Blog kulinarny

Kremówka

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Ciasto przygotowałam na specjalne życzenie mojego narzeczonego, któremu ciężko dogodzić, jeśli chodzi o słodkości. Jak sama nazwa wskazuje ciasto jest bardzo kremowe, nie przesłodzone, po prostu idealne. Składa się z dwóch warstw: budyniowo- waniliowej i śmietanowej, które znajdują się pomiędzy cienkimi płatami ciasta francuskiego.

 

Składniki:

 

Spód

  • 2 opakowania ciasta francuskiego, każde po 275 g (wymiar 25x42 cm)

 

Warstwa budyniowo- waniliowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 150 g cukru
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

Warstwa śmietanowa:

  • 660 g śmietany 30% (niepełne 3 szklanki)
  • 2 łyżki cukru pudru + dodatkowo 1 łyżeczka do posypania na wierzch
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie ocieplić do temperatury pokojowej. Wyłożyć na blachę (użyłam blach od piekarnika), ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 200°C przez około 25-35 minut do uzyskania ciemno złotego koloru. Ciasto podczas pieczenia będzie wyrastać, należy przekłuwać je widelcem- ma być płaskie. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Następnie przyciąć boki do wymiarów formy 22x28 cm i wyłożyć pierwszy blat na spód blaszki. Nie można przed pieczeniem wyciąć blatów odpowiednich wymiarów, ponieważ ciasto francuskie może się kurczyć podczas pieczenia. 

 

Zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem. Następnie dodać śmietanę i nasiona z laski wanilii (wanilię przekroić na pół i nożem lub łyżeczką zeskrobać nasiona), wymieszać i zagotować.

W misce zmiksować pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami i mąkami (pszenną i ziemniaczaną). Wlać do zagotowanego mleka z cukrem i ugotować budyń. Ja mieszam masę mikserem, aby nie było grudek. Następnie przykryć budyń folią spożywczą, aby nie tworzył się kożuch i odstawić do ostygnięcia.

Masło zmiksować na jasną masę i stopniowo dodawać zimny budyń. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić, dodać do niej łyżkę budyniu, wymieszać, a następnie połączyć z pozostałym kremem. Gotową masę wyłożyć na spód z ciasta francuskiego i wstawić do lodówki na około godzinę.

 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę przeznaczoną do masy śmietanowej rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić, dodać do niej łyżkę ubitej śmietany, wymieszać, a następnie połączyć z pozostałą masą, wymieszać. Tak przygotowaną warstwę śmietanową wyłożyć na budyń. Blat ciasta francuskiego przeznaczony na wierzch pokroić na 12 części (najłatwiej nożem do pizzy) i ułożyć na masie śmietanowej. Posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Blog Moje wypieki

Sernik czekoladowy z wiśniami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Ciasto smaczne, ale dość słodkie. Gdybym użyła tradycyjnego twarogu lub sera, a nie waniliowego, z pewnością byłoby mniej słodkie. Jednak pozostanę wielbicielką jasnej wersji serników- czekoladowy to już nie to samo.

 

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kg sera białego (użyłam waniliowego z wiaderka)
  • aromat waniliowy (1 fiolka 4,5g)
  • 2 budynie czekoladowe (każdy po 40g)
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • ok 300g wiśni ze słoika

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na proszek. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć masę herbatnikową. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

 

Jajka ubić z cukrem. Dodać ser i aromat waniliowy, stale miksując. Wsypać budynie (proszek) i dokładnie wymieszać. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzone dodać do masy serowej. Gotowy krem wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wiśnie odsączyć z kompotu i poukładać na wierzchu. Piec w 180°C przez około  60-80 minut.

 

Smacznego!

Sałatka z surimi

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dziś znowu zapraszam na sałatkę, tym razem z paluszkami krabowymi. Bardzo smaczna, łatwa do przygotowania, znika w ekspresowym tempie i o dziwo wszystkim smakowała :)

 

Składniki:

  • 1 opakowanie paluszków krabowych surimi (250g)
  • 5 jajek
  • 6 dużych ogórków konserwowych
  • 1 średnia czerwona cebula
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

 

Przygotowanie:

Jajka ugotować, ostudzić, obrać ze skorupek. Surimi, ogórki konserwowe, cebulę oraz jajka pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

 

Smacznego!

 

Inspiracja: blog Niebo na talerzu

Sałatka ze szpinakiem i wędzonym kurczakiem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pyszna sałatka! Ostatnio moja ulubiona

 

Składniki:

  • 150 g świeżego szpinaku baby
  • 1 puszka kukurydzy
  • 250 g wędzonego fileta z kurczaka
  • mała czerwona cebula
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 pomidor
  • 1,5 opakowania sosu włoskiego do sałatek

 

Przygotowanie:

Szpinak umyć, oderwać łodyżki i osuszyć na sitku. Filet, rzodkiewkę i pomidora pokroić w niewielką kostkę i dodać do szpinaku. Kukurydzę odcedzić z zalewy i dołożyć do sałatki. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, a następnie w cieniutki plasterki.

Sos włoski rozrobić w 7 łyżkach oliwy z oliwek i dodać do sałatki. Dokładnie wymieszać.

 

Smacznego!

Tort kubański

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Ostatnio nie mam za dużo czasu i bardzo żałuję, że nie mogłam przygotować wszystkich przepisów, które chciałam wypróbować przed świętami :( ale obiecuję, że wszystko nadrobię. Tymczasem zapraszam na pyszny tort kubański. Spód ciasta jest dość suchy, ale gruba warstwa kremu kakaowego wszystko rekompensuje. Do tego warstwa pikantnych powideł i banany - pyszne połączenie. Jeśli nie na Święta to może zrobicie go na Sylwestra?

 

Składniki:

  • 170 g mąki
  • 70 g kakao
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 150 g cukru pudru+ 3,5 łyżki
  • 4 jajka
  • 50 g cukru
  • 700 g śmietany 30%
  • 1 łyżka oleju
  • 4 banany + kilka plastrów do dekoracji
  • sok z połowy cytryny
  • 50 g masła
  • 200g powideł węgierskich
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 100g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

500 g śmietany zagotować z cukrem i 40 g kakao. Ostudzić i ostawić do lodówki. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na gęstą masę.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i resztą kakao. Suche składniki wymieszać z masą jajeczną. Następnie dodać łyżkę oleju i całość wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę czekoladową. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170°C i piec około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Jeśli upieczony placek jest nierówny (wypukły), należy ściąć jego wierzch.

Powidła wymieszać z pieprzem cayenne i posmarować blat ciasta. Banany obrać ze skórki, skropić sokiem z cytryny (aby nie ściemniały) i ułożyć na powidłach.

Ugotowaną wcześniej masę śmietanową zmiksować na małych obrotach na gładki krem, dodając 3,5 łyżki cukru pudru. Masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego (wersja wygodna), albo za pomocą łyżki wyłożyć na owoce. Następnie równomiernie rozsmarować na cieście. Wstawić do lodówki.

200g śmietany podgrzać, dodać kostki czekolady i masło. Mieszać aż składniki się połączą. Polewę rozprowadzić na torcie i ponownie odstawić do stężenia. Wierzch udekorować kleksami bitej śmietany i plastrami bananów.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku Nr 12/21013

Ekspresowa sałatka śledziowa

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Smaczna i prosta sałatka śledziowa, której przygotowanie zajmuje maksymalnie 10 minut. Za przepis dziękuję Pani Ewie.

 

Składniki:

  • 400 g płatów śledziowych marynowanych
  • 2 małe cebule (użyłam 1 białą i 1 czerwoną)
  • 1 średnie jabłko
  • puszka kukurydzy
  • 2 pełne łyżki majonezu

 

Przygotowanie:

Jabłko i śledzie obrać ze skóry. Płaty, jabłko oraz cebule pokroić w kostkę. Dodać kukurydzę, a na końcu majonez. Wszystko wymieszać.

 

Smacznego!

Niby 3 BIT

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Znowu coś bez pieczenia. Kremowe ciasto, które przypomina znany baton 3 BIT. Składa się ono z trzech warstw: karmelowej, budyniowej i śmietanowej przełożonych herbatnikami. Może się wydawać, że jest bardzo słodkie, jednak wszystkie składniki idealnie się uzupełniają i tworzą pyszną całość. Polecam!

 

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 250 g masła
  • 230 g herbatników
  • 1 puszka masy krówkowej (400g)
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 fix do śmietany

 

Przygotowanie:

Żółtka zmiksować z cukrem wanilinowym. Dodać cukier, mąkę oraz pół szklanki mleka, wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, wlać wcześniej przygotowaną masę i ugotować gęsty budyń (na małym ogniu, stale mieszając). Jeśli powstaną grudki, należy je zmiksować mikserem. Do gorącego budyniu dodać masło i całość zmiksować.

 

Blachę o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie rozłożyć warstwę herbatników (jeden przy drugim). Posmarować je masą krówkową i przykryć kolejną warstwą ciastek. Wyłożyć budyń. Formę wstawić do lodówki na czas przygotowania warstwy śmietanowej.

 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć na budyń. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, wtedy ciastka idealnie zmiękną.

 

Smacznego!

 

Źródło: Smaczne i zdrowe, Desery domowe

Sernik na zimno z musami owocowymi

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Dzisiaj zapraszam na sernik na zimno z musami owocowymi. Latem można go dowolnie modyfikować, wykorzystując różne owoce lub zmieniając kolejność warstw. Wystarczy odrobina wyobraźni i chęci. Jeśli chodzi o smak to nie odbiega zbyt mocno od tradycyjnego sernika na zimno, jednak warstwy puree doskonale dopełniają całość, nadając ciastu nowy charakter.

 

Składniki:

Spód:

  • 250 g herbatników maślanych
  • 125 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera waniliowego (z wiaderka)
  • 15 g żelatyny
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Mus brzoskwiniowy:

  • puszka brzoskwiń (480 g po odsączeniu)
  • 100 ml zalewy brzoskwiniowej z puszki
  • 8 g żelatyny

Mus truskawkowy:

  • ok. 500 g truskawek (użyłam mrożonych, które należy wcześniej rozmrozić)
  • 2,5 łyżki cukru
  • 50 ml zalewy brzoskwiniowej z puszki
  • 1 galaretka truskawkowa

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na piasek. Masło rozpuścić i połączyć z ciastkami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spodzie formy i docisnąć. Wstawić do lodówki.

 

Żelatynę na masę serową rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić. Ser zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i wymieszać z żelatyną. Masę rozłożyć na kruchym spodzie, wyrównać i  ponownie wstawić do lodówki, aby stężała.

 

Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wraz ze 100 ml zalewy zmiksować na puree. Żelatynę przeznaczoną na mus brzoskwiniowy rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić. Połączyć 3 łyżki puree z żelatyną, a następnie dodać do całości. Mus brzoskwiniowy wyłożyć na warstwę serową. Ponownie wstawić do lodówki, aby stężała.

 

Truskawki (mrożone- rozmrozić, pozostawiając sok, który puściły) zmiksować wraz z zalewą brzoskwiniową. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Gdy ostygnie wymieszać z owocami. Mus wyłożyć na warstwę brzoskwiniową i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Inspiracja: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

 

 

 

 

Kakaowe kulki

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Szybkie, chrupiące, mocno kakaowe kuleczki. Można zrobić wersję dla dorosłych i dodać do masy 80 ml wódki.

 

Składniki (na 20 sztuk):

  • 250 g herbatników maślanych kakaowych
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • ok. 30 g wiórków kokosowych

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć (najłatwiej i najszybciej przy pomocy blendera), dodać miękkie masło, kakao oraz cukier puder. Wyrobić jednolitą gęstą masę. Następnie formować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.

 

Smacznego!

 

Źródło: Smaczne i zdrowe Desery domowe

Kociołek

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Ciepły kociołek na chłodne jesienne i zimowe dni. Mało skomplikowany i przygotowuje się go w jednym garnku. W smaku przypomina leczo. Polecam!

 

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 3 średnie cebule
  • 2 duże marchewki
  • puszka groszku konserwowego
  • 150 g marynowanej papryki
  • 3 szklanki soku pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 700 g parówek lub cienkiej kiełbasy
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy (użyłam sarepskiej)
  • 6 łyżek pikantnego keczupu

 

Przygotowanie:

Do garnka wlać olej, gdy się rozgrzeje dodać pokrojoną w piórka cebulę.Gdy się zeszkli wrzucić startą na tarce na grubych oczkach marchew. Wlać zalewę z groszku i dusić do miękkości, mieszając co jakiś czas. Paprykę pokroić w cienkie paski i dodać do garnka z warzywami. Następnie wlać sok pomidorowy, dodać groszek i przyprawy: słodką i ostrą paprykę oraz cukier. Całość zagotować.

Parówki pokroić w plasterki i wymieszać z sosem pomidorowo warzywnym. Dodać keczup i musztardę. Chwilę gotować, aż sos będzie aksamitny i gęsty. Podawać gorące.

 

Smacznego!

 

Źródło: E. Aszkiewicz, Kuchnia polska 1001 przepisów