Składniki
Wspaniałe, mięciutkie, czekoladowo - piernikowe babeczki z powidłami. Proste w wykonaniu i koniecznie do zrobienia, ponieważ są pyszne. Niestety nie mam zdjęcia jak wyglądają w środku, ponieważ przygotowywałam je na Święta i umknęło mi to w nawale pracy :(
Z podanych proporcji wychodzi 12 babeczek.
Źródło: przepis wg Doroty, Moje Wypieki
Przepis
Mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika wymieszać i przesiać.
W garnku roztopić masło, zdjąć z palnika i dodać czekoladę. Wymieszać do połączenia składników. Do masy wsypać kakao i ponownie wymieszać.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając dodać aromat waniliowy i masę czekoladową. Następnie dodawać śmietanę na zmianę z suchymi składnikami i krótko miksować (tylko do połączenia).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać połową masy, wyrównać. Na środku wyłożyć sporą łyżkę powideł i przykryć pozostałą masą. Piec w 170°C przez około 20 - 25 minut. Po wystudzeniu polać polewą (w garnku roztopić masło, dodać cukier, kakao i wodę). Ozdobiłam cukrowymi gwiazdkami i śnieżynkami z masy cukrowej. Smacznego!