Blog kulinarny

Kurczak w mleku kokosowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kolejna propozycja na ekspresowy obiad. Czasami lubię takie mało skomplikowane przepisy, zwłaszcza, gdy mam mało czasu, wtedy szczególnie je doceniam. Zapraszam na kurczaka w kremowym sosie kokosowym.

 

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i obsypać przyprawą do kurczaka. Na patelnię wlać wodę (do około połowy wysokości), gdy zacznie się gotować dodać mięso. Dusić do momentu odparowania całej wody. Na koniec dodać mleko kokosowe. Chwilę podsmażyć.

 

Smacznego!

Lekko kokosowy sernik z ananasami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Zapraszam na bardzo smaczny, delikatny i kremowy serniczek z kawałkami ananasów i likierem kokosowym.

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć. Masło rozpuścić i połączyć z ciastkami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ciasteczkową i wcisnąć w dno formy. Wstawić do lodówki.

 

Ananasy odsączyć z zalewy. Sok z owoców wlać do szklanki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie dodać do niej sok z ananasów i dokładnie wymieszać.

 

W dużej misce umieścić ser, likier kokosowy i cukier. Wymienione składniki wymieszać. Ananasy pokroić w kostkę- zostawić 3 plastry do dekoracji. Do masy serowej dodać owoce, a na koniec żelatynę (należy pamiętać, aby najpierw dodać 3 łyżki kremu do żelatyny, a później połączyć z pozostałą masą). Całość wstawić do lodówki.

 

Śmietanę ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serowo kokosową. Krem wyłożyć na ciasteczkowy spód. Ciasto udekorować plastrami ananasów i wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

Czekoladowa pianka

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Dzisiaj przepis na ciasto czekoladowo-kawowe. Ma ono konsystencję pianki, nie jest słodkie, ale lekko alkoholowe.

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na piasek- najszybciej przy użyciu blendera. Można również włożyć je do strunowej torebki i przy pomocy wałka rozdrobnić. Masło roztopić i  połączyć z herbatnikami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ciasteczkową i wcisnąć w dno formy. Wstawić do lodówki.

 

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.

Białka oddzielić od żółtek. Na garnku z wodą umieścić miskę (tzw. kąpiel wodna), wrzucić żółtka i miksować do uzyskania jasnej, puszystej masy.

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć garnek z ognia, dodać kawę, a na końcu żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą i rozpuszczą.

Masę czekoladowo-kawową połączyć z kremem żółtkowym. Do całości wlać likier kawowy. Wstawić krem do lodówki.

 

Białka ubić na sztywną pianę. Identycznie postąpić ze śmietaną.

Bitą śmietanę i pianę z białek połączyć z masę czekoladowo-kawową, dokładnie wymieszać.

 

Gotową piankę wyłożyć na ciasteczkowy spód i wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia- najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

Pasta jajeczna na kanapki

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Smaczna i prosta pasta, składająca się z kilku składników. Dla wszystkich dbających o formę :)

 

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i rozdrobnić za pomocą sitka (lub pokroić w kosteczkę). Rzodkiewki umyć i pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Dodać jogurt i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Podawać z pieczywem.

 

Smacznego!

 

Sernik pod bezową pierzynką

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kolejny smaczny sernik. Spód z ciasta, kwaskowe powidła wiśniowe, masa serowa i słodka beza to pyszne połączenie. Polecam!

 

Przygotowanie:

Mąkę, żółtko, cukier puder, sól, pokrojone na kawałki masło oraz 1-2 łyżki wody zagnieść na gładkie ciasto. Spór tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a brzegi formy folią aluminiową. Ciasto rozwałkować na koło i wyłożyć do formy. Ponakłuwać widelcem. Na gotowy spód wyłożyć powidła wiśniowe i tortownicę wstawić do lodówki.

 

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć ze 150 g cukru, budyniem, serem, cukrem wanilinowym i olejem. Mieszając dolewać mleko. Masę serową wylać na schłodzony spód. Piec około 60 minut w 175°C.

 

Białka ubić ze 100g cukru na sztywno. Wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na wierzch pianę. Piec w tej samej temperaturze jeszcze około 10-15 minut, aż beza się zarumieni. Ostudzony sernik wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Z życia wzięte, Pyszne ciasta domowe, Nr 3/2011

Pasta z łososia na kanapki

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Tym razem smaczna, zdrowa i łatwa pasta do kanapek.

 

Przygotowanie:

Łososia odsączyć z nadmiaru oleju, przełożyć do miski. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i jogurt. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ogórki pokroić w kostkę. Kromki chlepba posmarowć masłem, wyłożyć pastę, a wierzch posypać pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym.

 

Smacznego!

Puszysty omlet z warzywami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kolejna propozycja na omlet, tym razem z dużą ilością warzyw. Łatwy pomysł na pożywne śniadanko :)

 

Przygotowanie:

W misce roztrzepać jajka, dodać płatki owsiane, pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory (osobiście wolę wyłożyć je na wierzch już po usmażeniu), cebulę, posiekany szczypiorek i odsączoną z zalewy kukurydzę. Całość wylać na rozgrzaną patelnię (Ø 20 cm) z odrobiną oleju. Smażyć do uzyskania złotego koloru, a następnie przewrócić na drugą stronę.

 

Smacznego!

Kurczak w sosie szpinakowo-jogurtowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Ekspresowy, zdrowy obiad dla wielbicieli szpinaku i kurczaka z dodatkiem jogurtu naturalnego. Całość podana z makaronem.

 

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelnię wlać wodę (około 1 szklanki) i gdy zacznie się gotować wrzucić pierś z kurczaka. Gotować do momentu odparowania wody. Można również tradycyjnie usmażyć na oleju, jednak mięso będzie bardziej suche.

Na drugiej patelni rozgrzać olej (użyłam sezamowego) i podsmażyć szpinak. W trakcie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Na koniec wlać jogurt grecki. Do zawartości patelni dodać mięso i wymieszać, ewentualnie doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Podawać z makaronem.

 

Smacznego!

Tortille po bolońsku

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Jeśli nie macie pomysłu na obiad a szukacie inspiracji na coś innego niż zawsze a zarazem szybkiego w przygotowaniu to zapraszam na tortille z farszem mięsno-pomidorowym.

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć i zmielić w maszynce do mięsa. Mięso podsmażyć na oleju wraz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Do zawartości patelni wlać przecier pomidorowy i dodać koncentrat, wymieszać. Następnie doprawić: przyprawą kuchni włoskiej, pieprzem cayenne (lub ostrą papryką), solą i bazylią. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać kukurydzę i ponownie wymieszać.

 

Placki tortilli podgrzać np. w mikrofalówce i na środek każdego wyłożyć mięsny farsz (można posypać serem feta) i zawinąć zgodnie z instrukcją na poniższym zdjęciu.

 

Smacznego!

Sernik waniliowy z jagodami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Pyszny, aksamitny sernik na czekoladowym spodzie. Słodycz masy serowej i czekoladowego spodu przełamują kwaskowe jagody.

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na piasek- najszybciej przy użyciu blendera. Można również włożyć do strunowej torebki i przy pomocy wałka rozdrobnić ciastka. Masło roztopić i  połączyć z herbatnikami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ciasteczkową i wcisnąć w dno formy. Wstawić do lodówki.

 

W misce zmiksować wszystkie składniki masy serowej. Po połączeniu wylać całość na ciasteczkowy spód. Na wierzch wyłożyć jagody, odsączone z soku. Piec przez około 50 minut w 180°C. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Inspiracja: Blog Gotuję bo lubię