Składniki
Babeczki, które według mnie są pyszne. Miękkie ciasto z kawałkami gorzkiej czekolady przykryte delikatną masą czekoladową na bazie serka mascarpone, czekolady i śmietany. Ja przygotowałam je z okazji Walentynek i udekorowałam serduszkami i właśnie z okazji tego święta życzę Wam dużo miłości każdego dnia, żebyście zawsze czuli się kochani i doceniani, nie tylko 14.02
Składniki:
- 230 g mąki
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka kakao
- 200 ml mleka
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 jajko
- 100 g gorzkiej czekolady
Masa:
- 1,5 szklanki śmietany 30%
- 1,5 łyżki cukru
- 250 g serka mascarpone
- 80 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i kakao wymieszać. W drugiej misce przy pomocy miksera połączyć mokre składniki: mleko, olej, aromat waniliowy i jajko. Nie przestając miksować dodawać suche składniki. Gdy masa będzie gładka, dodać posiekaną czekoladę (na większe kawałki) i wymiesać łyżką. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić je powstałą masą. Piec przez 20 min. w temperaturze 190°C do suchego patyczka (gdy włożymy patyczek do szaszłyków w ciasto powinien być suchy- wtedy ciasto jest upieczone. Jeśli jest oblepiony ciastem i klejący należy kontunuować pieczenie). Babeczki ostudzić i przygotować krem.
Śmietanę ubić z cukrem i dodać do niej serek mascarpone. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Następnie przełożyć ją do masy i wymieszać. Krem czekoladowy przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki. Można również użyć torebki strunowej i obciąć jej róg. Masę wyciskać na babeczki od zewnątrz do środka tworząc stożek.
Smacznego!