Składniki
Wszystkim znane kokosowe kuleczki. Smakiem zbliżone do oryginłu i bardzo dobre. Mięciutkie na zewnątrz i z chrupiącym migdałem w środku. Są dość słodkie, jednak znikają w mgnieniu oka i ma się ochotę na więcej.
Składniki:
- 125 ml wody
- 200 g cukru
- 250 g pełnego mleka w proszku
- 200 g miękkiego masła
- 160 g wiórek kokosowych
- 2,5 płata wafla (o boku 28 cm)
- ok 50 g migdałów
Przygotowanie:
Wodę zagotować i rozpuścić w niej cukier. Kiedy mieszanina wystygnie, wlać ją do miski i dodać mleko w proszku, 100g wiórek kokosowych, masło i bardzo drobno pokruszone płaty wafla. Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Masę odstawić do lodówki na około 30 min, aby stężała.
W tym czasie sparzyć migdały i obrać ze skórki.
Z masy formować kulki wielkości Rafaello wkładając do środka migdała. Przygotowane kuleczki obtaczać w wiórkach kokosowych i włożyć do papilotek. Wstawić do lodówki, aby stężały. Z podanych proporcji wychodzi około 50 sztuk.
Smacznego!
Źródło: blog pysznie, pyszniutko