Składniki
Kilka dni temu kupiłam książkę z przepisami na muffiny :) jak zawsze chciałabym od razu wypróbować większość receptur. W związku z tym zabrałam się za testowanie tych małych słodkości. W najbliższym czasie możecie się więc spodziewać przepisów nie tylko na słodkie babeczki i ciasteczka, ale również wytrawne muffinki. Na pierwszy ogień poszły lekkie, cynamonowo-kawowe babeczki z czekoladą w środku.
Składniki:
- 250 g mąki
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 80 ml oleju
- 1 jajko
- 130 g cukru
- 75 ml zimnej kawy (zaparzonej z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, niesłodzonej)
- 250 g jogurtu naturalnego
- 100 g czekolady (użyłam mlecznej)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.
Mąkę wymieszać z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia.
Jajko rozmącić, wymieszać z cukrem, jogurtem, olejem i kawą. Do płynnych składników dodać suche i wymieszać do ich połączenia.
Do każdej papilotki wyłożyć po pełnej łyżce masy i po 2 kostki czekolady. Przykryć pozostałym ciastem. Piec 20-25 min. Muffiny przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło: Muffiny. Małe, ale za to przepyszne