Serniki

Sernik waniliowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Wszystko czego potrzebujecie do przygotowania tego ciasta to miska, mikser i odrobina chęci. Sernik jest delikatny i bardzo pyszny. Polecam!

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować - tylko do połączenia składników. Nie należy mieszać zbyt długo, aby nie napowietrzać masy i uniknąć opadnięcia sernika. Wylać do blaszki o wymiarach 25x30 cm. Piec w temperaturze 150°C przez około 60 minut.

 

Ciasto  można zrobić również na ciasteczkowym spodzie.

 

Smacznego!

 

Źródło: Blog Moje Wypieki

Sernik pod bezową pierzynką

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kolejny smaczny sernik. Spód z ciasta, kwaskowe powidła wiśniowe, masa serowa i słodka beza to pyszne połączenie. Polecam!

 

Przygotowanie:

Mąkę, żółtko, cukier puder, sól, pokrojone na kawałki masło oraz 1-2 łyżki wody zagnieść na gładkie ciasto. Spór tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a brzegi formy folią aluminiową. Ciasto rozwałkować na koło i wyłożyć do formy. Ponakłuwać widelcem. Na gotowy spód wyłożyć powidła wiśniowe i tortownicę wstawić do lodówki.

 

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć ze 150 g cukru, budyniem, serem, cukrem wanilinowym i olejem. Mieszając dolewać mleko. Masę serową wylać na schłodzony spód. Piec około 60 minut w 175°C.

 

Białka ubić ze 100g cukru na sztywno. Wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na wierzch pianę. Piec w tej samej temperaturze jeszcze około 10-15 minut, aż beza się zarumieni. Ostudzony sernik wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Z życia wzięte, Pyszne ciasta domowe, Nr 3/2011

Sernik waniliowy z jagodami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Pyszny, aksamitny sernik na czekoladowym spodzie. Słodycz masy serowej i czekoladowego spodu przełamują kwaskowe jagody.

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na piasek- najszybciej przy użyciu blendera. Można również włożyć do strunowej torebki i przy pomocy wałka rozdrobnić ciastka. Masło roztopić i  połączyć z herbatnikami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ciasteczkową i wcisnąć w dno formy. Wstawić do lodówki.

 

W misce zmiksować wszystkie składniki masy serowej. Po połączeniu wylać całość na ciasteczkowy spód. Na wierzch wyłożyć jagody, odsączone z soku. Piec przez około 50 minut w 180°C. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Inspiracja: Blog Gotuję bo lubię

Sernik kawowy trójkolorowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Nie smakuje jak typowy, ciężki sernik. Jest wilgotny, kremowy, kawowy i bardzo smaczny. Jedyną wadą tego ciasta jest fakt, iż jest bardzo niskie, dlatego można użyć mniejszej formy.

 

Składniki:

  • 100g masła
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka likieru kawowego (opcjonalnie)
  • 1 kg sera na serniki z wiaderka (użyłam waniliowego)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 80 g śmietany 12%

 

Przygotowanie:

Kawę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Płyn podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao, a do drugiej likier. Odstawić do wystygnięcia.

 

Masło zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puszystą masę. Stale miksując dodawać kolejno jajka. Dołożyć ser, śmietanę i budynie (proszek). Zmiksować do połączenia składników. Gotową masę podzielić na trzy części. Do jednej dodać kawę z likierem, do drugiej kawę z kakao, a trzecią pozostawić bez dodatków. Zawartość wszystkich misek dokładnie wymieszać.

 

Formę o wymiarach 22 x 28 wyłożyć papierem do pieczenia. Użyłam jednorazowej foremki, więc tę czynność pominęłam. Na spód wylać jasną masę bez dodatków i wyrównać. Na pierwszej warstwie rozsmarować część kawową, a na wierzch wyłożyć masę kakaowo- kawową, wyrównać.

 

Sernik piec w 160°C przez 90 minut. Ostudzić, wstawić do lodówki.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 11/2014

 

Sernik mango

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Bardzo egzotyczny sernik dla wielbicieli tego typu smaków. Mi osobiście nie bardzo smakowało, ale byli tacy, którzy zachwycili się takim zestawieniem składników.

 

Składniki:

  • 200 g herbatników maślanych kakaowych
  • 80 g masła
  • 1 kg sera na serniki z wiaderka
  • 3 owoce mango
  • 4 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 150 g cukru
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na piasek i połączyć z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć masę ciasteczkową. Wstawić do lodówki.

 

Dwa owoce mango obrać i zmiksować na puree. Przełożyć do dużej miski, a następnie zmiksować z serem, jajkami, budyniami (proszek) i cukrem. Masę serową wylać na spód z herbatników. Ciasto piec  przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sernik ostudzić, a następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Ostatni owoc mang obrać, pokroić w pół plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i lekko tężejącą wylać na sernik. Ponownie wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gazetka Biedronki

Sernik jagodowo-malinowo-wiśniowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dzisiaj mega owocowe ciasto. Pierwsza warstwa jagodowa, druga malinowa, a na szczycie galaretka wiśniowa. Całości dopełnia kakaowy biszkopt, który idealnie komponuje się z kolejnymi warstwami. Do tego prezentuje się o wiele lepiej niż niejeden tort.

 

Składniki:

 

Biszkopt:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

 

Poncz:

  • ok. 200 ml nektaru wiśniowego

 

Warstwa jagodowa:

  • 25 g żelatyny
  • 300 g jagód
  • 500 g sera na serniki (z wiaderka)
  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 

Warstwa malinowa:

  • 25 g żelatyny
  • 300 g malin
  • 500 g sera na serniki (z wiaderka)
  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 

Warstwa wiśniowa:

  • 400 g wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 200 ml wody

 

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do ich połączenia. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 15 minut do tzw. suchego patyczka. Przestudzony biszkopt naponczować nektarem wiśniowym.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Jagody zmiksować i dodać ser, cukier, olej oraz śmietanę. 2 łyżki masy połączyć z żelatyną, a następnie całość przelać do masy serowo-jagodowej. Wymieszane składniki wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia pierwszej warstwy.

 

Warstwę malinową przygotować analogicznie jak masę jagodową. Przelać ją na sernik i ponownie wstawić do lodówki.

 

Wiśnie umyć, pozbawić pestek i zmiksować. Wodę zagotować i rozpuścić w niej galaretki. Na koniec dodać owoce. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą i przelać przygotowaną galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Zastygniętą galaretkę wyjąć z tortownicy, zdjąć folię i wyłożyć na wierzch sernika. Ciasto udekorować owocami.

 

Smacznego!

 

Źródło: Blog- Gotuję, bo lubię

 

Sernik kokosowy z wiśniami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Sernik to idealne ciasto na każdą okazję. Ja lubię je chyba w każdej wersji - no może oprócz tego z bakaliami. A dzisiaj zapraszam na bardzo dobry serniczek z wiórkami kokosowymi i wiśniami zatopionymi w galaretce. Lekka kwasowość owoców idealnie komponuje się ze słodkim serkiem. Polecam!

 

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 200g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 500 g serka waniliowego
  • 500 g serka mascarpone
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 1 słoik wiśni
  • 1 szklanka soku z wiśni
  • 1 opakowanie czerwonej galaretki (najlepiej wiśniowej

 

Przygotowanie:

Z następujących składników zagnieść ciasto: 250 g mąki, 125 g masła (pokrojonego na kawałki), cukier wanilinowy, 75 g cukru, 1 jajko i szczypta soli. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie (jeśli będzie klejące i mało plastyczne należy wstawić je na kilkanaście minut do lodówki) na koło o średnicy ok. 34 cm. Przygotowany spód przełożyć do formy i ponakłuwać widelcem. Na to wysypać 20g wiórków kokosowych. Piekarnik rozgrzać do 175°C.

 

Serki waniliowe utrzeć z mascarpone, resztą cukru, 4 jajkami i sokiem z cytryny. Wiórki (50g) wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do serków. Na spód ciasta wylać masę serową. Piec około 50-60 minut na dolnym poziomie piekarnika. Po upieczeniu wystudzić.

 

Wiśnie odsączyć, zlewając szklankę soku. Ułożyć je gęsto na serniku. Galaretkę rozpuścić w soku wiśniowym i tężejącą wylać na owoce. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

 

Smacznego!

 

Źródło: To jest pyszne, Nr 1/2014

 

Sernik kawowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Baaardzo kremowy i baaardzo kawowy sernik. Ma delikatną konsystencję dzięki serowi z wiaderka i mascarpone. Ponadto, oprócz kawy, zawiera czekoladę o smaku Tiramisu i Cappuccino oraz likier kawowy. Zapraszam wszystkich wielbicieli kawy i serników!

 

Składniki:

Spód:

  • 250 g herbatników
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera na serniki (z wiaderka)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 100g czekolady Tiramisu (użyłam firmy Schogetten)
  • 100 g czekolady Cappuccino (Schogetten)

 

Przygotowanie:

Herbatniki rozgnieść na drobny proszek, masło roztopić i połączyć z ciastkami. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć masę ciasteczkową w dno formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Twaróg, serek mascarpone, cukier, jajka oraz mąkę zmiksować. Dodać likier i kawę rozpuszczalną (ziarenka). Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić i dodać do masy serowej. Całość ponownie zmiksować. Gotowy krem wylać na spód z herbatników. Piec około 60 minut w temp. 150-160°C.

 

Smacznego!

 

Źródło: Moje Gotowanie, Wielkanoc Nr 2/2014

Sernik kokosowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Sernik kokosowy- smaczny, ale spodziewałam się czegoś innego i może właśnie dlatego nie zaskoczył mnie oryginalnym smakiem- to po prostu zwykły sernik z dodatkiem kokosa. Może dla odmiany skusicie się przygotować go zamiast tradycyjnego sernika pieczonego.

 

Składniki:

Spód:

  • 250 g herbatników maślanych kakaowych
  • pół kostki masła

Masa:

  • 1 kg sera na serniki z wiaderka (użyłam waniliowego)
  • 5 jajek
  • pół kostki masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g wiórek kokosowych
  • tabliczka białej czekolady (100g)

 

Przygotowanie:

Ciastka pokruszyć na piasek (najszybciej za pomocą blendera) i wymieszać z roztopionym masłem. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wsypać warstwę ciasteczkową i wcisnąć w dno formy.

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z masłem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do masy jajecznej porcjami dodawać ser. Następnie wsypać drobno pokrojoną (lub startą na tarce) białą czekoladę i wiórki kokosowe. Całość wymieszać łyżką.

Na koniec delikatnie wmieszać do masy serowej ubitą pianę z białek. Całość wylać na ciasteczkowy spód.

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez pierwsze 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec około 1,5 godziny.

 

Smacznego!

 

Źródło: kobieceinspiracje.pl

 

Sernik czekoladowy z wiśniami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Ciasto smaczne, ale dość słodkie. Gdybym użyła tradycyjnego twarogu lub sera, a nie waniliowego, z pewnością byłoby mniej słodkie. Jednak pozostanę wielbicielką jasnej wersji serników- czekoladowy to już nie to samo.

 

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kg sera białego (użyłam waniliowego z wiaderka)
  • aromat waniliowy (1 fiolka 4,5g)
  • 2 budynie czekoladowe (każdy po 40g)
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • ok 300g wiśni ze słoika

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na proszek. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć masę herbatnikową. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

 

Jajka ubić z cukrem. Dodać ser i aromat waniliowy, stale miksując. Wsypać budynie (proszek) i dokładnie wymieszać. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzone dodać do masy serowej. Gotowy krem wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wiśnie odsączyć z kompotu i poukładać na wierzchu. Piec w 180°C przez około  60-80 minut.

 

Smacznego!