Ciasto, które często gości na moim stole. Odkąd pamiętam przygotowywała je mama. Puszyste biszkopty przełożone masą waniliową. Z podanych proporcji wychodzą 2 keksówki ciasta. Przygotowanie może się wydawać trudne, ale wcale tak nie jest. Sami się przekonajcie.
Składniki:
Biszkopty:
- 8 jajek
- 2 szklanki mąki (bez dwóch łyżek)
- 2 szklanki cukru pudru
- 8 łyżek gorącej wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek oliwy
- 2 łyżki kakao
- 2 aromaty rumowe
Masa:
- kostka masła (200g)
- 3 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- 1,5 opakowania dużego budyniu waniliowego (łącznie ok 100g)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 aromat rumowy
Przygotowanie:
Z czterech jaj oddzielić zółtka od białek. Żółtka utrzeć ze szklankę cukru pudru i 4 łyżkami gorącej wody. Dodać szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia i 4 łyżki oliwy oraz aromat rumowy. Z białek ubić pianę i dodać do masy, Dokładnie wymieszać i przelać do keksówki (o wymiarach 30 x 12 cm) wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą.
Przygotować drugi biszkopt. Postępować analogicznie jak przy pierwszym, tylko odjąć 2 łyżki mąki, a w to miejsce wsypać 2 łyżki kakao. Jeśli macie 2 blaszki upieczcie oba ciasta jednocześnie.
Piec w 180°C przez 35 min. do tzw. suchego patyczka (wbić patyczek od szaszłyka w ciasto i jeśli po wyjęciu jest suchy, znaczy, że ciasto jest upieczone, jeśli jest pokryty ciatem należy kontynuować pieczenie). Upieczone ciasta ostudzić.
1,5 szklanki mleka wlać do garnka i dodać pół szklanki cukru. Zagotować. W czasie gdy mleko sie gotuje, w misce rozmieszać jego pozostałą część z budyniem i 2 płaskimi łyżkami mąki pszennej. Gdy mleko się zagotuje wlać budyń i ponownie zagotować. Powstałą masę przestudzić.
2 żółtka utrzeć z kostką masła i dodawać po łyżce przestudzonej masy, stale miksując. Na koniec dodać aromat rumowy.
Ostudzone biszkopty przekroić wzdłuż na 5 pasków i na zmianę przekładać masą. Jeśli biszkopty są nierówne należy je przyciąć z góry. Wierzch ciast również posmarować masą lub udekorować polewą.
Smacznego!