Składniki
Pozostając w klimacie malinowym zapraszam na bardzo smaczne kakaowe tartaletki z konfiturą, kremem straciatella i malinami. Pyszne połączenie!
Składniki:
Tartaletki (ok. 22 sztuk):
- 300 g mąki
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- szczypta soli
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Krem straciatella:
- 1,5 szklanki kremówki (30%)
- 1,5 łyżki cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 50 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- słoiczek konfitury malinowej (240g) - użyłam wiśniowej
- ok. 1,5 szklanki malin
- listki mięty
Przygotowanie:
Mąkę, kakao oraz sól przesiać. Dodać pokrojone w płatki masło, cukier puder, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść kruche ciasto, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (na grubość około 3mm) i wylepić nim foremki na babeczki o średnicy podstawy 6,5 cm (nie trzeba ich wcześniej niczym smarować). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 12 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odłożyć trochę do dekoracji (około 1 łyżki), a resztę połączyć z kremówką.
Na dno każdej tartaletki wyłożyć po łyżeczce konfitury, następnie po pełnej łyżce masy śmietanowej. Wierzch udekorować malinami, startą czekoladą oraz listkami mięty.
Smacznego!
Źródło: Magazyn Kulinarny, Poradnik domowy, Nr 9/2013