Pyyyszne, delikatne i kremowe ciasto z kokosową pierzynką. Jest proste w przygotowaniu, a co najważniejsze nie trzeba go piec :) Składa się z dwóch warstw: serowo- ananasowej i budyniowej, przełożonych herbatnikami. Świetnie się prezentuje i nie jest za słodkie ani mdłe. Z pewnością zagości na moim stole jeszcze nie raz :) Bardzo polecam!
Składniki:
- 250 g herbatników
Masa serowa:
- 500 g białego sera z wiaderka
- 2 szklanki śmietany 30%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 puszka ananasów
- 3 łyżki żelatyny
Masa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40g każde)
- 1 kostka masła (w oryginalnym przepisie była margaryna)
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
Kokosowa posypka:
- 150 g wiórek kokosowych
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Ananasy odsączyć, sok zagotować, zestawić z ognia i rozpuścić w nim żelatynę. Wystudzić.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać porcjami ser, cały czas miksując. Sok z żelatyną dodać do masy serowej i wrzucić pokrojone w drobne kawałki ananasy. Składniki wymieszać.
Budyń ugotować na mleku z cukrem i wystudzić. Następnie utrzeć go z masłem.
Spód formy o wymiarach 30x25 wyłożyć połową herbatników, przykryć je masą serową, wyrównać i wyłożyć pozostałe ciastka. Na wierzchu rozsmarować masę budyniową. Ciasto odstawić i przygotować kokosową posypkę.
Masło i 1 łyżkę cukru roztopić na patelni. Następnie wsypać wiórki kokosowe i zrumienić cały czas mieszając. Ciasto posypać wystudzonymi wiórkami. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Źródło: Beata Woźniak, Przepisy i porady wytrawnej gospodyni