Blog kulinarny

Czekoladowa pianka

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Dzisiaj przepis na ciasto czekoladowo-kawowe. Ma ono konsystencję pianki, nie jest słodkie, ale lekko alkoholowe.

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na piasek- najszybciej przy użyciu blendera. Można również włożyć je do strunowej torebki i przy pomocy wałka rozdrobnić. Masło roztopić i  połączyć z herbatnikami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ciasteczkową i wcisnąć w dno formy. Wstawić do lodówki.

 

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.

Białka oddzielić od żółtek. Na garnku z wodą umieścić miskę (tzw. kąpiel wodna), wrzucić żółtka i miksować do uzyskania jasnej, puszystej masy.

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć garnek z ognia, dodać kawę, a na końcu żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą i rozpuszczą.

Masę czekoladowo-kawową połączyć z kremem żółtkowym. Do całości wlać likier kawowy. Wstawić krem do lodówki.

 

Białka ubić na sztywną pianę. Identycznie postąpić ze śmietaną.

Bitą śmietanę i pianę z białek połączyć z masę czekoladowo-kawową, dokładnie wymieszać.

 

Gotową piankę wyłożyć na ciasteczkowy spód i wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia- najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

Pasta jajeczna na kanapki

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Smaczna i prosta pasta, składająca się z kilku składników. Dla wszystkich dbających o formę :)

 

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i rozdrobnić za pomocą sitka (lub pokroić w kosteczkę). Rzodkiewki umyć i pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Dodać jogurt i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Podawać z pieczywem.

 

Smacznego!

 

Sernik pod bezową pierzynką

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kolejny smaczny sernik. Spód z ciasta, kwaskowe powidła wiśniowe, masa serowa i słodka beza to pyszne połączenie. Polecam!

 

Przygotowanie:

Mąkę, żółtko, cukier puder, sól, pokrojone na kawałki masło oraz 1-2 łyżki wody zagnieść na gładkie ciasto. Spór tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a brzegi formy folią aluminiową. Ciasto rozwałkować na koło i wyłożyć do formy. Ponakłuwać widelcem. Na gotowy spód wyłożyć powidła wiśniowe i tortownicę wstawić do lodówki.

 

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć ze 150 g cukru, budyniem, serem, cukrem wanilinowym i olejem. Mieszając dolewać mleko. Masę serową wylać na schłodzony spód. Piec około 60 minut w 175°C.

 

Białka ubić ze 100g cukru na sztywno. Wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na wierzch pianę. Piec w tej samej temperaturze jeszcze około 10-15 minut, aż beza się zarumieni. Ostudzony sernik wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Z życia wzięte, Pyszne ciasta domowe, Nr 3/2011

Pasta z łososia na kanapki

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Tym razem smaczna, zdrowa i łatwa pasta do kanapek.

 

Przygotowanie:

Łososia odsączyć z nadmiaru oleju, przełożyć do miski. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i jogurt. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ogórki pokroić w kostkę. Kromki chlepba posmarowć masłem, wyłożyć pastę, a wierzch posypać pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym.

 

Smacznego!

Puszysty omlet z warzywami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kolejna propozycja na omlet, tym razem z dużą ilością warzyw. Łatwy pomysł na pożywne śniadanko :)

 

Przygotowanie:

W misce roztrzepać jajka, dodać płatki owsiane, pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory (osobiście wolę wyłożyć je na wierzch już po usmażeniu), cebulę, posiekany szczypiorek i odsączoną z zalewy kukurydzę. Całość wylać na rozgrzaną patelnię (Ø 20 cm) z odrobiną oleju. Smażyć do uzyskania złotego koloru, a następnie przewrócić na drugą stronę.

 

Smacznego!

Kurczak w sosie szpinakowo-jogurtowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Ekspresowy, zdrowy obiad dla wielbicieli szpinaku i kurczaka z dodatkiem jogurtu naturalnego. Całość podana z makaronem.

 

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelnię wlać wodę (około 1 szklanki) i gdy zacznie się gotować wrzucić pierś z kurczaka. Gotować do momentu odparowania wody. Można również tradycyjnie usmażyć na oleju, jednak mięso będzie bardziej suche.

Na drugiej patelni rozgrzać olej (użyłam sezamowego) i podsmażyć szpinak. W trakcie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Na koniec wlać jogurt grecki. Do zawartości patelni dodać mięso i wymieszać, ewentualnie doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Podawać z makaronem.

 

Smacznego!

Tortille po bolońsku

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Jeśli nie macie pomysłu na obiad a szukacie inspiracji na coś innego niż zawsze a zarazem szybkiego w przygotowaniu to zapraszam na tortille z farszem mięsno-pomidorowym.

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć i zmielić w maszynce do mięsa. Mięso podsmażyć na oleju wraz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Do zawartości patelni wlać przecier pomidorowy i dodać koncentrat, wymieszać. Następnie doprawić: przyprawą kuchni włoskiej, pieprzem cayenne (lub ostrą papryką), solą i bazylią. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać kukurydzę i ponownie wymieszać.

 

Placki tortilli podgrzać np. w mikrofalówce i na środek każdego wyłożyć mięsny farsz (można posypać serem feta) i zawinąć zgodnie z instrukcją na poniższym zdjęciu.

 

Smacznego!

Sernik waniliowy z jagodami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Pyszny, aksamitny sernik na czekoladowym spodzie. Słodycz masy serowej i czekoladowego spodu przełamują kwaskowe jagody.

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na piasek- najszybciej przy użyciu blendera. Można również włożyć do strunowej torebki i przy pomocy wałka rozdrobnić ciastka. Masło roztopić i  połączyć z herbatnikami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ciasteczkową i wcisnąć w dno formy. Wstawić do lodówki.

 

W misce zmiksować wszystkie składniki masy serowej. Po połączeniu wylać całość na ciasteczkowy spód. Na wierzch wyłożyć jagody, odsączone z soku. Piec przez około 50 minut w 180°C. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Inspiracja: Blog Gotuję bo lubię

Ciasto Salami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Proste i szybkie ciasto składające się z kilku składników. Może nie jest nadzwyczajne w smaku, ale ładnie się prezentuje i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wyglądem przypomina salami, czemu zawdzięcza swoją nazwę. Do masy można dodać posiekane migdały, w celu urozmaicenia smaku.

 

Przygotowanie:

Masło zmiksować z cukrem, dodać jajko i chwilę ucierać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do masy maślanej. Następnie dosypać kakao i wlać rum bądź aromat. Herbatniki pokruszyć na drobne kawałki i wmieszać do przygotowanej masy. Całość zawinąć w folię spożywczą, formując wałek. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokroić w plastry.

 

Smacznego!

 

Źródło: Ciasta i desery czekoladowe

Drink sylwestrowy

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Już dziś Sylwester, więc może właśnie tym drinkiem przywitacie Nowy Rok. Jest dość słodki i smaczny. Korzystając z okazji życzę Wam samych sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym oraz determinacji w dążeniu do celu. Oby wszystkie Wasze noworoczne postanowienia się spełniły!

 

Przygotowanie:

Do wysokiej szklanki wrzucić lód, dodać alkohol. Do połowy szklanki wlać sok kaktus, dopełnić sokiem pomarańczowym. Na koniec delikatnie wlać trochę grenadiny. Dowolnie udekorować.