Składniki
Delikatne, dwukolorowe muffiny z wiśniami. Smakują jak ciasto zebra z niespodzianką :)
Składniki:
- 300 g mąki
- 120 g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 2 jajka
- 280 ml mleka
- 100 ml oleju
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- wiśnie z kompotu (bez pestek)
Przygotowanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Wymieszać ze 120 g cukru oraz cukrem wanilionowym. 250 ml mleka połączyć z 2 jajkami i olejem. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części, po czym do jednej dodać 2 łyżeczki przesianego kakao i wlać resztę mleka. Wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i do każdej nakładać na przemian po 1 łyżce jasnej i ciemnej masy. Mniej więcej w połowie wyłożyć wiśnie i kontunuować wlewanie ciasta. Foremki napełnić do 2/3 wysokości. Piec do suchego patyczka przez 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wystudzić.
Smacznego!
Źródło: Gotuj krok po kroku, nr 1/2013