Blog kulinarny

Sernik kawowy trójkolorowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Nie smakuje jak typowy, ciężki sernik. Jest wilgotny, kremowy, kawowy i bardzo smaczny. Jedyną wadą tego ciasta jest fakt, iż jest bardzo niskie, dlatego można użyć mniejszej formy.

 

Składniki:

  • 100g masła
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka likieru kawowego (opcjonalnie)
  • 1 kg sera na serniki z wiaderka (użyłam waniliowego)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 80 g śmietany 12%

 

Przygotowanie:

Kawę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Płyn podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao, a do drugiej likier. Odstawić do wystygnięcia.

 

Masło zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puszystą masę. Stale miksując dodawać kolejno jajka. Dołożyć ser, śmietanę i budynie (proszek). Zmiksować do połączenia składników. Gotową masę podzielić na trzy części. Do jednej dodać kawę z likierem, do drugiej kawę z kakao, a trzecią pozostawić bez dodatków. Zawartość wszystkich misek dokładnie wymieszać.

 

Formę o wymiarach 22 x 28 wyłożyć papierem do pieczenia. Użyłam jednorazowej foremki, więc tę czynność pominęłam. Na spód wylać jasną masę bez dodatków i wyrównać. Na pierwszej warstwie rozsmarować część kawową, a na wierzch wyłożyć masę kakaowo- kawową, wyrównać.

 

Sernik piec w 160°C przez 90 minut. Ostudzić, wstawić do lodówki.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 11/2014

 

Kremowy torcik czekoladowy z praliną orzechową

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Na zbliżające się Święta polecam coś dla wielbicieli czekolady. Obłędne ciasto o kremowej konsystencji. Pięknie się prezentuje i kawałek wystarczy, aby zaspokoić ochotę na "coś" słodkiego. Kolejnym razem zmodyfikuję recepturę i przygotuję praliny, tym razem z mleczną czekoladą. Polecam!

 

Składniki:

Spód

  • 120 g orzechów laskowych
  • 40 g masła
  • 20 g mąki
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu

 

Masa czekoladowa:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 350 g śmietany 30%
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 żółtka

 

Pralina:

  • 100g orzechów laskowych
  • 4 łyżki wody
  • 60g cukru

 

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, miód i zmielone orzechy laskowe. Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć przygotowaną masę orzechową, docisnąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 min. w temp. 180°C.

 

Czekoladę posiekać. W garnku zagotować śmietankę z kawą. Zmniejszyć ogień na minimalny, dodać czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodawać partiami masło. Gdy masa przestygnie wmieszać żółtka.

Gotową warstwę czekoladową wylać na podpieczony spód. Wstawić do lodówki na całą noc.

 

Przygotować kawałek papieru do pieczenia (ok. 25cm x 25cm). Na patelnię wlać wodę, wysypać dno równomierną warstwą cukru i podgrzewać na niewielkim ogniu (nie mieszać) aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Na koniec dodać posiekane orzechy i wymieszać. Całość wyłożyć na wcześniej przygotowany papier, wyrównać. Zastygniętą pralinę połamać na kawałki i udekorować torcik.

 

Smacznego!

 

Źródło: Moje Smaki Życia, Nr 10 październik 2014

 

Ananasowiec

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Szybkie ciasto dla leniwych. Kilka składników, bez pieczenia. Biała warstwa na bazie jogurtu ananasowego, wierzch z soku i ananasów. Całość na niezawdonym ciasteczkowym spodzie. Kolejnym razem zmniejszyłabym ilość żelatyny, ponieważ górna część jest bardzo sztywna.

 

Składniki:

  • 250 g herbatników
  • 100 g masła
  • 2 puszki ananasa
  • 40 g żelatyny
  • 500 g jogurtu ananasowego

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na proszek (najszybciej przy pomocy blendera), masło roztopić. Ciastka połączyć z masłem. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania kolejnej warstwy.

 

Ananasy odsączyć (syropu nie wylewać) i pokroić na kawałki. Zalewę zagotować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie połączyć z syropem z owoców i przestudzić. 1/3 soku wymieszać z jogurtem i wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki.

 

Do pozostałego syropu wrzucić ananasy. Gdy masa jogurtowa będzie tężeć, wylać na wierzch warstwę owocową. Ponownie wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 10/2014

 

Sernik mango

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Bardzo egzotyczny sernik dla wielbicieli tego typu smaków. Mi osobiście nie bardzo smakowało, ale byli tacy, którzy zachwycili się takim zestawieniem składników.

 

Składniki:

  • 200 g herbatników maślanych kakaowych
  • 80 g masła
  • 1 kg sera na serniki z wiaderka
  • 3 owoce mango
  • 4 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 150 g cukru
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na piasek i połączyć z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć masę ciasteczkową. Wstawić do lodówki.

 

Dwa owoce mango obrać i zmiksować na puree. Przełożyć do dużej miski, a następnie zmiksować z serem, jajkami, budyniami (proszek) i cukrem. Masę serową wylać na spód z herbatników. Ciasto piec  przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sernik ostudzić, a następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Ostatni owoc mang obrać, pokroić w pół plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i lekko tężejącą wylać na sernik. Ponownie wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gazetka Biedronki

Omlet z tuńczykiem i płatkami owsianymi

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

A dzisiaj zapraszam po przepis na zdrowe i pożywne śniadanko: omlet z tuńczykiem, szynką i płatkami owsianymi. Aby był bardziej fit, można użyć 3 białek i 1 całego jaja.

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 mała puszka tuńczyka w oleju (100g)
  • 5 plastrów szynki
  • szczypiorek

 

Przygotowanie:

Na patelni podsmażyć tuńczyka i szynkę pokrojoną w kostkę. W misce rozkłócić jajka, dodać posiekany szczypiorek i płatki owsiane. Na końcu dołożyć tuńczyka i szynkę. Wszystko wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wylać mieszankę jajeczną. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać z pomidorem.

 

Smacznego!

 

Źródło: K. Matella, Supersylwetka

Pomidorowe spagetti z kurczakiem i szpinakiem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Tym razem spaghetti z kurczakiem, zamiast tradycyjnej wersji z mięsem mielonym. Do tego szpinak i sos pomidory. Zapraszam!

 

Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 puszki krojonych pomidorów (po 400g każda)
  • ok. 100 g świeżego szpinaku
  • 1 i 1/2 szklanki startego sera żółtego (najlepiej parmezanu)
  • 4 ząbki czosnku
  • chilli (przyprawa)
  • 4 łyżeczki przyprawy kuchni włoskiej
  • sól
  • makaron spaghetti

 

Przygotowanie:

Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pierś pokroić w kostkę i dodać do zawartości patelni. W między czasie ugotować makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

 

W blenderze zmiksować pomidory, zioła, sól, chilli i szklankę startego sera żółtego. Pomidorową mieszankę dodać do kurczaka, ewentualnie doprawić do smaku. Zagotować i zdjąć z ognia. Szpinak umyć, osuszyć, pozbawić łodyżek, porwać na mniejsze kawałki i dodać do całości. Wszystkie składniki wymieszać.

 

Makaron odcedzić i wyłożyć na głębokie talerze. Na spaghetti wylać sos. Wierzch posypać serem i udekorować listkami bazylii.

 

Smacznego!

 

Źródło: C. Bordi, Spaghetti

Tarta z wędzonym łososiem, mozzarellą i pomidorami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Kolorowa i prosta tarta z wędzonym łososiem. Spód z gotowego ciasta francuskiego, do tego mozzarella, pomidory i szczypiorek. Całość zalana śmietanowo-jajecznym sosem. Smak ryby jest bardzo wyraźny, jednak pozostałe składniki są doskonałym uzupełnieniem dania. Zapraszam.

 

Składniki:

  • 200 g ciasta francuskiego
  • 200 g łososia wędzonego
  • 2 kulki sera mozzarella (każda po 125g)
  • pół pęczka szczypiorku
  • ok. 350 g pomidorów (ok. 4 sztuk)
  • 5 jajek
  • 100g śmietany 30%
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Formę do tarty posmarować masłem. Ja użyłam dwóch blach o średnicy 20 cm, ale można całość przygotować w jednej większej. Ciasto francuskie delikatnie rozciągnąć i wyłożyć nim foremki. Spód ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć łososia, następnie pokrojoną w plastry mozzarellę. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Pomidory pokroić w kostkę i dodać na wierzch tarty. Doprawić solą i pieprzem.

 

Jajka roztrzepać i wymieszać ze śmietaną. Mieszaniną zalać tartę. Piekarnik rozgrzać do 160°C i piec przez około 25-30 minut, aż do całkowitego ścięcia się masy jajeczno-śmietanowej.

 

Smacznego!

 

Źródło: Kuchnia lidla.pl Okrasa kontra Pascal, przepis Pascala

Sałatka z serem feta i jajkiem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dziś kolejna smaczna sałatka. Tym razem z dodatkiem sera feta i jajka. Jak zawsze kolorowa i łatwa do przygotowania.

 

Składniki:

  • ok. 120 g mieszanki sałat
  • 8 plastrów szynki
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 pomidor
  • 3 jajka
  • ok. 70 g sera feta
  • sos sałatkowy francuski
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Do miski wrzucić sałatę oraz kukurydzę. Szynkę, pomidory i ser feta pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Jajka obrać, pokroić w ćwiartki i ułożyć na wierzchu talerza. Sos wymieszać z oliwą z oliwek i polać warzywa.

 

Smacznego!

Muffiny bananowe z kremem bananowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Bardzo smaczne i baaardzo bananowe muffinki z kawałkami czekolady. Miękkie i wilgotne z czapą pysznego kremu bananowego. Polecam!

 

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 3/4 kostki masła
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • pół tabliczki mlecznej czekolady
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Krem:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 banany
  • 2 opakowania fixu do śmietany

 

Przygotowanie:

Banany rozgnieść widelcem. Do miski wrzucić jajko i jogurt naturalny, wymieszać. Następnie roztopić masło, wlać do całości i dołożyć owoce. Ponownie wymieszać. Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy i zmiksować do połączenia składników. Czekolady pokroić w niewielkie kawałki. Dodać do masy i wymieszać łyżką.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i nałożyć masę do ok. 2/3 wysokości. Piec około 20-25 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Babeczki ostudzić.

 

Banany rozgnieść widelcem na papkę. Śmietanę ubić na sztywno z fixami i cukrem pudrem. Na koniec dodać owoce i krótko miksować. Krem wyciskać na muffinki za pomocą szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Wierzch można posypać kakao.

 

Smacznego!

 

Inspiracja: Blog Vegazone

Sernik jagodowo-malinowo-wiśniowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dzisiaj mega owocowe ciasto. Pierwsza warstwa jagodowa, druga malinowa, a na szczycie galaretka wiśniowa. Całości dopełnia kakaowy biszkopt, który idealnie komponuje się z kolejnymi warstwami. Do tego prezentuje się o wiele lepiej niż niejeden tort.

 

Składniki:

 

Biszkopt:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

 

Poncz:

  • ok. 200 ml nektaru wiśniowego

 

Warstwa jagodowa:

  • 25 g żelatyny
  • 300 g jagód
  • 500 g sera na serniki (z wiaderka)
  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 

Warstwa malinowa:

  • 25 g żelatyny
  • 300 g malin
  • 500 g sera na serniki (z wiaderka)
  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 

Warstwa wiśniowa:

  • 400 g wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 200 ml wody

 

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do ich połączenia. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 15 minut do tzw. suchego patyczka. Przestudzony biszkopt naponczować nektarem wiśniowym.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Jagody zmiksować i dodać ser, cukier, olej oraz śmietanę. 2 łyżki masy połączyć z żelatyną, a następnie całość przelać do masy serowo-jagodowej. Wymieszane składniki wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia pierwszej warstwy.

 

Warstwę malinową przygotować analogicznie jak masę jagodową. Przelać ją na sernik i ponownie wstawić do lodówki.

 

Wiśnie umyć, pozbawić pestek i zmiksować. Wodę zagotować i rozpuścić w niej galaretki. Na koniec dodać owoce. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą i przelać przygotowaną galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Zastygniętą galaretkę wyjąć z tortownicy, zdjąć folię i wyłożyć na wierzch sernika. Ciasto udekorować owocami.

 

Smacznego!

 

Źródło: Blog- Gotuję, bo lubię