Babeczki i muffiny

Muffiny z jabłkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Przepis

Wilgotne muffiny z dużą ilością jabłek i chrupiącą skorupką.

 

Składniki (12 sztuk):

  • 350 g jabłek (3 średnie)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g mąki
  • 125 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 80 ml oleju

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie skropić je sokiem z cytryny.

Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia.

Jajko rozmącić, wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, olejem, jogurtem i jabłkami. Na koniec wsypać mąkę i mieszać do połączenia składników. Masa będzie dość gęsta.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 2/3 wysokości.  Piec około 30 minut.

 

Smacznego!

 

Źródło: Muffiny. Małe ale za to przepyszne.

You have no rights to post comments