Kolejna muffinkowa propozycja. Akurat w tej wersji były dla mnie za gorzkie i jeśli robiłabym je po raz kolejny zdecydowanie zmniejszyłabym ilość gorzkiej czekolady. Poza tym bardzo smaczne.
Składniki:
- 300 g mąki
- 75 g cukru
- 1,5 łyżki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 125 g białej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 85 ml mleka
- 200 g kwaśnej śmietany (18%)
- 3 łyżki oleju
Krem kawowy:
- 200 g serka mascarpone
- 4 łyżki likieru kawowego
- 1 łyżka kawy espresso w proszku
- 2,5 łyżki cukru pudru + do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.
Czekolady posiekać dość drobno. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać czekoladę.
Jajko rozmącić z mlekiem olejem i śmietaną. Połączyć płynne składniki z suchymi i wymieszać do ich połączenia. Ciasto wyłożyć do papilotek, napełniając je do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut. Upieczone muffiny ostudzić i przekroić na pół.
Wszystkie składniki na krem kawowy dokładnie wymieszać. Za pomocą szprycy (z końcówką gwiazdki) wycisnąć krem na spód przekrojonych muffinek i przykryć górną częścią. Wierzch również ozdobić kremem. Całość posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło: Muffiny. Małe, ale za to przepyszne.