Ciasta/ Desery bez pieczenia

Kulki a'la Rafaello

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Wszystkim znane kokosowe kuleczki. Smakiem zbliżone do oryginłu i bardzo dobre. Mięciutkie na zewnątrz i z chrupiącym migdałem w środku. Są dość słodkie, jednak znikają w mgnieniu oka i ma się ochotę na więcej.

 

Składniki:

  • 125 ml wody
  • 200 g cukru
  • 250 g pełnego mleka w proszku
  • 200 g miękkiego masła
  • 160 g wiórek kokosowych
  • 2,5 płata wafla (o boku 28 cm)
  • ok 50 g migdałów

 

Przygotowanie:

Wodę zagotować i rozpuścić w niej cukier. Kiedy mieszanina wystygnie, wlać ją do miski i dodać mleko w proszku, 100g wiórek kokosowych, masło i bardzo drobno pokruszone płaty wafla. Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Masę odstawić do lodówki na około 30 min, aby stężała.

W tym czasie sparzyć migdały i obrać ze skórki.

Z masy formować kulki wielkości Rafaello wkładając do środka migdała. Przygotowane kuleczki obtaczać w wiórkach kokosowych i włożyć do papilotek. Wstawić do lodówki, aby stężały. Z podanych proporcji wychodzi około 50 sztuk.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog pysznie, pyszniutko