Ciasta/ Desery bez pieczenia

Kulki orzechowe

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Słodkie, czekoladowe kuleczki z mnóstwem chrupiących orzeszków. Alkohol jest w nich wyczuwalny, ale można go zastąpić np. aromatem rumowym. Przyznam, że mnie nie zachwyciły, ale byli tacy którym bardzo smakowały :)

 

Składniki:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady dobrej jakości (100g)
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka wódki

 

Przygotowanie:

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej (na garnku z wodą postawić miskę, do której wrzucić czekoladę). Lekko przestudzić i utrzeć z masłem i śmietanką. Na koniec dodać alkohol i 3/4 porcji orzechów. Masę wstawić do lodówki na około 30 min. Kiedy lekko zastygnie formować z niej małe kulki i obtaczać w pozostałych orzechach. Umieścić w mini papilotkach. Odstawić na 1 godz. do lodówki.

 

Z powyższych składników wychodzi około 20 mini kuleczek.

 

Smacznego!

 

Źródło: Desery na każdą okazję