Składniki
Dziś coś dla czekoladożerców: bardzo dobry deser, jednak dość słodki. Nie da się go dużo zjeść, ale wszystkim bardzo smakował. Podstawą sosu jest biała czekolada, a aromat kokosowy nie jest tu mocno wyczuwalny i dominujący.
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
- 3/4 szklanki słodzomego mleka skondensowanego
- 1 żółtko
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 3 łyżeczki żelatyny
Sos:
- 1 tabliczka białej czekolady (100g)
- 1/3 szklanki śmietany 18%
- 3 łyżki Malibu lub likieru kokosowego
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Gorzką czekoladę połamać na kostki. W rondlu zagotować 1,5 szklanki wody z mlekiem skondensowanym i cukrem wanilinowym. Dodać czekoladę, cały czas podgrzewać na mały ogniu, aż do dokładnego rozpuszczenia i połączenia składników. Zdjąć z ognia, dodać ubite na puszystą masę żółtko, wymieszać i ponownie zagotować, a następnie wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i i połączyć z letnią masą. Pudding przełożyć do foremek i wstawić do lodówki, aby stężał.
Białą czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć ze śmietanką oraz Malibu i mieszać aż powstanie gładki sos. Schłodzony deser wyjąć z foremek (wstawiając każdą foremkę na chwilę do gorącej wody) i polać przygotowanym sosem.
Foremki, które wykorzystałam w przepisie kupiłam w tesco: link
Smacznego!
Źródło: Desery na każdą okazję