Składniki
Czekoladowe ciasto, które ładnie się prezentuje, chociaż domowników smakiem nie zachwyciło. Jeśli robiłabym go ponownie z pewnością zrezygnowałabym ze spodu, który jest słodki i nie wpływa znacznąco na zmianę smaku całego ciasta. Poza tym wydłuża czas jego przygotowania.
Składniki:
Masa:
- 250 g mlecznej czekolady
- 250 g śmietany 30%
- 150 g orzechów laskowych (zmielonych lub drobno posiekanych)
- 150 g suchych wafli
- 50 g masła
- 80 g cukru
- 10 g cukru wanilinowego
Spód:
- 50 g masła
- 80 g śmietany
- 100 g cukru
- 100 g płatków migdałowych
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 6 łyżek śmietany 30%
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania masy. Czekoladę połamać na kostki i wraz ze śmietaną podgrzewać w garnku aż do rozpuszczenia. Wystudzić i wstawić czekoladę do lodówki na 2 godziny.
Orzechy uprażyć na suchej patelni aż zbrązowieją i wystudzić. Wafle rozgnieść (najłatwiej włożyć je do torebki i rozgnieść wałkiem).
Masło utrzeć mikserem i podczas uciekarnia dodawać stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Śmietanę czekoladową z lodówki ubić mikserem i wymieszać z masłem. Dodać orzechy i pokruszone wafle. Masę przełożyć do miski wyłożonej folią spożywczą i wyrównać. Ponownie wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Masło przeznaczone na spód rozpuścić dodając cukier. Gdy masa lekko zbrązowieje, dodać płatki migdałowe. Garnek zdjąć z kuchenki i powoli dodawać śmietanę. Ponownie podrzewać do zagotowania. .
Na papierze do pieczenia narysować koło o takiej średnicy jakiej jest spód ciasta w misce (u mnie 20 cm) i posmarować olejem. Masę migdałową wyłożyć na kole (najłatwiej nawilżoną łyżką) i odstawić aż lekko zastygnie. Po tym czasie, na spód wyłożyć kopiec z miski i wstawić do loówki (najlepiej na całą noc). Zdjąć papier do pieczenia i ciasto przełożyć na talerz
W garnku rozpuścić czekoladę połamaną na kostki i wlać śmietanę. Tak przygotowaną polewą oblać czekoladowy kopiec i ponownie wstawić do lodówki, aby stężała. Udekorowałam czekoladkami w kształcie muszelek.
Smacznego!
Źródło: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z