Babeczki i muffiny

Tartaletki z kremem straciatella i malinami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Krem straciatella:
Dodatkowo:

Przepis

Pozostając w klimacie malinowym zapraszam na bardzo smaczne kakaowe tartaletki z konfiturą, kremem straciatella i malinami. Pyszne połączenie!

 

Składniki:

Tartaletki (ok. 22 sztuk):

  • 300 g mąki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Krem straciatella:

  • 1,5 szklanki kremówki (30%)
  • 1,5 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • słoiczek konfitury malinowej (240g) - użyłam wiśniowej
  • ok. 1,5 szklanki malin
  • listki mięty

 

Przygotowanie:

Mąkę, kakao oraz sól przesiać. Dodać pokrojone w płatki masło, cukier puder, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść kruche ciasto, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na około 30 minut.

 

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (na grubość około 3mm) i wylepić nim foremki na babeczki o średnicy podstawy 6,5 cm (nie trzeba ich wcześniej niczym smarować). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 12 minut. Odstawić do ostygnięcia.

 

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odłożyć trochę do dekoracji (około 1 łyżki), a resztę połączyć z kremówką.

 

Na dno każdej tartaletki wyłożyć po łyżeczce konfitury, następnie po pełnej łyżce masy śmietanowej. Wierzch udekorować malinami, startą czekoladą oraz listkami mięty.

 

Smacznego!

 

Źródło: Magazyn Kulinarny, Poradnik domowy, Nr 9/2013
 

You have no rights to post comments