Składniki
Zapraszam na bardzo smaczny, delikatny i kremowy serniczek z kawałkami ananasów i likierem kokosowym.
Przygotowanie:
Herbatniki pokruszyć. Masło rozpuścić i połączyć z ciastkami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ciasteczkową i wcisnąć w dno formy. Wstawić do lodówki.
Ananasy odsączyć z zalewy. Sok z owoców wlać do szklanki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie dodać do niej sok z ananasów i dokładnie wymieszać.
W dużej misce umieścić ser, likier kokosowy i cukier. Wymienione składniki wymieszać. Ananasy pokroić w kostkę- zostawić 3 plastry do dekoracji. Do masy serowej dodać owoce, a na koniec żelatynę (należy pamiętać, aby najpierw dodać 3 łyżki kremu do żelatyny, a później połączyć z pozostałą masą). Całość wstawić do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serowo kokosową. Krem wyłożyć na ciasteczkowy spód. Ciasto udekorować plastrami ananasów i wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Źródło: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z