Babeczki i muffiny

łaciate muffinki

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Przepis

Delikatne, dwukolorowe muffiny z wiśniami. Smakują jak ciasto zebra z niespodzianką :)

 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 120 g cukru
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 jajka
  • 280 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • wiśnie z kompotu (bez pestek)

 

Przygotowanie:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Wymieszać ze 120 g cukru oraz cukrem wanilionowym. 250 ml mleka połączyć z 2 jajkami i olejem. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części, po czym do jednej dodać 2 łyżeczki przesianego kakao i wlać resztę mleka. Wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i do każdej nakładać na przemian po 1 łyżce jasnej i ciemnej masy. Mniej więcej w połowie wyłożyć wiśnie i kontunuować wlewanie ciasta. Foremki napełnić do 2/3 wysokości. Piec do suchego patyczka przez 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wystudzić.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, nr 1/2013

You have no rights to post comments