Składniki
Babka robiona w ekstremalnych warunkach: bez miski, miksera i wagi. Pomimo braku wymaganego sprzętu wypiek bardzo udany. W smaku przypomina lekki sernik jagodowy z delikatną nutą kokosową.
Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 300 g serka waniliowego (użyłam sera z wiaderka na serniki)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 8 łyżek likieru kokosowego (użyłam Malibu)
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- 300 g jagód (mogą być mrożone, ale trzeba je wcześniej rozmroźić)
- 1/2 opakowania biszkoptów (ok. 90g)
- 1 cytryna
- 2 i 1/2 łyżki żelatyny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Jogurt wymieszać z serkiem i cukrem pudrem. Do masy wycisnąć sok z cytryny i wlać 3 łyżki Malibu. Śmietanę ubić na sztywno. Masę jogurtowo-serową połączyć z żelatyną i delikatnie wmieszać śmietanę.
Świeże jagody przebrać i opłukać (mrożone rozmrozić). Dodać cukier wanilinowy i wymieszać. Do tężejącej masy dodać owoce. Formę do babki napełnić ciastem. Na wierzch ułożyć biszkopty, lekko wcisnąć je w masę i nasączyć pozostałym likierem. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin. Przed podaniem zanurzyć foremkę na kilka sekund w misce z gorącą wodą i przełożyć babkę na talerz.
Smacznego!
Źródło: Tina Nr 12/2012