Blog kulinarny

Murzynek z jabłkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Jesienne ciasto, które bardzo szybko się przygotowuje, ale dość długo się piecze. Jest bardzo smaczne i wilgotne dzięki dodaniu jabłek i oleju. Robiłam je ostatnio trzy razy w ciągu trzech dni i za każdym razem znikało błyskawicznie. Zapraszam!

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 kg jabłek
  • cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem. Stale ubijając dolewać olej. Do masy wsypać przesianą mąkę, sodę, cynamon oraz kakao. Składniki wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta, ale nie obawiajcie się, bo tak ma być.

 

Jabłka obrać i pokroić w kostkę (polecam większą kostkę, ponieważ lepiej będzie czuć owoce). Na końcu masę wymieszać z pokrojonymi jabłkami. Foremkę (keksówkę) o wymiarach 35 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, wyrównać. Piec około 70 - 90 minut w temp. 190°C do tzw. suchego patyczka (patyczek do szaszłyków wbity w ciasto po wyjęciu powinien być suchy, a nie obklejony masą). Po ostygnięciu Murzynka posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 10/2013

Sernik z konfiturą wiśniową

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Sernik, który wszystkim smakował. Ktoś nawet stwierdził, że był najlepszy jaki jadł. Tylko ja byłam wyjątkiem :) chyba jestem bardziej wybredna i wymagająca.

 

Składniki:

  •  225 g masła
  • 250 g herbatników maślanych
  • 1kg serka waniliowego z wiaderka
  • 150 g cukru
  • 50 g kaszy manny
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżki bułki tartej
  • 250 g konfitury wiśniowej
  • 100 g śmietany 30%

 

Przygotowanie:

125 g masła rozpuścić. Herbatniki pokruszyć na proszek i połączyć z masłem. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ciasteczkową i docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

100 g masła utrzeć z 2 łyżeczkami cukru wanilinowego, cukrem i solą. Dodać serek waniliowy, kaszę manną i jajka.

200 g konfitury wymieszać z bułką tartą i posmarować nią kruchy spód. Na wierzch wyłożyć masę serową. Piec przez 70-80 min. w temp. 175°C. Gdy wierzch ciasta zacznie się za bardzo rumienić, należy przykryć je folią aluminiową.  Wystudzić, najlepiej przez noc.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem wanilinowy. Przełożyć do szprycy i wycisnąć ozdobne kleksy na serniku. Na wierzchu każdego z nich wyłożyć odrobinę konfitury.

 

Smacznego!

 

Źródło: Pyszne ciasta domowe, Nr 3/2013

 

Ciasto budyniowe z konfiturą jagodową

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Miałam nie dodawać tego przepisu, ponieważ mi te ciasto nie smakowało. Jednak było wiele pozytywnych opinii od osób degustujących, dlatego zmieniłam zdanie. O gustach się nie dyskutuje, więc może komuś ciasto będzie odpowiadało.

 

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 280 g masła
  • 1 łyżka śmietany (18%)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 400 ml mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • słoik (250g) konfitury jagodowej
  • ok. 3 łyżek płatków migdałowych

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać i dodać 180 g pokrojonego zimnego masła, 40 g cukru pudru, 1 jajko, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść gładkie ciasto.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec przez 20-25 min. w temperaturze 190°C.

Ugotować budyń na mleku z cukrem. Ostudzić. Pozostałe masło utrzeć i połączyć z resztą cukru pudru. Do masy maślanej dodawać budyń.

Na wierzchu upieczonego ciasta rozsmarować konfiturę jagodową. Na to wyłożyć masę budyniową. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni i posypać wierzch ciasta.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 10/2013

 

Ziemniaki z migdałami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dzisiaj przepis na dodatek do mięs w postaci ziemniaków z migdałami. Ich smak nie jest mocno wyczuwalny, nie wymagają zbyt dużego wysiłku przy przygotowaniu, więc warto spróbować. Do tego przyjemnie chrupią :)

 

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 5 łyżek płatków migdałowych
  • 1,5 łyżki masła
  • 10 łyżek mleka
  • sól

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ugotować je w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i ugnieść tłuczkiem.

Masło roztopić na patelni i zrumienić na nim płatki migdałowe. Gdy już zbrązowieją wlać mleko i jeszcze chwilę podgrzewać. Tak przygotowane migdały dodać do ziemniaków i wymieszać.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 10/2013

Pieczeń drobiowa z boczkiem i serem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Bardzo soczysta i bardzo smaczna pieczeń. Prosta w przygotowaniu, idealna również na zimno do chleba. Polecam!

 

Składniki:

  • 1 kg drobiowego mięsa mielonego (użyłam z indyka)
  • 150 g wędzonego boczku (8 plastrów)
  • 2 średnie cebule
  • 2 czerstwe bułki
  • 150 g sera żółtego (użyłam tartej mozzarelli w kostkach)
  • 2 jajka
  • przyprawa uniwersalna (typu vegeta)
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Bułki przełożyć do miski i zalać niewielką ilością wody (moczyć około 10 minut). Cebule obrać i wraz z boczkiem pokroić w drobną kostkę, po czym podsmażyć na patelni bez tłuszczu.

Bułki odcisnąć i połączyć z mięsem drobiowym. Następnie dodać boczek z cebulą oraz starty żółty ser. Na końcu wbić 2 jajka i doprawić (pieprzem, przyprawą uniwersalną i imbirem). Składniki dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Blaszkę (keksówkę) o wymiarach 30 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć mięsną masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 50-60 minut. 

Pieczeń podałam z ziemniakami z migdałami.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 10/2013

Zupa pieczarkowa z kulkami mięsnymi

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Baaaardzo smaczna zupka, z dużą ilością pieczarek oraz kuleczkami mięsnymi. Doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe. Dokładnego źródła przepisu nie znam, a dostałam go od mamy.

Składniki:

  • 2 l bulionu ugotowanego z użyciem kostki bulion grzybowy i warzyw (marchew, pietruszka, seler)
  • 1 kg pieczarek
  • 500 g mięsa mielonego (użyłam z indyka, ale doskonale sprawdzi się również mięso z szynki)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 serki topione pieczarkowe
  • sól, pieprz
  • vegeta

Przygotowanie:

Z 2 l wody ugotować wywar z dodatkiem kostki bulion grzybowy i warzyw.

Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż płyn odparuje.

Do mięsa dodać jajko, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Wyrobić ręką na jednolitą masę. Z mielonego formować małe kuleczki. Aby masa nie przywierała do rąk, należy zwilżyć dłonie wodą.

Do wywaru wrzucać kolejno kulki mięsne, a następnie pieczarki. Gotować około 20-30 minut, zależnie od użytego mięsa. Na koniec dodać serki topione i doprawić do smaku vegetą.

Smacznego!

Ciasto gruszkowe z warstwą śmietanową

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Bardzo owocowe ciasto z grubą warstwą gruszek z kremem budyniowym i delikatną masą śmietanową.

 

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 140 g cukru + 3 łyżki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 75 g masła
  • 6 gruszek (ok. 1 kg)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 1/2 l mleka)
  • sok z 1 cytryny
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z 3 łyżkami cukru, proszkiem do pieczenia oraz cukrem wanilinowym. Dodać 1 jajko i pokrojone na kawałki masło. Zagnieść ciasto i wstawić na około 30 minut do lodówki.

 

Gruszki obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. W garnku zagotować 500 ml wody z sokiem z cytryny i 50 g cukru. Dodać owoce i podgrzewać około 2-4 min., tak aby gruszki były dość miękkie, ale nie rozgotowane. Owoce odcedzić, pozostawiając 375 ml powstałego płynu.

 

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować tak, aby wylepić nim spód oraz boki formy.

 

Gruszki ułożyć na cieście. Budyń rozmieszać z niewielką ilością wody. Sok gruszkowy przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Dodać budyń i stale mieszając, zagotować. Masę rozprowadzić na owocach. Ciasto piec ok. 25 minut w temp. 200°C.

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając 90 g cukru. Następnie kolejno dodawać żółtka i śmietanę. Masę wylać na warstwę owocowo- budyniową i piec przez kolejne 20-25 minut. Ciasto ostudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Wierzch posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Pyszne ciasta domowe, Nr 3/2013

Mleczno-karmelowy przekładaniec

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Bardzo smaczne ciasto, ale dość słodkie. Wystarczy mały kawałek, aby zaspokoić ochotę na "coś" słodkiego. Dużym jego plusem jest szybkość i łatwość przygotowania. Aby je wykonać potrzebujemy jedynie szklankę do odmierzenia proporcji, rondelek do ugotowania masy i blachę do wyłożenia ciasta. Polecam!

 

Składniki:

  • 64 herbatniki
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 400 g mleka w proszku pełnego 26,5%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • puszka masy kajmakowej (400g)

 

Przygotowanie:

Masło włożyć do rondelka. Wsypać 1/3 szklanki cukru, cukier wanilinowy i wlać mleko. Podgrzewać do momentu zagotowania. Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.

 

Blachę o wymiarach 28x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki jeden przy drugim (16 sztuk). Na ciastkach rozsmarować połowę mlecznej masy i ponownie ułożyć warstwę herbatników. Na nie wylać masę kajmakową i przykryć ciastkami. Na to wyłożyć pozostałą masę mleczną i przykryć ostatnią warstwą herbatników.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 8/2013

Kotlety z jajek

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dzisiaj przepis na kotlety bez mięsa. Szybkie do przygotowania i smaczne. Głównym składnikiem są tu jajka. Można zamiast szczypiorku dodać zieleninę.

 

Składniki:

  • 6 ugotowanych jaj
  • 1 jajko surowe
  • 2,5 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki majonezu
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać i połączyć razem z jajkami. Dwie łyżki bułki tartej namoczyć w mleku i dodać do jajek. Doprawić do smaku. Wsypać pozostałą bułkę i dodać surowe jajko. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

Smacznego!

Pudding kawowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Smaczny deser, ale dla mnie za bardzo zwarty. Konsystencja bardziej przypomina budyń niż krem, dlatego proponuję dodać trochę mniej budyniu.

 

Składniki (2 porcje):

Pudding:

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100g śmietany 30%
  • 400 ml mleka
  • 4,5 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Wierzch:

  • pół szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • pół łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie:

Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. 100g śmietany połączyć z budyniem (proszkiem). Mleko zagotować z 4,5 łyżkami cukru pudru. Dodać kawę i rozpuszczony budyń. Gotować przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Zimny pudding przełożyć do ozdobnych pucharków.

 

Śmietanę do dekoracji ubić na sztywno dodając pół łyżeczki cukru pudru. Pozostały cukier puder wymieszać z cynamonem. Na wierzch kremu wyłożyć kopiec ze śmietany i posypać cynamonowym cukrem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 9/2013