Blog kulinarny

Sałatka z selerem konserwowym i ananasem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Chociaż nie lubię selera w tej sałatce zupełnie mi nie przeszkadza. Jest smaczna, delikatna i lekko słodka.

 

Składniki:

  • seler konserwowy (słoiczek 340g)
  • 100 g szynki
  • pół puszki ananasa (ok. 300g)
  • 4 jajka na twardo
  • pół puszki kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • sól

 

Przygotowanie:

Seler odsączyć z zalewy i pokroić na krótsze nitki. Szynkę i jajka pokroić w kostkę i dodać do selera. Wrzucić kukurydzę (oczywiście bez zalewy). Ananasy odsączyć z nadmiaru płynu za pomocą ręczników papierowych i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez i doprawić solą.

 

Smacznego!

Paluszki rybne w pikantnym sosie musztardowo - jajecznym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Zapraszam na paluszki z rybne z pysznym pikantnym sosem musztardowo - jajecznym. Jeśli macie dość nudnych ryb to przygotujcie ten sos. Poszłam na łatwiznę i użyłam gotowych paluszków, ponieważ dziś nie miałam czasu, aby przygotować je samodzielnie.

 

Składniki:

  • 10 paluszków rybnych
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki ostrej musztardy (użyłam sarepskiej)
  • sól

 

Przygotowanie:

Paluszki upiec w piekarniku lub usmażyć. W między czasie przygotować sos. Ugotowane jajka obrać, oddzielić żółtka od białek. Białka drobno posiekać i odstawić. Żółtka utrzeć z musztardą i oliwą na gładką masę. Dodać sok z cytryny i ostrą paprykę. Wymieszać. Na końcu dodać posiekane białka i doprawić solą. Paluszki rybne polać sosem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Kuchnia polska 1001 przepisów

Malibu soul

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dzisiaj piątek, więc można sobie pozwolić na coś procentowego. Prosty przepis na ananasowo - kokosowego drinka dla kobiet.

 

Składniki:

  • 50 ml Malibu
  • sok ananasowy
  • Sprite
  • lód

 

Przygotowanie:

Do wysokiej szklanki wrzucić lód, nalać Malibu. Dopełnić w równych proporcjach sokiem ananasowym i Sprite'm. Udekorować plasterkiem ananasa lub kiwi.

 

Źródło: drinkimalibu.pl

Chrupiące ziemniaki w waflu

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Chrupiące, delikatne, po prostu pyszne ziemniaki w waflu. Idealne do wszystkich dań mięsnych i na każdą uroczystość. Ich kolejną zaletą jest wygląd, bo sami przyznacie, że prezentują się pięknie. Za przepis dziękuję Ani :)

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 płat wafla o boku 28 cm
  • koperek
  • sól
  • olej do smażenia

 

Przygtowanie:

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę i dodać koperek. Wymieszać. Gorącą masę ziemniaczaną wyłożyć na wafel i rozprowadzić równomiernie. Odstawić na ok 3 min., aby wafel zmiękł pod wpływem ciepła. Zwinąć jak roladę. Zawinąć w ściereczkę i wstawić do lodówki na około 2 godz., aby masa stężała i łatwo było ją kroić. Ja przygotowałam ją dzień wcześniej i przechowywałam całą noc w lodówce . Pokroić w 1 cm plastry i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

Smacznego!

Blok czekoladowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Najlepszy blok czekoladowy! Słodki, ale pyszny. Co prawda ciasto wyglądem nie powala, ale w smaku jest baaaardzo dobre. Poza tym kolejnym jego atutem jest to, że do przygotowania potrzebujemy tylko dwóch naczyń: miski i garnka.

 

Składniki:

  • 250 g pełnego mleka w proszku
  • garść orzechów lakowych
  • garść moigdałów
  • garść sezamu
  • 1 tabliczka białej czekolady (100g)
  • 15 herbatników
  • 10 ciastek maślanych z czekoladą
  • 170 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 4 łyżki kakao

 

Przygotowanie:

Do miski wsypać mleko w proszku, sezam, posiekane orzechy, migdały, białą czekoladę oraz pokruszone ciastka i herbatniki. Wymieszać. W garnuszku roztopić masło, dodać cukier, kakao i wodę. Podgrzewać aż cukier się rozpuści i nie będzie grudek. Ciepłą masę przelać do suchych składników i wymieszać. Keksówkę wyłożyć folią i przelać masę. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Gotuję, bo lubię.

Sernik tiramisu

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Lekki, kremowy, delikatny sernik kawowy. Chociaż nie lubię kawy to ten deser bardzo mi smakuje.

 

Składniki:

Spód:

  • 180 g herbatników w czekoladzie
  • 3 łyżki masła
  • wafelki z orzechami (proponuję tak jak w oryginale użyć podłużnych biszkoptów "języczków", których akurat nie dostałam w żadnym pobliskim sklepie)

Masa:

  • 500 g twarogu (najlepiej z wiaderka)
  • 250 g mascarpone
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 3 łyżki likeru kawowego
  • 1 łyżeczka granulek kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki śmietany 18%

Dodatki:

  • kakao
  • kawałki czekolady

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć (najłatwiej przy pomocy blendera) i wymieszać z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę ciasteczkową, docisnąć. Wafelki lub biszkopty  wyłożyć po obwodzie i delikatnie wcisnąć w masę.

Granulki kawy rozpuścić w likierze.

Twaróg zmiksować z mascarpone, dodać cukier, aromat waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Kolejno dodawać jajka a na końcu wlać kawę z likierem. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Sernik przykryć folią aluminiową i piec około 50 min w temp. 180°C. Sernik wyjąć i wyłożyć na wierzch śmietanę. Masa musi być sprężysta, a nie rzadka. Ponownie przykryć folią i wstawić do pieczenia na 6 minut. Wystudzić, dowolnie udekorować. Posypałam kakao i kawałkami czekolady. Wstawić do lodówki, najlpiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: mojewypieki.com

Tęczowe serniczki na zimno

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pyszny deser na upalne dni i nie tylko. Chociaż za oknem zima, czasami każdy ma ochotę na coś delikatnego i lekkiego. Prosta wersja sernika na zimno, która smakuje małym i dużym.

 

Składniki:

  • 3 serki waniliowe (typu Danio)
  • 3 galaretki w różnych kolorach (użyłam szafirowej, agrestowej i wiśniowej)
  • 250 ml śmietany 30%
  • fix do śmietany
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • perełki cukrowe

 

Przygotowanie:

Każdą galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Do przestudzonych galaretek dodać po kubeczku serka waniliowego i dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką do piany). Pierwszą galaretkę wlać do pojemników, pucharków lub do tortownicy czy keksówki i wstawić na ok 10-15 minut do zamrażalki, az stężeje. Następnie wlać kolejną warstwę i ponownie zmrozić. Tak samo postąpić z ostatnią galaretką. Na koniec ubić śmietanę z użyciem fixu i cukru pudru. Deser udekorować bitą śmietaną i cukrowymi perełkami.

 

Smacznego!

 

Źródło: smaczny.pl, autor Gabi_B

Kulki a'la Rafaello

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Wszystkim znane kokosowe kuleczki. Smakiem zbliżone do oryginłu i bardzo dobre. Mięciutkie na zewnątrz i z chrupiącym migdałem w środku. Są dość słodkie, jednak znikają w mgnieniu oka i ma się ochotę na więcej.

 

Składniki:

  • 125 ml wody
  • 200 g cukru
  • 250 g pełnego mleka w proszku
  • 200 g miękkiego masła
  • 160 g wiórek kokosowych
  • 2,5 płata wafla (o boku 28 cm)
  • ok 50 g migdałów

 

Przygotowanie:

Wodę zagotować i rozpuścić w niej cukier. Kiedy mieszanina wystygnie, wlać ją do miski i dodać mleko w proszku, 100g wiórek kokosowych, masło i bardzo drobno pokruszone płaty wafla. Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Masę odstawić do lodówki na około 30 min, aby stężała.

W tym czasie sparzyć migdały i obrać ze skórki.

Z masy formować kulki wielkości Rafaello wkładając do środka migdała. Przygotowane kuleczki obtaczać w wiórkach kokosowych i włożyć do papilotek. Wstawić do lodówki, aby stężały. Z podanych proporcji wychodzi około 50 sztuk.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog pysznie, pyszniutko

Waikiki beach

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Przepyszny, lekko słodki a zarazem orzeźwiający drink o posmaku kokosa, ananasa i cytrusów. Pychota! O wyglądzie chyba nie muszę nic pisać, bo zdjęcia mówią same za siebie.

 

Jeśli nie wyjdą Wam warstwy, to nic straconego. Smak będzie taki sam, a kolor jak na ostatnim zdjęciu.

 

Źródło: przyslijprzepis.pl (ze zmienionymi proporcjami)

Zimowe babeczki z powidłami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Wspaniałe, mięciutkie, czekoladowo - piernikowe babeczki z powidłami. Proste w wykonaniu i koniecznie do zrobienia, ponieważ są pyszne. Niestety nie mam zdjęcia jak wyglądają w środku, ponieważ przygotowywałam je na Święta i umknęło mi to w nawale pracy :(

 

 

Z podanych proporcji wychodzi 12 babeczek.

 

Źródło: przepis wg Doroty, Moje Wypieki