Absolutnie pyszny tort z ananasem i masą śmietanową z wiórkami kokosowymi. Wilgotny, nie za słodki, na niezawodnym biszkopcie. Polecam!!!
Składniki:
Biszkopt:
- 8 jajek
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Poncz:
- 2 szklanki przegotowanej, letniej wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki (1 szt.) aromatu rumowego
Masa:
- 660 ml śmietany 30%
- 2 opakowania bitej śmietany w proszku (po 51g każde)
- 300 g białej czekolady
- 200 g wiórek kokosowych
- 1 puszka ananasów
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier i kolejno żółtka, stale miksując. Mąki przesiać do ciasta i wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowaną masę. Piec około 30 - 40 minut w 170°C do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wypuścić z rąk (w formie) na podłogę.
Wszystkie składniki ponczu wymieszać.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Wlać śmietanę i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie ubijać mikserem, dosypując śmietanę w proszku. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Ananasy osączyć z zalewy.
Biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy blat ułożyć na paterze i dokładnie nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować cienką warstwą kremu (aby owoce miały się do czego przykleić) i wyłożyć połowę ananasów. Przykryć 1/3 masy śmietanowo-kokosowej i przykryć drugim blatem biszkoptu. Postępować analogicznie jak przy pierwszym blacie. Ostatni krążek ciasta nasączyć i wierzch posmarować pozostałą masą. Dowolnie udekorować.
Smacznego!