Blog kulinarny

Szarlotka

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Jeden z moich ulubionych drinków. Jest po prostu pyszny! Chociaż nie wygląda efektownie, to w smaku jest idealny. Jabłko i cynamon to doskonałe połączenie, mmmmm.......

 

Składniki:

  • 50 ml wódki (najlepiej Żubrówki)
  • sok jabłkowy
  • cynamon (duża szczypta)
  • lód

 

Przygotowanie:

Do wysokiej szklanki wrzucić lód i wlać alkohol. Dopełnić sokiem jabłkowym. Na koniec wsypać sporą szczyptę cynamonu i delektować się smakiem :)

Pulpeciki w sosie pomidorowym z makaronem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pyszne pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym. Sycące danie obiadowe. Polecam!

 

Składniki:

  • 200 g makaronu wstążki (użyłam makaronu ze szpinakiem i pomidorami)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego (użyłam z indyka)
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki startego żółtego sera

 

Przygotowanie:

Jedną cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Umieścić w misce, wbić do niej jajko i dodać mięso. Wsypać bułkę tartą i wlać 1-2 łyżki letniej wody. Ze składników wyrobić jednolitą masę. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Aby mięso się nie przyklejało do dłoni należy co jakiś czas zwilżać je wodą. Pulpeciki podsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Pozostałą cebulę pokroić w drobną kostę, a czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić w garnku na 1 łyżce oleju. W między czasie ugotować makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do garnka z cebulą dodać pomidory i zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Całość dusić aż sos lekko zgęstnieje. Do sosu przełożyc pulpeciki. Wszystko chwilę razem podgrzewać. Na talerzu wyłożyć porcję makaronu, a na nią wylać sos wraz z pulpecikami. Gotowanie danie posypać startym serem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku Nr 1/2012

Pudding bananowy

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Łatwy w przygotowaniu, kremowy, delikatny, nie za słodki deser. Po prostu idealny.

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 banany
  • 1 żółtko
  • 1/4 kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki schłodzonej śmietanki 30%
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • polewa czekoladowa do dekoracji

 

Przygotowanie:

Żółtko utrzeć z cukrem pudrem i mąką. Wlewać stopniowo 1/4 szklanki zimnego mleka, ciągle ucierając. Pozostałe mleko podgrzać z masłem i aromatem waniliowym, nie doprowadzając do wrzenia. Dodać masę żółtkową i gotować na małym ogniu, intensywnie mieszając aż krem zgęstnieje. Ostawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Banany obrać, jednego pokroić w plasterki, kolejnego w półplastry i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.  Mniejsze części banana wymieszać ze śmietanką. W pucharkach ułożyć warstwami krem, banany oraz bitą śmietanę. Wierzch udekorować polewą czekoladową.

 

Smacznego!

 

Źródło: Desery na każdą okazję

Smerfowa pianka

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dzisiaj coś dla najmłodszych. Bardzo delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że dzieciom posmakuje. Oprócz tego, że jest dobre to wygląda równie apetycznie. Kolor zawsze może być inny w zależności jakiej galaretki użyjecie.

 

Składniki:

  • 150 g herbatników
  • 100 g masła
  • 1 galaretka o dowolnym kolorze (użyłam niebieskiej)
  • 250 ml wody
  • 125 g cukru
  • 300 g sera (najlepiej z wiaderka, użyłam serka waniliowego )
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 350 g śmietany 30%

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć przy użyciu blendera lub włożyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem do ciasta. Masło roztopić i wymieszać z proszkiem z ciastek. Spód tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Można użyć mniejszej tortownicy, wtedy ciasto będzie wyższe. Masą ciasteczkową wyłożyć spód formy i docisnąć. Wstawić do lodówki.

Galaretkę rozpuścić w garnku w 250 ml wody i podgrzewać około 5 minut. Pod koniec dodać 50 g cukru i podgrzewać ciągle miejszając (nie gotować). Gdy cukier się rozpuści odstawić do wystudzenia.

Ser połączyć z cukrem, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny. W oddzielnej misce ubić śmietanę. Gdy galaretka będzie całkowice wystudzona i zacznie tężeć, dodać ją do masy serowej. Następnie połączyć z bitą śmietaną (2 łyżki odłożyć do dekoracji). Masę wylać na kruchy spód. Wierz udekorować kleksami bitej smietany. Wykałaczką zrobić esy floresy. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Wierzch posypałam niebieskim cukrem (można to zrobić również proszkiem z galaretki).

 

Smacznego!

 

Źródło: Ciasta bez pieczenia od A do Z

łaciate muffinki

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Delikatne, dwukolorowe muffiny z wiśniami. Smakują jak ciasto zebra z niespodzianką :)

 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 120 g cukru
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 jajka
  • 280 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • wiśnie z kompotu (bez pestek)

 

Przygotowanie:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Wymieszać ze 120 g cukru oraz cukrem wanilionowym. 250 ml mleka połączyć z 2 jajkami i olejem. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części, po czym do jednej dodać 2 łyżeczki przesianego kakao i wlać resztę mleka. Wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i do każdej nakładać na przemian po 1 łyżce jasnej i ciemnej masy. Mniej więcej w połowie wyłożyć wiśnie i kontunuować wlewanie ciasta. Foremki napełnić do 2/3 wysokości. Piec do suchego patyczka przez 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wystudzić.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, nr 1/2013

Kotlety z majonezem, pieczarkami i serem

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Baaardzo dobre i baaaardzo sycące kotlety z pieczarkami, serem, majonezem i keczupem. Nie są dietetyczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na coś bardziej kalorycznego, szczególnie zimą. Może akurat nie macie żadnego pomysłu na dzisiejszy obiad?

 

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 4 pełne łyżeczki majonezu
  • ok 2 łyżeczek keczupu
  • 300 g pieczarek
  • 4 plastry sera żółtego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek do dekoracji

 

Przygotowanie:

Pieczarki, umyć i pkroić w plastry. Obsmażyć na patelni aż cała woda odparuje, doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić.  Pierś z kurczaka pokroić na kotlety, posolić i popieprzyć. Obtaczać w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na oleju. Gotowe kotlety posmarować majonezem (około pełnej łyżeczki na każdego kotleta), zrobić slalom keczupem i wyłożyć pieczarki. Na wierzch położyć po plasterku sera. Zapiec w piekarniku do momentu aż ser się stopi. Udekorować szczypiorekiem.

 

Smacznego!

Pizza z pieczoną szynką

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pyszna pizza z pieczonym mięsem i sosem barbecue. Przygotowana na bardzo cienkim cieście, ponieważ takie lubimy najbardziej. Zupełnie inny smak, który bardzo przypadł mi do gustu. Może dla odmiany od tradycyjnej pizzy z szynką i pieczarkami skusicie się właśnie na taką? Bardzo polecam!

 

Składniki:

Ciasto:

  • 15 g drożdży
  • 250 g mąki
  • 25 g oliwy
  • 150 g wody
  • 4 g soli
  • 3 g cukru

Z podanych proporcji wyszło mi 2 pizze (średnica 32 cm) na bardzo cienkim cieście.

 

Mięso:

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

 

Ponadto:

  • ok. 1 szklanki sosu barbecue
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 średnia cebula
  • 1 kulka mozzarelli z zalewy (125 g)
  • 300 g żółtego sera

 

Przygotowanie:

Mięso:   Najpierw należy upiec mięso i tę czynność można przygotować dzień wcześniej. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, natrzeć mięso i wstawić do naczynia żaroodpornego. Piec przez około 1,5 godziny.

Ciasto:  Mąkę, sól i cukier wymieszać razem. Ciepłą wodę połączyć z drożdżami i olejem. Po dokładnym rozpuszczeniu drożdży, przelać zawartość do mąki i zagnieść ciasto. Odstawić na około godzinę w celu zwiększenia objętości.

Pizza:  Blachę do pizzy (zamiast blachy można ciasto wyłożyć na papier do pieczenia lub użyć jednorazowych foremek)  wysmarować olejem. Wyłożyć ciasto i rozprowadzić równomiernie. Następnie posmarować sosem barbecue i posypać połową sera. Mięso pokroić w kostę i rozsypać na pizzy. Dodać cebulę pokrojoną w półksiężyce i kukurydzę. Na koniec ponownie pospać zółtym serem, pokrojoną w kostkę mozzarellą i wstawić do nagrzanego piernika. Piec około 20 minut w temp. 220° aż spód pizzy będzie zarumieniony.

 

Smacznego!

 

Źródło: Blog gotuję, bo lubię

Metrowiec

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Ciasto, które często gości na moim stole. Odkąd pamiętam przygotowywała je mama. Puszyste biszkopty przełożone masą waniliową. Z podanych proporcji wychodzą 2 keksówki ciasta. Przygotowanie może się wydawać trudne, ale wcale tak nie jest. Sami się przekonajcie.

 

Składniki:

Biszkopty:

  • 8 jajek
  • 2 szklanki mąki (bez dwóch łyżek)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 8 łyżek gorącej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek oliwy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 aromaty rumowe

 

Masa:

  • kostka masła (200g)
  • 3 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 opakowania dużego budyniu waniliowego (łącznie ok 100g)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 aromat rumowy

 

Przygotowanie:

Z czterech jaj oddzielić zółtka od białek. Żółtka utrzeć ze szklankę cukru pudru i 4 łyżkami gorącej wody. Dodać szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia i 4 łyżki oliwy oraz aromat rumowy. Z białek ubić pianę i dodać do masy, Dokładnie wymieszać i przelać do keksówki (o wymiarach 30 x 12 cm) wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą.

Przygotować drugi biszkopt. Postępować analogicznie jak przy pierwszym, tylko odjąć 2 łyżki mąki, a w to miejsce wsypać 2 łyżki kakao. Jeśli macie 2 blaszki upieczcie oba ciasta jednocześnie.

Piec w 180°C przez 35 min. do tzw. suchego patyczka (wbić patyczek od szaszłyka w ciasto i jeśli po wyjęciu jest suchy, znaczy, że ciasto jest upieczone, jeśli jest pokryty ciatem należy kontynuować pieczenie). Upieczone ciasta ostudzić.

 

1,5 szklanki mleka wlać do garnka i dodać pół szklanki cukru. Zagotować. W czasie gdy mleko sie gotuje, w misce rozmieszać jego pozostałą część z budyniem i 2 płaskimi łyżkami mąki pszennej. Gdy mleko się zagotuje wlać budyń i ponownie zagotować. Powstałą masę przestudzić.

2 żółtka utrzeć z kostką masła i dodawać po łyżce przestudzonej masy, stale miksując. Na koniec dodać aromat rumowy.

 

Ostudzone biszkopty przekroić wzdłuż na 5 pasków i na zmianę przekładać masą.  Jeśli biszkopty są nierówne należy je przyciąć z góry. Wierzch ciast również posmarować masą lub udekorować polewą.

 

Smacznego!

Sałatka z selerem konserwowym i ananasem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Chociaż nie lubię selera w tej sałatce zupełnie mi nie przeszkadza. Jest smaczna, delikatna i lekko słodka.

 

Składniki:

  • seler konserwowy (słoiczek 340g)
  • 100 g szynki
  • pół puszki ananasa (ok. 300g)
  • 4 jajka na twardo
  • pół puszki kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • sól

 

Przygotowanie:

Seler odsączyć z zalewy i pokroić na krótsze nitki. Szynkę i jajka pokroić w kostkę i dodać do selera. Wrzucić kukurydzę (oczywiście bez zalewy). Ananasy odsączyć z nadmiaru płynu za pomocą ręczników papierowych i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez i doprawić solą.

 

Smacznego!

Paluszki rybne w pikantnym sosie musztardowo - jajecznym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Zapraszam na paluszki z rybne z pysznym pikantnym sosem musztardowo - jajecznym. Jeśli macie dość nudnych ryb to przygotujcie ten sos. Poszłam na łatwiznę i użyłam gotowych paluszków, ponieważ dziś nie miałam czasu, aby przygotować je samodzielnie.

 

Składniki:

  • 10 paluszków rybnych
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki ostrej musztardy (użyłam sarepskiej)
  • sól

 

Przygotowanie:

Paluszki upiec w piekarniku lub usmażyć. W między czasie przygotować sos. Ugotowane jajka obrać, oddzielić żółtka od białek. Białka drobno posiekać i odstawić. Żółtka utrzeć z musztardą i oliwą na gładką masę. Dodać sok z cytryny i ostrą paprykę. Wymieszać. Na końcu dodać posiekane białka i doprawić solą. Paluszki rybne polać sosem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Kuchnia polska 1001 przepisów