Babeczki i muffiny

Muffiny bananowe z kremem bananowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Krem:

Bardzo smaczne i baaardzo bananowe muffinki z kawałkami czekolady. Miękkie i wilgotne z czapą pysznego kremu bananowego. Polecam!

 

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 3/4 kostki masła
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • pół tabliczki mlecznej czekolady
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Krem:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 banany
  • 2 opakowania fixu do śmietany

 

Przygotowanie:

Banany rozgnieść widelcem. Do miski wrzucić jajko i jogurt naturalny, wymieszać. Następnie roztopić masło, wlać do całości i dołożyć owoce. Ponownie wymieszać. Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy i zmiksować do połączenia składników. Czekolady pokroić w niewielkie kawałki. Dodać do masy i wymieszać łyżką.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i nałożyć masę do ok. 2/3 wysokości. Piec około 20-25 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Babeczki ostudzić.

 

Banany rozgnieść widelcem na papkę. Śmietanę ubić na sztywno z fixami i cukrem pudrem. Na koniec dodać owoce i krótko miksować. Krem wyciskać na muffinki za pomocą szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Wierzch można posypać kakao.

 

Smacznego!

 

Inspiracja: Blog Vegazone