Ciasta/ Desery bez pieczenia

Blok czekoladowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Najlepszy blok czekoladowy! Słodki, ale pyszny. Co prawda ciasto wyglądem nie powala, ale w smaku jest baaaardzo dobre. Poza tym kolejnym jego atutem jest to, że do przygotowania potrzebujemy tylko dwóch naczyń: miski i garnka.

 

Składniki:

  • 250 g pełnego mleka w proszku
  • garść orzechów lakowych
  • garść moigdałów
  • garść sezamu
  • 1 tabliczka białej czekolady (100g)
  • 15 herbatników
  • 10 ciastek maślanych z czekoladą
  • 170 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 4 łyżki kakao

 

Przygotowanie:

Do miski wsypać mleko w proszku, sezam, posiekane orzechy, migdały, białą czekoladę oraz pokruszone ciastka i herbatniki. Wymieszać. W garnuszku roztopić masło, dodać cukier, kakao i wodę. Podgrzewać aż cukier się rozpuści i nie będzie grudek. Ciepłą masę przelać do suchych składników i wymieszać. Keksówkę wyłożyć folią i przelać masę. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Gotuję, bo lubię.