Babeczki i muffiny

Cynamonowo-kawowe muffiny z czekoladą

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Kilka dni temu kupiłam książkę z przepisami na muffiny :) jak zawsze chciałabym od razu wypróbować większość receptur. W związku z tym zabrałam się za testowanie tych małych słodkości. W najbliższym czasie możecie się więc spodziewać przepisów nie tylko na słodkie babeczki i ciasteczka, ale również wytrawne muffinki. Na pierwszy ogień poszły lekkie, cynamonowo-kawowe babeczki z czekoladą w środku.

 

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 80 ml oleju
  • 1 jajko
  • 130 g cukru
  • 75 ml zimnej kawy (zaparzonej z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, niesłodzonej)
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 100 g czekolady (użyłam mlecznej)
  • cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.

 

Mąkę wymieszać z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia.

 

Jajko rozmącić, wymieszać z cukrem, jogurtem, olejem i kawą. Do płynnych składników dodać suche i wymieszać do ich połączenia.

 

Do każdej papilotki wyłożyć po pełnej łyżce masy i po 2 kostki czekolady. Przykryć pozostałym ciastem. Piec 20-25 min. Muffiny przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Muffiny. Małe, ale za to przepyszne