Dziś ekspresowa sałatka dla wszystkich ceniących sobie czas spędzany w kuchni. Prosta, sycąca i smaczna. Sałatkę można urozmaicić suszonymi owocami.
Dziś ekspresowa sałatka dla wszystkich ceniących sobie czas spędzany w kuchni. Prosta, sycąca i smaczna. Sałatkę można urozmaicić suszonymi owocami.
Pyszna, lekka sałatka z mieszanką różnych sałat, wędzonym łososiem i jajkiem. Całość wykończona chrupiącymi, prażonymi pestkami słonecznika. Polecam!
Przygotowanie:
Do miski wrzucić mix sałat i pokrojonego w kostkę pomidora. Jajka ugotować na twardo. W filiżance wymieszać sos włoski z oliwą z oliwek. 1/3 dressingu odłożyć, a pozostałą ilość połączyć z sałatką.
Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika. Wystudzić. Ser pokroić w kostkę, łososia w paski. Jajka pokroić na ćwiartki.
Na talerze wyłożyć sałatę. Następnie kawałki łososia, ser i jajka. Polać pozostałym sosem. Wierzch posypać pestkami słonecznika.
Smacznego!
Dziś kolejna smaczna sałatka. Tym razem z dodatkiem sera feta i jajka. Jak zawsze kolorowa i łatwa do przygotowania.
Składniki:
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Do miski wrzucić sałatę oraz kukurydzę. Szynkę, pomidory i ser feta pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Jajka obrać, pokroić w ćwiartki i ułożyć na wierzchu talerza. Sos wymieszać z oliwą z oliwek i polać warzywa.
Smacznego!
Za oknem coraz cieplej, więc częściej mam ochotę na coś lekkiego. Zapraszam na bardzo szybką, smaczną, kolorową sałatkę z kabanosami i sosem na bazie musztardy, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Dla wszystkich zabieganych.
Składniki:
Sos:
Przygotowanie:
Do miski wrzucić mix sałat. Pomidora (po wcześniejszym umyciu) i ser pokroić w kostkę. Kabanosy pokroić na kawałki około 1 cm.
Wszystkie składniki sosu wymieszać razem. Sałatkę polać dressingiem.
Smacznego!
Kolejna propozycja sałatki ze szpinakiem, tym razem z tuńczykiem i warzywami. Smaczna i kolorowa :)
Składniki:
Przygotowanie:
Szpinak umyć i pozbawić łodyżek. Kukurydzę, fasolę i tuńczyka odsączyć z zalewy. Wrzucić składniki do dużej miski. Cebulę pokroić w piórka, a pomidory w kostkę. Wszystko wymieszać. Sosy rozprowadzić w oliwie i polać przygotowaną sałatkę.
Smacznego!
Dziś znowu zapraszam na sałatkę, tym razem z paluszkami krabowymi. Bardzo smaczna, łatwa do przygotowania, znika w ekspresowym tempie i o dziwo wszystkim smakowała :)
Składniki:
Przygotowanie:
Jajka ugotować, ostudzić, obrać ze skorupek. Surimi, ogórki konserwowe, cebulę oraz jajka pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Smacznego!
Inspiracja: blog Niebo na talerzu
Pyszna sałatka! Ostatnio moja ulubiona
Składniki:
Przygotowanie:
Szpinak umyć, oderwać łodyżki i osuszyć na sitku. Filet, rzodkiewkę i pomidora pokroić w niewielką kostkę i dodać do szpinaku. Kukurydzę odcedzić z zalewy i dołożyć do sałatki. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, a następnie w cieniutki plasterki.
Sos włoski rozrobić w 7 łyżkach oliwy z oliwek i dodać do sałatki. Dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Smaczna i prosta sałatka śledziowa, której przygotowanie zajmuje maksymalnie 10 minut. Za przepis dziękuję Pani Ewie.
Składniki:
Przygotowanie:
Jabłko i śledzie obrać ze skóry. Płaty, jabłko oraz cebule pokroić w kostkę. Dodać kukurydzę, a na końcu majonez. Wszystko wymieszać.
Smacznego!
Jeśli tak jak ja macie w lodowce brokuł i nie wiecie co z nim zrobić to proponuję przygotować szybką i prostą sałatkę.
Składniki:
Przygotowanie:
Brokuł podzielić na drobne różyczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie (1 łyżeczka soli na litr wody). Warzywo odcedzić i przełożyć do miski. Ser pokroić w niewielką kostkę i połączyć z brokułem. Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Można ewentualnie dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Przygotowanym sosem polać sałatkę.
Smacznego!
Sałatka, która pięknie się prezentuje dzięki makaronowym muszlom, w których jest podana. Dominuje tu smak papryki i pora.
Składniki:
Przygotowanie:
Makaronowe muszle ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzić, zahartować i ostawic do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę. Por pociąć w pół plasterki. Wędlinę oraz papryki pokroić w niewielką kostkę. Dodać kukurydzę odsączoną z zalewy oraz majonez. Wszystkie skadniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Sałatką napełnić muszle.
Smacznego!
Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 6/2012