Składniki
Tym razem znowu coś owocowego. Podejrzewam, że przy tych upałach, podobnie jak ja, nie macie ochoty spędzać w kuchni więcej czasu niż jest konieczne, a piekarnik omijacie szerokim łukiem. Dlatego dzisiejszy torcik jest bez pieczenia :) prosty w przygotowaniu, jagodowy, z dużą porcją śmietany i ciasteczkowym spodem. Zapraszam!
Składniki:
Spód:
- 150 g herbatników
- 100 g masła
Masa jagodowa:
- 250 g jagód
- 75 g cukru
- 15 g żelatyny
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietany 30%
Warstwa śmietanowa:
- 350 g śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 fixy do śmietany
- garść jagód
Przygotowanie:
Herbatniki rozkruszyć, (najłatwiej przy pomocy blendera lub wsypać do torebki strunowej i wałkiem pokruszyć ciastka) masło rozpuścić i połączyć z ciastkami. Warstwę herbatnikową wcisnąć w spód formy o średnicy 23 cm. Wstawić do lodówki.
Jagody umyć, osuszyć i zmiksować z cukrem. Mus przelać do miski i połączyć z serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, a następnie wymieszać z 2 łyżkami masy jagodowej. Miksując wlać żelatynę do pozostałego kremu śmietanowo-jagodowego. Wstawić do lodówki, a w między czasie ubić na sztywno śmietanę. Do kremu jagodowego wmieszać śmietanę i gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Ciasto ponownie wstawić do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Wyłożyć na wierzch torciku tworząc dekoracyjny wzór przy użyciu spodniej części łyżki. Posypać umytymi i osuszonymi jagodami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Źródło: Dr Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z