Blog kulinarny

Ciasto serowe na korzennym spodzie

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Aby dzisiejszy przepis miał lekko świąteczny charakter do spodu ciasteczkowego dodałam przyprawę do piernika. Warstwa serowa jest natomiast delikatna, lekka i bardzo smaczna. Jako dekoracja posłużyły mi bezy i odrobina kakao, dzięki temu ciasto wygląda wytwornie i elegancko.

 

Składniki:

  • 300 g herbatników maślanych kakaowych
  • 180 g masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 słoik powideł śliwkowych (280 g)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 500 g twarogu (użyłam półtłustego)
  • 400 g serka waniliowego
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 300 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 50 g bez
  • pół łyżeczki kakao

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na proszek i dodać przyprawę do piernika. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami.

 

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć w niego masę ciasteczkową. Formę wstawić do lodówki.

 

Twaróg utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i serkiem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić i połączyć z 3 łyżkami kremu serowego. Następnie dodać do pozostałej masy.

 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wymieszać z masą serową.

 

Na ciasteczkowym spodzie rozsmarować powidła, a następnie wyłożyć przygotowany krem. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Udekorować bezami, a po wierzchu posypać kakao.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 11/2013

Szybki piernik

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Tym wpisem zaczynam propozycje świątecznych przepisów, które być może wykorzystacie w tym roku. Zapraszam na szybki piernik przełożony powidłami. Uwielbiam zapach korzennych przypraw, który roznosi się po domu w trakcie jego pieczenia.

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • słoik powideł węgierskich (280g)

Polewa:

  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru

 

Przygotowanie:

Jajka utrzeć cukrem na jasną, puszystą masę. Wlać mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Suche składniki dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać olej i połączyć.

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciast przelać do formy i piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek do szaszłyków wbity w ciasto, po wyjęciu powinien być suchy. Jeśli jest obklejony masą, należy kontynuować pieczenie). Ciasto wystudzić, a następnie przekroić wzdłuż na pół. Na jednym blacie rozsmarować powidła i przykryć drugim blatem.

 

W garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier i kakao. Mieszać do połączenia się i rozpuszczenia składników. Gorącą polewą polać piernik.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 11/2013

Muffiny z kremem kawowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kolejna muffinkowa propozycja. Akurat w tej wersji były dla mnie za gorzkie i jeśli robiłabym je po raz kolejny zdecydowanie zmniejszyłabym ilość gorzkiej czekolady. Poza tym bardzo smaczne.

 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 75 g cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 125 g białej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 85 ml mleka
  • 200 g kwaśnej śmietany (18%)
  • 3 łyżki oleju

Krem kawowy:

  • 200 g serka mascarpone
  • 4 łyżki likieru kawowego
  • 1 łyżka kawy espresso w proszku
  • 2,5 łyżki cukru pudru + do posypania

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.

 

Czekolady posiekać dość drobno. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać czekoladę.

 

Jajko rozmącić z mlekiem olejem i śmietaną. Połączyć płynne składniki z suchymi i wymieszać do ich połączenia. Ciasto wyłożyć do papilotek, napełniając je do 2/3 wysokości.  Piec około 20 minut. Upieczone muffiny ostudzić i przekroić na pół.

 

Wszystkie składniki na krem kawowy dokładnie wymieszać. Za pomocą szprycy (z końcówką gwiazdki) wycisnąć krem na spód przekrojonych muffinek i przykryć górną częścią. Wierzch również ozdobić kremem. Całość posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Muffiny. Małe, ale za to przepyszne.

Sernik z wiśniami i czekoladą

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pyszny, wspaniały, cudowny! Po raz kolejny się powtórzę, że uwielbiam serniki, więc mogę być nieobiektywna. Ciasteczowy spód, masa serowa przełożona warstwami wiśni z czekoladą- niebo w gębie! Do przepisu można użyć mrożonych owoców, więc można go robić przez cały rok :)

 

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 80 g masła
  • 5 jajek
  • 1 kg twarogu waniliowego z wiaderka
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18% (125ml)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • ok. 400 g mrożonych wiśni (należy je wcześniej rozmrozić)
  • 70 g gorzkiej czekolady startej na tarce o małych oczkach

 

Przygotowanie:

Ciasteczka pokruszyć na drobny piasek i wymieszać z masłem. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczka i wcisnąć je w dno tortownicy. Formę wstawić do lodówki.

Twaróg, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę zmiksować na gładką masę.

Na ciasteczkowy spód wylać 1/3 masy serowej, wyłożyć połowę wiśni i oprószyć je częścią (1/3) czekolady. Następnie, ostrożnie łyżką (aby warstwy się nie wymieszały) wylać połowę pozostałej masy serowej, ułożyć resztę wiśni i ponownie oprószyć czekoladą. Na wierzch wylać pozostałą masę (również łyżką).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 1godz.i 20 minut. Wystudzić, włożyć na całą noc do lodówki i następnie wierzch zimnego sernika oprószyć pozostałą czekoladą.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Moje Wypieki

Muffiny z bananami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kolejny przepis na muffiny, tym razem z bananami i polewą czekoladową. Wilgotne, szybkie do zrobienia- z resztą jak każde muffiny i owocowe. Zapraszam!

 

Składniki (17 sztuk):

  • 250 g mąki
  • 350 g bananów (3 sztuki)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 125 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 250 g jogurtu naturalnego

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Banany obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.

Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Jajko rozmącić, dodać cukier, cukier wanilinowy, olej, jogurt, zmieszać do połączenia składników. Następnie wrzucić banany i ponownie wymieszać. Masę bananową połączyć z suchymi składnikami.

Formę na muffiny wypełnić papilotkami i do każdej wyłożyć masę do 2/3 wysokości. Babeczki piec ok. 30 minut i ostudzić.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i za pomocą łyżeczki polać wierzch muffinek.

 

Smacznego!

 

Źródło: Muffiny. Małe, ale za to przepyszne

Muffiny z jabłkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Wilgotne muffiny z dużą ilością jabłek i chrupiącą skorupką.

 

Składniki (12 sztuk):

  • 350 g jabłek (3 średnie)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g mąki
  • 125 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 80 ml oleju

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie skropić je sokiem z cytryny.

Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia.

Jajko rozmącić, wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, olejem, jogurtem i jabłkami. Na koniec wsypać mąkę i mieszać do połączenia składników. Masa będzie dość gęsta.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 2/3 wysokości.  Piec około 30 minut.

 

Smacznego!

 

Źródło: Muffiny. Małe ale za to przepyszne.

Cynamonowo-kawowe muffiny  z czekoladą

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kilka dni temu kupiłam książkę z przepisami na muffiny :) jak zawsze chciałabym od razu wypróbować większość receptur. W związku z tym zabrałam się za testowanie tych małych słodkości. W najbliższym czasie możecie się więc spodziewać przepisów nie tylko na słodkie babeczki i ciasteczka, ale również wytrawne muffinki. Na pierwszy ogień poszły lekkie, cynamonowo-kawowe babeczki z czekoladą w środku.

 

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 80 ml oleju
  • 1 jajko
  • 130 g cukru
  • 75 ml zimnej kawy (zaparzonej z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, niesłodzonej)
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 100 g czekolady (użyłam mlecznej)
  • cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.

 

Mąkę wymieszać z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia.

 

Jajko rozmącić, wymieszać z cukrem, jogurtem, olejem i kawą. Do płynnych składników dodać suche i wymieszać do ich połączenia.

 

Do każdej papilotki wyłożyć po pełnej łyżce masy i po 2 kostki czekolady. Przykryć pozostałym ciastem. Piec 20-25 min. Muffiny przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Muffiny. Małe, ale za to przepyszne

Francuskie poduszeczki z serem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Ostatnio kupiłam duże opakowanie ciasta francuskiego, w lodówce znalazła się też kostka twarogu, więc wymyśliłam pyszne i urocze ciasteczka w wersji na jeden kęs. Polecam, gdyż znikają błyskawicznie.

 

Składniki:

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 250 g twarogu (w kostce)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 jajko
  • sezam i cukier do posypania

 

Przygotowanie:

Ser przecisnąć przez praskę. Dodać do niego cukry i aromat. Dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty (ok. 5x5 cm). Jajko roztrzepać i posmarować nim ciasto. Na środku każdego kwadratu za pomocą szprycy wycisnąć trochę masy serowej formując stożek. Wolne brzegi ciasta posypać sezamem lub cukrem.

Kratkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać poduszeczki, zostawiając odstępy, ponieważ ciasto trochę urośnie. Piekarnik nagrzać do 200°C, wstawić ciasteczka i piec ok. 10-12 minut, aż będą złote.

 

Smacznego!

Murzynek z jabłkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Jesienne ciasto, które bardzo szybko się przygotowuje, ale dość długo się piecze. Jest bardzo smaczne i wilgotne dzięki dodaniu jabłek i oleju. Robiłam je ostatnio trzy razy w ciągu trzech dni i za każdym razem znikało błyskawicznie. Zapraszam!

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 kg jabłek
  • cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem. Stale ubijając dolewać olej. Do masy wsypać przesianą mąkę, sodę, cynamon oraz kakao. Składniki wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta, ale nie obawiajcie się, bo tak ma być.

 

Jabłka obrać i pokroić w kostkę (polecam większą kostkę, ponieważ lepiej będzie czuć owoce). Na końcu masę wymieszać z pokrojonymi jabłkami. Foremkę (keksówkę) o wymiarach 35 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, wyrównać. Piec około 70 - 90 minut w temp. 190°C do tzw. suchego patyczka (patyczek do szaszłyków wbity w ciasto po wyjęciu powinien być suchy, a nie obklejony masą). Po ostygnięciu Murzynka posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 10/2013

Sernik z konfiturą wiśniową

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Sernik, który wszystkim smakował. Ktoś nawet stwierdził, że był najlepszy jaki jadł. Tylko ja byłam wyjątkiem :) chyba jestem bardziej wybredna i wymagająca.

 

Składniki:

  •  225 g masła
  • 250 g herbatników maślanych
  • 1kg serka waniliowego z wiaderka
  • 150 g cukru
  • 50 g kaszy manny
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżki bułki tartej
  • 250 g konfitury wiśniowej
  • 100 g śmietany 30%

 

Przygotowanie:

125 g masła rozpuścić. Herbatniki pokruszyć na proszek i połączyć z masłem. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ciasteczkową i docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

100 g masła utrzeć z 2 łyżeczkami cukru wanilinowego, cukrem i solą. Dodać serek waniliowy, kaszę manną i jajka.

200 g konfitury wymieszać z bułką tartą i posmarować nią kruchy spód. Na wierzch wyłożyć masę serową. Piec przez 70-80 min. w temp. 175°C. Gdy wierzch ciasta zacznie się za bardzo rumienić, należy przykryć je folią aluminiową.  Wystudzić, najlepiej przez noc.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem wanilinowy. Przełożyć do szprycy i wycisnąć ozdobne kleksy na serniku. Na wierzchu każdego z nich wyłożyć odrobinę konfitury.

 

Smacznego!

 

Źródło: Pyszne ciasta domowe, Nr 3/2013