Babeczki i muffiny

Zimowe babeczki z powidłami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

 Polewa:

Przepis

Wspaniałe, mięciutkie, czekoladowo - piernikowe babeczki z powidłami. Proste w wykonaniu i koniecznie do zrobienia, ponieważ są pyszne. Niestety nie mam zdjęcia jak wyglądają w środku, ponieważ przygotowywałam je na Święta i umknęło mi to w nawale pracy :(

 

 

Z podanych proporcji wychodzi 12 babeczek.

 

Źródło: przepis wg Doroty, Moje Wypieki

Mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika wymieszać i przesiać.

W garnku roztopić masło, zdjąć z palnika i dodać czekoladę. Wymieszać do połączenia składników. Do masy wsypać kakao i ponownie wymieszać.

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając dodać aromat waniliowy i masę czekoladową. Następnie dodawać śmietanę na zmianę z suchymi składnikami i krótko miksować (tylko do połączenia).

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać połową masy, wyrównać. Na środku wyłożyć sporą łyżkę powideł i przykryć pozostałą masą. Piec w 170°C przez około 20 - 25 minut. Po wystudzeniu polać polewą (w garnku roztopić masło, dodać cukier, kakao i wodę). Ozdobiłam cukrowymi gwiazdkami i śnieżynkami z masy cukrowej. Smacznego!

You have no rights to post comments