Składniki
Wierzch:
Smaczny deser, ale dla mnie za bardzo zwarty. Konsystencja bardziej przypomina budyń niż krem, dlatego proponuję dodać trochę mniej budyniu.
Składniki (2 porcje):
Pudding:
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 100g śmietany 30%
- 400 ml mleka
- 4,5 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Wierzch:
- pół szklanki śmietany 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. 100g śmietany połączyć z budyniem (proszkiem). Mleko zagotować z 4,5 łyżkami cukru pudru. Dodać kawę i rozpuszczony budyń. Gotować przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Zimny pudding przełożyć do ozdobnych pucharków.
Śmietanę do dekoracji ubić na sztywno dodając pół łyżeczki cukru pudru. Pozostały cukier puder wymieszać z cynamonem. Na wierzch kremu wyłożyć kopiec ze śmietany i posypać cynamonowym cukrem.
Smacznego!
Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 9/2013