Ciasta

Czekoladowa rolada z Nutellą

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Zapraszam na czekoladową roladę z pysznym kremem na bazie serka mascarpone i Nutelli. Jak każda rolada jest bardzo szybka w przygotowaniu.

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 40 g kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Nadzienie:

  • 6 pełnych łyżek kremu Nutella
  • 250 g serka mascarpone

 

Polewa:

  • 100 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej lub pół na pół)
  • 30 g masła

 

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ucierania dodać cukier. Następnie wlać kolejno żółtka. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec delikatnie wmieszać startą lub posiekaną czekoladę.

 

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowaną masę. Wyrównać. Piec około 12-15 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu ciasto wyjąć na rozłożoną ścierkę, papierem do góry. Zdjąć papier i zwinąć roladę (razem ze ścierką). Pozostawić do ostudzenia.

 

Serek mascarpone zmiksować z kremem Nutella.

 

Zimną roladę rozwinąć i równomiernie rozsmarować krem. Ponownie zwinąć.

 

W garnku rozpuścić masło z czekoladą i tak przygotowaną polewą polać wierzch ciasta. Odstawić do zastygnięcia.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Moje Wypieki

 

 

Kopiec kreta

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Dzisiaj zapraszam na ciasto, które dla większości jest znane w wersji z proszku :) Tym razem będzie to o wiele smaczniejsza wersja domowa, bez polepszaczy i konserwantów. Bardzo puszysty i wilgotny biszkopt, który nawet po kilku dniach nie staje się suchy. Do tego banany, masa śmietanowa z dodatkiem serka mascaprone i czekolady. Po prostu pycha!

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy jajecznej dodać kolejno: połowę suchych składników przesianych przez sito, mleko, resztę suchych składników i olej. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temp. 160°C przez ok. 45 min. do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudzić.

 

Śmietanę ubić na sztywno z fixem. Na koniec dodać serek mascarpone i cukier puder. Czekoladę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wmieszać do masy śmietanowej.

 

Z ciasta skroić wierzch i wydrążyć środek. Odcięte kawałki ciasta pokruszyć.

 

Na dnie biszkoptu ułożyć banany skropione sokiem z cytryny, następnie wyłożyć masę śmietanową tworząc kopiec. Wierzch posypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.

 

Smacznego!

 

Inspiracja: blog Domowe wypieki u Justyny i Doroty

 

Kremowy torcik czekoladowy z praliną orzechową

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Na zbliżające się Święta polecam coś dla wielbicieli czekolady. Obłędne ciasto o kremowej konsystencji. Pięknie się prezentuje i kawałek wystarczy, aby zaspokoić ochotę na "coś" słodkiego. Kolejnym razem zmodyfikuję recepturę i przygotuję praliny, tym razem z mleczną czekoladą. Polecam!

 

Składniki:

Spód

  • 120 g orzechów laskowych
  • 40 g masła
  • 20 g mąki
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu

 

Masa czekoladowa:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 350 g śmietany 30%
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 żółtka

 

Pralina:

  • 100g orzechów laskowych
  • 4 łyżki wody
  • 60g cukru

 

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, miód i zmielone orzechy laskowe. Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć przygotowaną masę orzechową, docisnąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 min. w temp. 180°C.

 

Czekoladę posiekać. W garnku zagotować śmietankę z kawą. Zmniejszyć ogień na minimalny, dodać czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodawać partiami masło. Gdy masa przestygnie wmieszać żółtka.

Gotową warstwę czekoladową wylać na podpieczony spód. Wstawić do lodówki na całą noc.

 

Przygotować kawałek papieru do pieczenia (ok. 25cm x 25cm). Na patelnię wlać wodę, wysypać dno równomierną warstwą cukru i podgrzewać na niewielkim ogniu (nie mieszać) aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Na koniec dodać posiekane orzechy i wymieszać. Całość wyłożyć na wcześniej przygotowany papier, wyrównać. Zastygniętą pralinę połamać na kawałki i udekorować torcik.

 

Smacznego!

 

Źródło: Moje Smaki Życia, Nr 10 październik 2014

 

Murzynek z bananami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dzisiaj zwykłe ciasto z dodatkiem bananów, które nadają mu ciekawego smaku. Polecam przygotować polewę, która urozmaici smak Murzynka i sprawi, że nie będzie on zbyt suchy. Można również podać go z powidłami, np. śliwkowymi.

 

Składniki:

  • 250 g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • ok. 3 łyżeczek soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem i szczyptą soli, następnie wlać aromat rumowy i wbić jajka. Stale miksując dodać mąki (pszenną oraz ziemniaczaną), kakao i proszek do pieczenia.

Na spód formy (można użyć keksówki) wylać połowę masy. Banany pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Owoce wyłożyć na ciasto, następnie przykryć pozostałą masą.

 

Piec w rozgrzanym do 170°C piekarniku przez około 50 minut.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 6/2014

 

Tarta truskawkowa

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Smaczna tarta na kruchym cieście z bardzo truskawkowym nadzieniem, które konsystencją przypomina piankę. Sezon truskawkowy powoli dobiega końca, więc spieszcie się z przygotowaniem.

 

Składniki:

Spód:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Masa:

  • 350 g truskawek
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 330 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • bita śmietana do dekoracji

 

Przygotowanie:

Mąkę i cukier puder przesiać, dodać masło, żółtko, kwaśną śmietanę i aromat waniliowy. Składniki szybko zagnieść. Formę to tarty wyłożyć ciastem i ponakłuwać widelcem, aby para miała ujście. Następnie ciasto wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie tartę piec przez około 12-15 minut w temp. 200°C.

 

Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, aby napęczniała. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zmiksować z cukrem oraz sokiem z cytryny. Mus przelać do garnka i podgrzewać do momentu wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

 

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać mus truskawkowy. Miksować na najniższych obrotach miksera, do połączenia składników. Gotowy krem wylać na kruchy spód i wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Schłodzoną tartę pokroić i udekorować kleksami z bitej śmietany.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 5/2014

 

Sernik z truskawkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kolejna odsłona kremowego, waniliowego sernika tym razem z truskawkami. Była już wersja z mrożonymi wiśniami teraz zapraszam na kolejne owoce sezonowe. Przepis jest banalny, wykonanie ekspresowe, a smak to po prostu "niebo w gębie". Koniecznie spróbujcie, póki sezon truskawkowy w pełni :)

 

Składniki:

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 175g masła
  • 1 kg sera na serniki z wiaderka
  • 1 duże opakowanie budyniu waniliowego (64g)
  • 1 aromat waniliowy
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • ok. 500g truskawek

 

Przygotowanie:

Ciastka pokruszyć na proszek (za pomocą blendera lub wsypać do torebki strunowej i rozwałkować).  Masło rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Masę ciasteczkową wyłożyć do formy o wymiarach 25x30 cm i docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

 

Jajka zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym. Stale ucierając, dodawać porcjami ser, a na koniec budyń waniliowy (proszek). Masę wylać na spód z herbatników. Na wierzch wyłożyć umyte i przekrojone na pół truskawki. Piec około godziny w 180°C. Po upieczeniu wystudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Gotuję bo lubię

Biszkopt

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Biszkopt idealny - dla wielu stanowi nie lada wyzwanie. Mam nadzieję, że po wypróbowaniu tego przepisu nie będziecie już chcieli próbować innego! To doskonała baza wszystkich tortów oraz ciast z owocami, kremami. Nie zawiera proszku do pieczenia, wychodzi idealnie prosty i nie opada po upieczeniu. Przy okazji jest też trochę frajdy, ponieważ po wyjęciu z piekarnika trzeba go upuścić na podłogę :)

 

Składniki (ø 26):

  • 8 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier i kolejno żółtka, stale miksując. Mąki przesiać do ciasta i wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowaną masę. Piec około 30 - 40 minut w 170°C do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wypuścić z rąk (w formie) na podłogę.

 

Smacznego!

 

Źródło: Blog Moje Wypieki

Rolada Hawajska

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Dzisiaj nasze święto, więc wszystkim Paniom życzę wszystkiego dobrego i zapraszam na pyszną roladę z masą śmietanową z dodatkiem Malibu, wiórkami kokosowymi  i ananasem.

 

Składniki:

Rolada:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki Malibu
  • 200 ml śmietany 30%
  • 40 g wiórek kokosowych
  • 3 plastry ananasa z puszki

 

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem pudrem. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą żółtkową. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę.  Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut w temp. 180°C. Gorący placek wyjąć na ścierkę (papierem do góry), zdjąć papier i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do wystygnięcia.

 

Śmietanę ubić. Dodać serek mascarpone i miksować na małych obrotach. Następnie wlać Malibu i wsypać cukier puder, ponownie zmiksować. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wszystko wymieszać. Ciasto rozwinąć i posmarować kremem. Ananasy pokroić w małą kostkę i rozłożyć w jednej linii wzdłuż dłuższego boku (tak jak na zdjęciu). Roladę ciasno zwinąć. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny lub najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

Kremówka

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Ciasto przygotowałam na specjalne życzenie mojego narzeczonego, któremu ciężko dogodzić, jeśli chodzi o słodkości. Jak sama nazwa wskazuje ciasto jest bardzo kremowe, nie przesłodzone, po prostu idealne. Składa się z dwóch warstw: budyniowo- waniliowej i śmietanowej, które znajdują się pomiędzy cienkimi płatami ciasta francuskiego.

 

Składniki:

 

Spód

  • 2 opakowania ciasta francuskiego, każde po 275 g (wymiar 25x42 cm)

 

Warstwa budyniowo- waniliowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 150 g cukru
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

Warstwa śmietanowa:

  • 660 g śmietany 30% (niepełne 3 szklanki)
  • 2 łyżki cukru pudru + dodatkowo 1 łyżeczka do posypania na wierzch
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie ocieplić do temperatury pokojowej. Wyłożyć na blachę (użyłam blach od piekarnika), ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 200°C przez około 25-35 minut do uzyskania ciemno złotego koloru. Ciasto podczas pieczenia będzie wyrastać, należy przekłuwać je widelcem- ma być płaskie. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Następnie przyciąć boki do wymiarów formy 22x28 cm i wyłożyć pierwszy blat na spód blaszki. Nie można przed pieczeniem wyciąć blatów odpowiednich wymiarów, ponieważ ciasto francuskie może się kurczyć podczas pieczenia. 

 

Zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem. Następnie dodać śmietanę i nasiona z laski wanilii (wanilię przekroić na pół i nożem lub łyżeczką zeskrobać nasiona), wymieszać i zagotować.

W misce zmiksować pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami i mąkami (pszenną i ziemniaczaną). Wlać do zagotowanego mleka z cukrem i ugotować budyń. Ja mieszam masę mikserem, aby nie było grudek. Następnie przykryć budyń folią spożywczą, aby nie tworzył się kożuch i odstawić do ostygnięcia.

Masło zmiksować na jasną masę i stopniowo dodawać zimny budyń. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić, dodać do niej łyżkę budyniu, wymieszać, a następnie połączyć z pozostałym kremem. Gotową masę wyłożyć na spód z ciasta francuskiego i wstawić do lodówki na około godzinę.

 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę przeznaczoną do masy śmietanowej rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić, dodać do niej łyżkę ubitej śmietany, wymieszać, a następnie połączyć z pozostałą masą, wymieszać. Tak przygotowaną warstwę śmietanową wyłożyć na budyń. Blat ciasta francuskiego przeznaczony na wierzch pokroić na 12 części (najłatwiej nożem do pizzy) i ułożyć na masie śmietanowej. Posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Blog Moje wypieki

Murzynek z jabłkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Jesienne ciasto, które bardzo szybko się przygotowuje, ale dość długo się piecze. Jest bardzo smaczne i wilgotne dzięki dodaniu jabłek i oleju. Robiłam je ostatnio trzy razy w ciągu trzech dni i za każdym razem znikało błyskawicznie. Zapraszam!

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 kg jabłek
  • cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem. Stale ubijając dolewać olej. Do masy wsypać przesianą mąkę, sodę, cynamon oraz kakao. Składniki wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta, ale nie obawiajcie się, bo tak ma być.

 

Jabłka obrać i pokroić w kostkę (polecam większą kostkę, ponieważ lepiej będzie czuć owoce). Na końcu masę wymieszać z pokrojonymi jabłkami. Foremkę (keksówkę) o wymiarach 35 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, wyrównać. Piec około 70 - 90 minut w temp. 190°C do tzw. suchego patyczka (patyczek do szaszłyków wbity w ciasto po wyjęciu powinien być suchy, a nie obklejony masą). Po ostygnięciu Murzynka posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 10/2013