Ciasta/ Desery bez pieczenia

Lekko kokosowy sernik z ananasami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Zapraszam na bardzo smaczny, delikatny i kremowy serniczek z kawałkami ananasów i likierem kokosowym.

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć. Masło rozpuścić i połączyć z ciastkami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ciasteczkową i wcisnąć w dno formy. Wstawić do lodówki.

 

Ananasy odsączyć z zalewy. Sok z owoców wlać do szklanki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie dodać do niej sok z ananasów i dokładnie wymieszać.

 

W dużej misce umieścić ser, likier kokosowy i cukier. Wymienione składniki wymieszać. Ananasy pokroić w kostkę- zostawić 3 plastry do dekoracji. Do masy serowej dodać owoce, a na koniec żelatynę (należy pamiętać, aby najpierw dodać 3 łyżki kremu do żelatyny, a później połączyć z pozostałą masą). Całość wstawić do lodówki.

 

Śmietanę ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serowo kokosową. Krem wyłożyć na ciasteczkowy spód. Ciasto udekorować plastrami ananasów i wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z