Do przepisu użyłam wina musującego Burnarj, które dzięki uprzejmości Pani Natalii miałam okazję testować. Jest to trunek występujący w trzech rodzajach: Brunt Nature (wytrawne bez cukru), Brunt (wytrawne) i Semiseco (półwytrawne, które próbowałam). To jedyne na świecie, naturalne wino musujące z pomarańczy, wytwarzane metodą tradycyjną. Butelka jest nie pozorna: prosta i elegancka i nie zapowiada tego, co kryje się w środku. Jednak po otworzeniu roznosi się intensywny, aromatyczny zapach pomarańczy, który dosłownie powala. Smak jest równie ciekawy jak aromat. Dominuje cytrusowy, orzeźwiający i lekko kwaśny smak, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia, a szczególnie damskie. Burnarj dodał masie bardziej owocowego i wyraźnego charakteru. Więcej o winie możecie przeczytać tutaj.
Wracając do torciku to jest on dość pracochłonny, ale również smaczny.
Składniki:
Spód:
- 150 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 75 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
Ciasto biszkoptowe:
- 50 g cukru pudru
- 3 jajka + 1 białko
- 100 g cukru
- 75 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa i wierzch:
- 700 g truskawek
- 200 g chudego twarogu
- 300 g sera śmietankowego
- 125 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 125 ml białego wina musującego
- 8 łyżeczek żelatyny
- 400 g śmietany 30%
- 200 g konfitury truskawkowej
Przygotowanie:
Ze składników na spód zagnieść ciasto, uformować w kulę i włożyć do lodówki.
Następnie przygotować ciasto biszkoptowe: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z 3 łyżkami wody, stopniowo wsypując cukier. Do masy dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blachy z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-15 min. w 200ºC. Biszkopt wyłożyć na ścierkę (papierem do góry) i natychmiast zdjąć papier. Zwinąć w luźną roladę.
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć kruche ciasto. Ponakłuwać widelcem i wstawić do pieczenia na 15 min. w temp. 200ºC.
Truskawki umyć i usunąć szypułki. 300 g owoców zmiksować. Ser utrzeć z twarogiem, cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszać z musem truskawkowym i winem musującym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i połączyć z odrobiną nadzienia. Następnie wymieszać z pozostałym kremem. 200 g śmietany ubić i dodać do kremu. Masę rozsmarować na biszkopcie i wstawić do lodówki, aby stężała. Biszkopt pokroić na 5 pasków. Pierwszy zrolować i ułożyć na środku kruchego spodu. Kolejny pasek owinąć wokół zwiniętego kawałka. Tak samo postępować z pozostałymi porcjami ciasta. Tortownicę wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Zdjąć obręcz tortownicy. Pozostałą śmietanę ubić z cukrem wanilinowym i posmarować wierzch oraz boki torciku. Truskawki ułożyć na cieście. Konfiturę podgrzać i rozłożyć na owocach. Ponownie chłodzić około 30 minut.
Smacznego!
Źródło: Z życia wzięte, Pyszne ciasta z owocami, Nr 2/2013