02

 

Składniki:

  • 230 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 200 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 jajko
  • 100 g gorzkiej czekolady

Masa:

  • 1,5 szklanki śmietany 30%
  • 1,5 łyżki cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 80 g mlecznej czekolady

 

Przygotowanie:

Mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i kakao wymieszać. W drugiej misce przy pomocy miksera połączyć mokre składniki: mleko, olej, aromat waniliowy i jajko. Nie przestając miksować dodawać suche składniki. Gdy masa będzie gładka, dodać posiekaną czekoladę (na większe kawałki) i wymiesać łyżką. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić je powstałą masą. Piec przez 20 min. w temperaturze 190°C do suchego patyczka (gdy włożymy patyczek do szaszłyków w ciasto powinien być suchy- wtedy ciasto jest upieczone. Jeśli jest oblepiony ciastem i klejący należy kontunuować pieczenie). Babeczki ostudzić i przygotować krem.

 

Śmietanę ubić z cukrem i dodać do niej serek mascarpone. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Następnie przełożyć ją do masy i wymieszać. Krem czekoladowy przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki. Można również użyć torebki strunowej i obciąć jej róg. Masę wyciskać na babeczki od zewnątrz do środka tworząc stożek.

 

Smacznego!

Galaretkowe serca

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Dzisiaj przepis na lekki deser walentynkowy. Galaretki przełożone masą z serka waniliowego i śmietany. Banalny w przygotowaniu, wymaga tylko trochę cierpliwości, ponieważ każda warstwa musi stężeć, aby wyłożyć kolejną.

 

Składniki:

  • 3 galaretki (po 75g każda)- użyłam 2 truskawkowych i 1 różowej wieloowocowej
  • 300 g śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 400 g serka waniliowego

 

Przygotowanie:

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy wystygną, wylać 1/3 płynnej galaretki (jeśli używacie trzech takich samych smaków galaretek) do formy o wymiarach 30 x 20 cm i wstawić do lodówki, aby stężała. W tym czasie przygotować masę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na koniec dodać serek i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, dokładnie rozpuścić i wystudzić. Zimną dodać do masy śmietanowo-waniliowej. Na stężałą galaretkę wyłożyć 1/2 masy i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Dalej postępować analogicznie wylewając kolejne warstwy: galaretka, masa, galaretka. Przygotowany deser wstawić do loówki na całą noc. Na drugi dzień foremką w kształcie serca wycinać kształty.

 

Smacznego!

Jajka sadzone w otoczkach

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Pomysł na pyszne i sycące weekendowe śniadanko. W tygodniu przed pracą nie mam czasu na przygotowywanie wymyślnego lub bardziej pracochłonngo śniadania, dlatego weekend jest idealnym czasem na takie eksperymenty. Przepis nie jest skomplikowany a jajko z kremowym sosem smakuje wybornie. Polecam!

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 0,5 kostki rosołowej drobiowej
  • 100 ml wody
  • 7g mąki (mniej więcej 1 płaska łyżka)
  • 110 g śmietany 30%
  • olej
  • masło
  • 4 kromki bagietki lub chleba pszennego  (2-centymetrowe)

 

Przygotowanie:

Kostkę rosołową rozpuścić w 100 ml gorącej wody, dodać mąkę i zagotować. Następnie dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i mocno zagrzać. Z bułki*  wykroić środek, aby pozostała sama skórka i podsmażyć ją na patelni na maśle. Formę do zapiekania wysmarować masłem, wylać trochę sosu i wyłożyć bułki. Do każdej skórki wbić jajko i zalać resztą sosu śmietanowego. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 5 -8 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

 

* wybierzcie jak najszerszą bułkę, aby po wydrążeniu środka była wystarczająca ilość miejsca na jajko i sos. Ja użyłam chleba pszennego z makiem, który świtnie się sprawdził.

 

Smacznego!

 

Źródło: Tradycyjne dania Kuchnia polska 800 sprawdzonych przepisów

Jabłkowo-bananowo-gruszkowy smoothie

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Orzeźwiający koktajl o pysznym połączeniu jabłek, banana i gruszki. Całkość wykończona szczyptą cynamonu. Przepis pochodzi chyba z jakiegoś programu kulinarnego. Może skusicie się po dzisiejszych cieżkich pączkach? Polecam!

 

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 2 średnie jabłka (użyłam Golden Delicous)
  • 1 dojrzała gruszka
  • 350 g jogurtu waniliowego
  • 250 ml soku jabłkowego
  • około 1/3 łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie:

Owoce pokroić w grubszą kostkę, dodać serek waniliowy i sok jabłkowy. Całkość zmiksować blenderem do powstania gładkiego, płynnego puree. Cynamon można wymieszać z powstałą masą lub posypać na wierzch każdej szklanki. Z podaych składników wychodzą 2 porcje smoothie.

 

Smacznego!

Sernik waniliowy z wiśniami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Mój faworyt wśród serników :) absolutnie najlepszy z najlepszych! Uwielbiam go, jest delikatny, kremowy, a warstwa owoców jest tzw. wisienką na torcie. Moja ulubiona wersja to ta z wiśniami lub truskawkami. Do sernika można użyć mrożonych owoców.

 

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 200 g masła

 

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 duży budyń waniliowy (64g)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki aromatu waniliowego
  • 500 g wiśni (mogą być mrożone, jednak należy je wcześniej rozmrozić)

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć (najłatwiej za pomocą blendera) i wymieszać z roztopionym masłem. Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód przełożyć masę ciasteczkową i docisnąć. Blachę wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.

Jajka ubić z cukrem i aromatem waniliowym. Dodać ser i ciągle miksować. Na koniec wsypać budyń i dokładnie wymieszać. Masę przelać na ciasteczkowy spód i na wierzch wyłożyć wiśnie. Piec około godziny w 180 °C. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Gotuję, bo lubię

Tęczowy sernik

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kiedy zobaczyłam ten sernik to tak mnie zauroczył, że postanowiłam go przygotować na swoje urodziny. Jest bardzo kremowy z dodatkiem mleka skondensowanego i barwników. Warstwa bitej śmietany doskonale uzupełnia warstwę serową i nadaje całości lekkości. Myślę, że raz na jakiś czas można zaszaleć i skusić się na takie ciasto.

 

Składniki:

Spód:

  • 120 g herbatników
  • 70g masła

Masa:

  • 500 g twarogu (najlepiej kremowego z wiaderka)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400g)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 1 łyżka skrobii (mąki) ziemniaczanej
  • barwniki spożywcze: fioletowy, różowy, czerwony, zielony, żółty i niebieski (użyłam barwników w proszku)

Bita śmietana:

  • 250 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na drobny proszek (najłatwiej przy pomocy blendera) i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać masę ciasteczkową i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki.

Wszystkie składniki masy serowej (oprócz barwników) zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Podzielić ją na 6 równych części i przelać do miseczek (wyszło po około 200g). Do każdej dodać odrobinę barwnika i dokładnie wymieszać. Barwniki należy dozować w niewielkich ilościach (ja używam wykałaczki). Na schłodzony spód wlewać kolejno warstwy masy, lejąc je na środek formy. Piec przez około 60 min. w temperaturze 170°C z parą (poziom niżej w piekarniku umieścić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą). Upieczony i wystdzony sernik schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na sernik wyłożyć warstwę śmietanową.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog moje wypieki