Nie smakuje jak typowy, ciężki sernik. Jest wilgotny, kremowy, kawowy i bardzo smaczny. Jedyną wadą tego ciasta jest fakt, iż jest bardzo niskie, dlatego można użyć mniejszej formy.
Składniki:
- 100g masła
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 180 g cukru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka kakao
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka likieru kawowego (opcjonalnie)
- 1 kg sera na serniki z wiaderka (użyłam waniliowego)
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 80 g śmietany 12%
Przygotowanie:
Kawę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Płyn podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao, a do drugiej likier. Odstawić do wystygnięcia.
Masło zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puszystą masę. Stale miksując dodawać kolejno jajka. Dołożyć ser, śmietanę i budynie (proszek). Zmiksować do połączenia składników. Gotową masę podzielić na trzy części. Do jednej dodać kawę z likierem, do drugiej kawę z kakao, a trzecią pozostawić bez dodatków. Zawartość wszystkich misek dokładnie wymieszać.
Formę o wymiarach 22 x 28 wyłożyć papierem do pieczenia. Użyłam jednorazowej foremki, więc tę czynność pominęłam. Na spód wylać jasną masę bez dodatków i wyrównać. Na pierwszej warstwie rozsmarować część kawową, a na wierzch wyłożyć masę kakaowo- kawową, wyrównać.
Sernik piec w 160°C przez 90 minut. Ostudzić, wstawić do lodówki.
Smacznego!
Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 11/2014