Ciasta/ Desery bez pieczenia

Ciasto Salami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Proste i szybkie ciasto składające się z kilku składników. Może nie jest nadzwyczajne w smaku, ale ładnie się prezentuje i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wyglądem przypomina salami, czemu zawdzięcza swoją nazwę. Do masy można dodać posiekane migdały, w celu urozmaicenia smaku.

 

Przygotowanie:

Masło zmiksować z cukrem, dodać jajko i chwilę ucierać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do masy maślanej. Następnie dosypać kakao i wlać rum bądź aromat. Herbatniki pokruszyć na drobne kawałki i wmieszać do przygotowanej masy. Całość zawinąć w folię spożywczą, formując wałek. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokroić w plastry.

 

Smacznego!

 

Źródło: Ciasta i desery czekoladowe