Składniki
Kolejny przepis na muffiny, tym razem z bananami i polewą czekoladową. Wilgotne, szybkie do zrobienia- z resztą jak każde muffiny i owocowe. Zapraszam!
Składniki (17 sztuk):
- 250 g mąki
- 350 g bananów (3 sztuki)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 125 g cukru
- 80 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 60 g gorzkiej czekolady
- 250 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Banany obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Jajko rozmącić, dodać cukier, cukier wanilinowy, olej, jogurt, zmieszać do połączenia składników. Następnie wrzucić banany i ponownie wymieszać. Masę bananową połączyć z suchymi składnikami.
Formę na muffiny wypełnić papilotkami i do każdej wyłożyć masę do 2/3 wysokości. Babeczki piec ok. 30 minut i ostudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i za pomocą łyżeczki polać wierzch muffinek.
Smacznego!
Źródło: Muffiny. Małe, ale za to przepyszne