Babeczki i muffiny

Babeczki podwójnie czekoladowe

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Babeczki, które według mnie są pyszne. Miękkie ciasto z kawałkami gorzkiej czekolady przykryte delikatną masą czekoladową na bazie serka mascarpone, czekolady i śmietany. Ja przygotowałam je z okazji Walentynek i udekorowałam serduszkami i właśnie z okazji tego święta życzę Wam dużo miłości każdego dnia, żebyście zawsze czuli się kochani i doceniani, nie tylko 14.02

 

Składniki:

  • 230 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 200 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 jajko
  • 100 g gorzkiej czekolady

Masa:

  • 1,5 szklanki śmietany 30%
  • 1,5 łyżki cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 80 g mlecznej czekolady

 

Przygotowanie:

Mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i kakao wymieszać. W drugiej misce przy pomocy miksera połączyć mokre składniki: mleko, olej, aromat waniliowy i jajko. Nie przestając miksować dodawać suche składniki. Gdy masa będzie gładka, dodać posiekaną czekoladę (na większe kawałki) i wymiesać łyżką. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić je powstałą masą. Piec przez 20 min. w temperaturze 190°C do suchego patyczka (gdy włożymy patyczek do szaszłyków w ciasto powinien być suchy- wtedy ciasto jest upieczone. Jeśli jest oblepiony ciastem i klejący należy kontunuować pieczenie). Babeczki ostudzić i przygotować krem.

 

Śmietanę ubić z cukrem i dodać do niej serek mascarpone. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Następnie przełożyć ją do masy i wymieszać. Krem czekoladowy przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki. Można również użyć torebki strunowej i obciąć jej róg. Masę wyciskać na babeczki od zewnątrz do środka tworząc stożek.

 

Smacznego!