Babeczki i muffiny

Muffiny z bananami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Kolejny przepis na muffiny, tym razem z bananami i polewą czekoladową. Wilgotne, szybkie do zrobienia- z resztą jak każde muffiny i owocowe. Zapraszam!

 

Składniki (17 sztuk):

  • 250 g mąki
  • 350 g bananów (3 sztuki)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 125 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 250 g jogurtu naturalnego

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Banany obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.

Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Jajko rozmącić, dodać cukier, cukier wanilinowy, olej, jogurt, zmieszać do połączenia składników. Następnie wrzucić banany i ponownie wymieszać. Masę bananową połączyć z suchymi składnikami.

Formę na muffiny wypełnić papilotkami i do każdej wyłożyć masę do 2/3 wysokości. Babeczki piec ok. 30 minut i ostudzić.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i za pomocą łyżeczki polać wierzch muffinek.

 

Smacznego!

 

Źródło: Muffiny. Małe, ale za to przepyszne