Blog kulinarny

Muffiny bananowe z kremem bananowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Bardzo smaczne i baaardzo bananowe muffinki z kawałkami czekolady. Miękkie i wilgotne z czapą pysznego kremu bananowego. Polecam!

 

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 3/4 kostki masła
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • pół tabliczki mlecznej czekolady
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Krem:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 banany
  • 2 opakowania fixu do śmietany

 

Przygotowanie:

Banany rozgnieść widelcem. Do miski wrzucić jajko i jogurt naturalny, wymieszać. Następnie roztopić masło, wlać do całości i dołożyć owoce. Ponownie wymieszać. Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy i zmiksować do połączenia składników. Czekolady pokroić w niewielkie kawałki. Dodać do masy i wymieszać łyżką.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i nałożyć masę do ok. 2/3 wysokości. Piec około 20-25 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Babeczki ostudzić.

 

Banany rozgnieść widelcem na papkę. Śmietanę ubić na sztywno z fixami i cukrem pudrem. Na koniec dodać owoce i krótko miksować. Krem wyciskać na muffinki za pomocą szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Wierzch można posypać kakao.

 

Smacznego!

 

Inspiracja: Blog Vegazone

Sernik jagodowo-malinowo-wiśniowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dzisiaj mega owocowe ciasto. Pierwsza warstwa jagodowa, druga malinowa, a na szczycie galaretka wiśniowa. Całości dopełnia kakaowy biszkopt, który idealnie komponuje się z kolejnymi warstwami. Do tego prezentuje się o wiele lepiej niż niejeden tort.

 

Składniki:

 

Biszkopt:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

 

Poncz:

  • ok. 200 ml nektaru wiśniowego

 

Warstwa jagodowa:

  • 25 g żelatyny
  • 300 g jagód
  • 500 g sera na serniki (z wiaderka)
  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 

Warstwa malinowa:

  • 25 g żelatyny
  • 300 g malin
  • 500 g sera na serniki (z wiaderka)
  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 

Warstwa wiśniowa:

  • 400 g wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 200 ml wody

 

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do ich połączenia. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 15 minut do tzw. suchego patyczka. Przestudzony biszkopt naponczować nektarem wiśniowym.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Jagody zmiksować i dodać ser, cukier, olej oraz śmietanę. 2 łyżki masy połączyć z żelatyną, a następnie całość przelać do masy serowo-jagodowej. Wymieszane składniki wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia pierwszej warstwy.

 

Warstwę malinową przygotować analogicznie jak masę jagodową. Przelać ją na sernik i ponownie wstawić do lodówki.

 

Wiśnie umyć, pozbawić pestek i zmiksować. Wodę zagotować i rozpuścić w niej galaretki. Na koniec dodać owoce. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą i przelać przygotowaną galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Zastygniętą galaretkę wyjąć z tortownicy, zdjąć folię i wyłożyć na wierzch sernika. Ciasto udekorować owocami.

 

Smacznego!

 

Źródło: Blog- Gotuję, bo lubię

 

Quesadilla z kurczakiem, serem i sosem barbecue

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Przepyszne danie!!! Ja jestem nim zachwycona i cokolwiek bym nie napisała to będzie za mało. Bardzo proste i szybkie do przygotowania. Podobno KFC ma w swojej ofercie podobne danie o nazwie Quritto. Chrupiące trójkąty tortilli z kurczakiem, kukurydzą, cebulą i sosem barbecue. Całość połączona rozpływającym się serem. Nadzienie można dowolnie modyfikować. Spróbujcie, a nie pożałujecie :)

 

Składniki:

  • 700 g piersi z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka z grilla
  • ostra papryka
  • 1 duża czerwona cebula
  • puszka kukurydzy
  • 6 placków tortilli Ø 20 cm
  • sos barbecue
  • 400 g sera żółtego

 

Przygotowanie:

 

Mięso umyć, pokroić w niewielką kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i ostrą papryką. Na patelnię wlać wodę (tyle, aby przykryła mięso, ok. 2 szklanek), zagotować i dodać kurczaka. Smażyć do momentu odparowania wody, od czasu do czasu mieszając. Filety można również tradycyjnie usmażyć na oleju. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę.

Tortillę posmarować sosem barbecue, posypać serem żółtym, wyłożyć mięso, cebulę, kukurydzę. Następnie ponownie posypać serem i polać sosem. Przykryć drugim plackiem tortilli i piec na grillu elektrycznym (lub w opiekaczu) z obu stron po kilka minut do zarumienienia. Pokroić na cztery trójkąty.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog - U mnie w kuchni

Piersi faszerowane mozzarellą z szynką Schwarzwaldzką w cieście francuskim

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Przepyszny obiad! Roladki z piersi kurczaka faszerowane serem mozzarella i musztardą dla wyostrzenia smaku. Całość owinięta szynką Schwarzwaldzką i ciastem francuskim. Danie jest sycące, a do tego ładnie się prezentuje. Baaardzo polecam!

 

Składniki:

  • 1,5 piersi z kurczaka (3 pojedyncze filety)
  • 1 kulka mozzarelli (125g po odsączeniu zalewy)
  • 2 łyżki ostrej musztardy (użyłam Dijon i Sarepskiej)
  • 100 g szynki Schwarzwaldzkiej
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • pieprz
  • 1 jajko

 

Przygotowanie:

Piersi umyć, osuszyć, podzielić na pojedyncze filety i każdy naciąć tworząc kieszonkę. Oprószyć pieprzem. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wymieszać z musztardą. Tak przygotowanym farszem nadziać kurczaka.

 

Plastry szynki Schwarzwaldzkiej (po 3) ułożyć tak aby nachodziły na siebie (patrz zdjęcie poniżej). Na nie wyłożyć roladkę i zwinąć wędlinę. Ciasto francuskie podzielić na 3 części. Każdą ponacinać z lewej i prawej strony na paski o szerokości ok. 1cm (tak jak na zdjęciu poniżej) i składać na przemian tworząc warkocz. Jajko rozkłócić i posmarować nim wierzch roladek. Miałam w planie posypać górę sezamem, ale niestety zapomniałam. Następnym razem na pewno to zrobię.

 

Piec w piekarniku w 180°C przez około 30-40 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami.

 

Smacznego!

Jagodowy torcik z mascarpone

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Tym razem znowu coś owocowego. Podejrzewam, że przy tych upałach, podobnie jak ja, nie macie ochoty spędzać w kuchni więcej czasu niż jest konieczne, a piekarnik omijacie szerokim łukiem. Dlatego dzisiejszy torcik jest bez pieczenia :) prosty w przygotowaniu, jagodowy, z dużą porcją śmietany i ciasteczkowym spodem. Zapraszam!

 

Składniki:

Spód:

  • 150 g herbatników
  • 100 g masła

 

Masa jagodowa:

  • 250 g jagód
  • 75 g cukru
  • 15 g żelatyny
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 30%

 

Warstwa śmietanowa:

  • 350 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 fixy do śmietany
  • garść jagód

 

Przygotowanie:

Herbatniki rozkruszyć, (najłatwiej przy pomocy blendera lub wsypać do torebki strunowej i wałkiem pokruszyć ciastka) masło rozpuścić i połączyć z ciastkami. Warstwę herbatnikową wcisnąć w spód formy o średnicy 23 cm. Wstawić do lodówki.

 

Jagody umyć, osuszyć i zmiksować z cukrem. Mus przelać do miski i połączyć z serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, a następnie wymieszać z 2 łyżkami masy jagodowej. Miksując wlać żelatynę do pozostałego kremu śmietanowo-jagodowego. Wstawić do lodówki, a w między czasie ubić na sztywno śmietanę. Do kremu jagodowego wmieszać śmietanę i gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Ciasto ponownie wstawić do lodówki.

 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Wyłożyć na wierzch torciku tworząc dekoracyjny wzór przy użyciu spodniej części łyżki. Posypać umytymi i osuszonymi jagodami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

Murzynek z bananami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dzisiaj zwykłe ciasto z dodatkiem bananów, które nadają mu ciekawego smaku. Polecam przygotować polewę, która urozmaici smak Murzynka i sprawi, że nie będzie on zbyt suchy. Można również podać go z powidłami, np. śliwkowymi.

 

Składniki:

  • 250 g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • ok. 3 łyżeczek soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem i szczyptą soli, następnie wlać aromat rumowy i wbić jajka. Stale miksując dodać mąki (pszenną oraz ziemniaczaną), kakao i proszek do pieczenia.

Na spód formy (można użyć keksówki) wylać połowę masy. Banany pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Owoce wyłożyć na ciasto, następnie przykryć pozostałą masą.

 

Piec w rozgrzanym do 170°C piekarniku przez około 50 minut.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 6/2014

 

Tarta truskawkowa

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Smaczna tarta na kruchym cieście z bardzo truskawkowym nadzieniem, które konsystencją przypomina piankę. Sezon truskawkowy powoli dobiega końca, więc spieszcie się z przygotowaniem.

 

Składniki:

Spód:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Masa:

  • 350 g truskawek
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 330 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • bita śmietana do dekoracji

 

Przygotowanie:

Mąkę i cukier puder przesiać, dodać masło, żółtko, kwaśną śmietanę i aromat waniliowy. Składniki szybko zagnieść. Formę to tarty wyłożyć ciastem i ponakłuwać widelcem, aby para miała ujście. Następnie ciasto wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie tartę piec przez około 12-15 minut w temp. 200°C.

 

Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, aby napęczniała. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zmiksować z cukrem oraz sokiem z cytryny. Mus przelać do garnka i podgrzewać do momentu wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

 

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać mus truskawkowy. Miksować na najniższych obrotach miksera, do połączenia składników. Gotowy krem wylać na kruchy spód i wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Schłodzoną tartę pokroić i udekorować kleksami z bitej śmietany.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 5/2014

 

Rolada z mięsem mielonym i pieczarkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dzisiaj  przedstawiam przepis na roladę z mięsem mielonym i pieczarkami zawiniętą w ciasto francuskie. Do tego przygotowałam sos pieczarkowy i ziemniaczane puree. Spróbujcie, a nie pożałujecie.

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g pieczarek
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego (użyłam z indyka)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 500 g pieczarek
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić cebulę, chwilę podsmażyć i dodać pieczarki. Warzywa smażyć do momentu odparowania płynu. Następnie dołożyć mięso mielone. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz przełożyć do miski i przestudzić. Wbić do niego 1 jajko i wsypać bułkę tartą. Dokładnie wymieszać lub wyrobić ręką.

 

Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć na nie farsz. Całość ciasno zwinąć w roladę. Pozostałe jajko rozkłócić i posmarować nim wierzch ciasta. Zrobić kilka nacięć, aby para miała ujście. Piec około 30 minut w 200°C z termoobiegiem.

 

Przygotować sos: Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć na patelni do momentu odparowania płynu. Wlać śmietanę, doprawić do smaku. Na koniec zagęścić mąką.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku Nr 6/2014

Sernik z truskawkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kolejna odsłona kremowego, waniliowego sernika tym razem z truskawkami. Była już wersja z mrożonymi wiśniami teraz zapraszam na kolejne owoce sezonowe. Przepis jest banalny, wykonanie ekspresowe, a smak to po prostu "niebo w gębie". Koniecznie spróbujcie, póki sezon truskawkowy w pełni :)

 

Składniki:

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 175g masła
  • 1 kg sera na serniki z wiaderka
  • 1 duże opakowanie budyniu waniliowego (64g)
  • 1 aromat waniliowy
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • ok. 500g truskawek

 

Przygotowanie:

Ciastka pokruszyć na proszek (za pomocą blendera lub wsypać do torebki strunowej i rozwałkować).  Masło rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Masę ciasteczkową wyłożyć do formy o wymiarach 25x30 cm i docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

 

Jajka zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym. Stale ucierając, dodawać porcjami ser, a na koniec budyń waniliowy (proszek). Masę wylać na spód z herbatników. Na wierzch wyłożyć umyte i przekrojone na pół truskawki. Piec około godziny w 180°C. Po upieczeniu wystudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Gotuję bo lubię

Pikantne tortille z sosem jogurtowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Absolutnie pyszne danie! Świeże, lekkie, z pikantnym mięsem i orzeźwiającym sosem na bazie jogurtu, ogórka, limonki i ostrej papryczki. Koniecznie spróbujecie! Ja jestem nim zachwycona :)

 

Składniki:

Mięso:

  • 4 szalotki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 ostrej papryczki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

 

Sos:

  • jogurt naturalny grecki (400g)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 ogórek gruntowy
  • 0,5 ostrej papryczki
  • sok z 1/3 limonki

Dodatkowo:

  • 5 placków tortilli
  • 0,5 główki młodej kapusty
  • oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

Szalotki posiekać w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć ze szczyptą soli, a następnie dodać do mięsa razem z curry, słodką papryką, ziołami prowansalskimi, drobno posiekaną ostrą papryczką i cebulą. Dodać oliwę z oliwek i doprawić do smaku. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Z masy uformować podłużne kotleciki o grubości ok. 2cm i wykładać je na wysmarowanej oliwą desce. Smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złoto brązowego koloru.

 

W między czasie przygotować sos. Jogurt wymieszać z ziołami prowansalskimi, oliwą z oliwek, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, papryczką pokrojoną w drobną kostkę i sokiem z limonki. Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do sosu, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Kapustę poszatkować i skropić oliwą z oliwek.

 

Placek tortilli przekroić na pół i podgrzać w mikrofalówce. Posmarować go odrobiną sosu, następnie wyłożyć kapustę i na środek mięso. Całość zwinąć. Obok wyłożyć łyżkę sosu.

 

Smacznego!

 

Źródło: przepis Karola Okrasy