Blog kulinarny

Kakaowe kulki

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Szybkie, chrupiące, mocno kakaowe kuleczki. Można zrobić wersję dla dorosłych i dodać do masy 80 ml wódki.

 

Składniki (na 20 sztuk):

  • 250 g herbatników maślanych kakaowych
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • ok. 30 g wiórków kokosowych

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć (najłatwiej i najszybciej przy pomocy blendera), dodać miękkie masło, kakao oraz cukier puder. Wyrobić jednolitą gęstą masę. Następnie formować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.

 

Smacznego!

 

Źródło: Smaczne i zdrowe Desery domowe

Kociołek

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Ciepły kociołek na chłodne jesienne i zimowe dni. Mało skomplikowany i przygotowuje się go w jednym garnku. W smaku przypomina leczo. Polecam!

 

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 3 średnie cebule
  • 2 duże marchewki
  • puszka groszku konserwowego
  • 150 g marynowanej papryki
  • 3 szklanki soku pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 700 g parówek lub cienkiej kiełbasy
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy (użyłam sarepskiej)
  • 6 łyżek pikantnego keczupu

 

Przygotowanie:

Do garnka wlać olej, gdy się rozgrzeje dodać pokrojoną w piórka cebulę.Gdy się zeszkli wrzucić startą na tarce na grubych oczkach marchew. Wlać zalewę z groszku i dusić do miękkości, mieszając co jakiś czas. Paprykę pokroić w cienkie paski i dodać do garnka z warzywami. Następnie wlać sok pomidorowy, dodać groszek i przyprawy: słodką i ostrą paprykę oraz cukier. Całość zagotować.

Parówki pokroić w plasterki i wymieszać z sosem pomidorowo warzywnym. Dodać keczup i musztardę. Chwilę gotować, aż sos będzie aksamitny i gęsty. Podawać gorące.

 

Smacznego!

 

Źródło: E. Aszkiewicz, Kuchnia polska 1001 przepisów

 

Ciasto serowe na korzennym spodzie

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Aby dzisiejszy przepis miał lekko świąteczny charakter do spodu ciasteczkowego dodałam przyprawę do piernika. Warstwa serowa jest natomiast delikatna, lekka i bardzo smaczna. Jako dekoracja posłużyły mi bezy i odrobina kakao, dzięki temu ciasto wygląda wytwornie i elegancko.

 

Składniki:

  • 300 g herbatników maślanych kakaowych
  • 180 g masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 słoik powideł śliwkowych (280 g)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 500 g twarogu (użyłam półtłustego)
  • 400 g serka waniliowego
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 300 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 50 g bez
  • pół łyżeczki kakao

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na proszek i dodać przyprawę do piernika. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami.

 

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć w niego masę ciasteczkową. Formę wstawić do lodówki.

 

Twaróg utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i serkiem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić i połączyć z 3 łyżkami kremu serowego. Następnie dodać do pozostałej masy.

 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wymieszać z masą serową.

 

Na ciasteczkowym spodzie rozsmarować powidła, a następnie wyłożyć przygotowany krem. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Udekorować bezami, a po wierzchu posypać kakao.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 11/2013

Szybki piernik

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Tym wpisem zaczynam propozycje świątecznych przepisów, które być może wykorzystacie w tym roku. Zapraszam na szybki piernik przełożony powidłami. Uwielbiam zapach korzennych przypraw, który roznosi się po domu w trakcie jego pieczenia.

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • słoik powideł węgierskich (280g)

Polewa:

  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru

 

Przygotowanie:

Jajka utrzeć cukrem na jasną, puszystą masę. Wlać mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Suche składniki dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać olej i połączyć.

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciast przelać do formy i piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek do szaszłyków wbity w ciasto, po wyjęciu powinien być suchy. Jeśli jest obklejony masą, należy kontynuować pieczenie). Ciasto wystudzić, a następnie przekroić wzdłuż na pół. Na jednym blacie rozsmarować powidła i przykryć drugim blatem.

 

W garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier i kakao. Mieszać do połączenia się i rozpuszczenia składników. Gorącą polewą polać piernik.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 11/2013

Muffiny z kremem kawowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kolejna muffinkowa propozycja. Akurat w tej wersji były dla mnie za gorzkie i jeśli robiłabym je po raz kolejny zdecydowanie zmniejszyłabym ilość gorzkiej czekolady. Poza tym bardzo smaczne.

 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 75 g cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 125 g białej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 85 ml mleka
  • 200 g kwaśnej śmietany (18%)
  • 3 łyżki oleju

Krem kawowy:

  • 200 g serka mascarpone
  • 4 łyżki likieru kawowego
  • 1 łyżka kawy espresso w proszku
  • 2,5 łyżki cukru pudru + do posypania

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.

 

Czekolady posiekać dość drobno. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać czekoladę.

 

Jajko rozmącić z mlekiem olejem i śmietaną. Połączyć płynne składniki z suchymi i wymieszać do ich połączenia. Ciasto wyłożyć do papilotek, napełniając je do 2/3 wysokości.  Piec około 20 minut. Upieczone muffiny ostudzić i przekroić na pół.

 

Wszystkie składniki na krem kawowy dokładnie wymieszać. Za pomocą szprycy (z końcówką gwiazdki) wycisnąć krem na spód przekrojonych muffinek i przykryć górną częścią. Wierzch również ozdobić kremem. Całość posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Muffiny. Małe, ale za to przepyszne.

Sernik z wiśniami i czekoladą

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pyszny, wspaniały, cudowny! Po raz kolejny się powtórzę, że uwielbiam serniki, więc mogę być nieobiektywna. Ciasteczowy spód, masa serowa przełożona warstwami wiśni z czekoladą- niebo w gębie! Do przepisu można użyć mrożonych owoców, więc można go robić przez cały rok :)

 

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 80 g masła
  • 5 jajek
  • 1 kg twarogu waniliowego z wiaderka
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18% (125ml)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • ok. 400 g mrożonych wiśni (należy je wcześniej rozmrozić)
  • 70 g gorzkiej czekolady startej na tarce o małych oczkach

 

Przygotowanie:

Ciasteczka pokruszyć na drobny piasek i wymieszać z masłem. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczka i wcisnąć je w dno tortownicy. Formę wstawić do lodówki.

Twaróg, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę zmiksować na gładką masę.

Na ciasteczkowy spód wylać 1/3 masy serowej, wyłożyć połowę wiśni i oprószyć je częścią (1/3) czekolady. Następnie, ostrożnie łyżką (aby warstwy się nie wymieszały) wylać połowę pozostałej masy serowej, ułożyć resztę wiśni i ponownie oprószyć czekoladą. Na wierzch wylać pozostałą masę (również łyżką).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 1godz.i 20 minut. Wystudzić, włożyć na całą noc do lodówki i następnie wierzch zimnego sernika oprószyć pozostałą czekoladą.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Moje Wypieki

Muffiny z bananami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kolejny przepis na muffiny, tym razem z bananami i polewą czekoladową. Wilgotne, szybkie do zrobienia- z resztą jak każde muffiny i owocowe. Zapraszam!

 

Składniki (17 sztuk):

  • 250 g mąki
  • 350 g bananów (3 sztuki)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 125 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 250 g jogurtu naturalnego

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Banany obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.

Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Jajko rozmącić, dodać cukier, cukier wanilinowy, olej, jogurt, zmieszać do połączenia składników. Następnie wrzucić banany i ponownie wymieszać. Masę bananową połączyć z suchymi składnikami.

Formę na muffiny wypełnić papilotkami i do każdej wyłożyć masę do 2/3 wysokości. Babeczki piec ok. 30 minut i ostudzić.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i za pomocą łyżeczki polać wierzch muffinek.

 

Smacznego!

 

Źródło: Muffiny. Małe, ale za to przepyszne

Muffiny z jabłkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Wilgotne muffiny z dużą ilością jabłek i chrupiącą skorupką.

 

Składniki (12 sztuk):

  • 350 g jabłek (3 średnie)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g mąki
  • 125 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 80 ml oleju

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie skropić je sokiem z cytryny.

Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia.

Jajko rozmącić, wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, olejem, jogurtem i jabłkami. Na koniec wsypać mąkę i mieszać do połączenia składników. Masa będzie dość gęsta.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 2/3 wysokości.  Piec około 30 minut.

 

Smacznego!

 

Źródło: Muffiny. Małe ale za to przepyszne.

Cynamonowo-kawowe muffiny  z czekoladą

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kilka dni temu kupiłam książkę z przepisami na muffiny :) jak zawsze chciałabym od razu wypróbować większość receptur. W związku z tym zabrałam się za testowanie tych małych słodkości. W najbliższym czasie możecie się więc spodziewać przepisów nie tylko na słodkie babeczki i ciasteczka, ale również wytrawne muffinki. Na pierwszy ogień poszły lekkie, cynamonowo-kawowe babeczki z czekoladą w środku.

 

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 80 ml oleju
  • 1 jajko
  • 130 g cukru
  • 75 ml zimnej kawy (zaparzonej z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, niesłodzonej)
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 100 g czekolady (użyłam mlecznej)
  • cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.

 

Mąkę wymieszać z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia.

 

Jajko rozmącić, wymieszać z cukrem, jogurtem, olejem i kawą. Do płynnych składników dodać suche i wymieszać do ich połączenia.

 

Do każdej papilotki wyłożyć po pełnej łyżce masy i po 2 kostki czekolady. Przykryć pozostałym ciastem. Piec 20-25 min. Muffiny przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Muffiny. Małe, ale za to przepyszne

Francuskie poduszeczki z serem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Ostatnio kupiłam duże opakowanie ciasta francuskiego, w lodówce znalazła się też kostka twarogu, więc wymyśliłam pyszne i urocze ciasteczka w wersji na jeden kęs. Polecam, gdyż znikają błyskawicznie.

 

Składniki:

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 250 g twarogu (w kostce)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 jajko
  • sezam i cukier do posypania

 

Przygotowanie:

Ser przecisnąć przez praskę. Dodać do niego cukry i aromat. Dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty (ok. 5x5 cm). Jajko roztrzepać i posmarować nim ciasto. Na środku każdego kwadratu za pomocą szprycy wycisnąć trochę masy serowej formując stożek. Wolne brzegi ciasta posypać sezamem lub cukrem.

Kratkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać poduszeczki, zostawiając odstępy, ponieważ ciasto trochę urośnie. Piekarnik nagrzać do 200°C, wstawić ciasteczka i piec ok. 10-12 minut, aż będą złote.

 

Smacznego!