Babeczki i muffiny

Muffiny z kremem kawowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Kolejna muffinkowa propozycja. Akurat w tej wersji były dla mnie za gorzkie i jeśli robiłabym je po raz kolejny zdecydowanie zmniejszyłabym ilość gorzkiej czekolady. Poza tym bardzo smaczne.

 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 75 g cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 125 g białej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 85 ml mleka
  • 200 g kwaśnej śmietany (18%)
  • 3 łyżki oleju

Krem kawowy:

  • 200 g serka mascarpone
  • 4 łyżki likieru kawowego
  • 1 łyżka kawy espresso w proszku
  • 2,5 łyżki cukru pudru + do posypania

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.

 

Czekolady posiekać dość drobno. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać czekoladę.

 

Jajko rozmącić z mlekiem olejem i śmietaną. Połączyć płynne składniki z suchymi i wymieszać do ich połączenia. Ciasto wyłożyć do papilotek, napełniając je do 2/3 wysokości.  Piec około 20 minut. Upieczone muffiny ostudzić i przekroić na pół.

 

Wszystkie składniki na krem kawowy dokładnie wymieszać. Za pomocą szprycy (z końcówką gwiazdki) wycisnąć krem na spód przekrojonych muffinek i przykryć górną częścią. Wierzch również ozdobić kremem. Całość posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Muffiny. Małe, ale za to przepyszne.