Bardzo smaczne i baaardzo bananowe muffinki z kawałkami czekolady. Miękkie i wilgotne z czapą pysznego kremu bananowego. Polecam!
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 3/4 kostki masła
- 190 g jogurtu naturalnego
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- pół tabliczki mlecznej czekolady
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Krem:
- 330 ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 banany
- 2 opakowania fixu do śmietany
Przygotowanie:
Banany rozgnieść widelcem. Do miski wrzucić jajko i jogurt naturalny, wymieszać. Następnie roztopić masło, wlać do całości i dołożyć owoce. Ponownie wymieszać. Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy i zmiksować do połączenia składników. Czekolady pokroić w niewielkie kawałki. Dodać do masy i wymieszać łyżką.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i nałożyć masę do ok. 2/3 wysokości. Piec około 20-25 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Babeczki ostudzić.
Banany rozgnieść widelcem na papkę. Śmietanę ubić na sztywno z fixami i cukrem pudrem. Na koniec dodać owoce i krótko miksować. Krem wyciskać na muffinki za pomocą szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Wierzch można posypać kakao.
Smacznego!
Inspiracja: Blog Vegazone