Ciasta/ Desery bez pieczenia

Mleczno-karmelowy przekładaniec

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Bardzo smaczne ciasto, ale dość słodkie. Wystarczy mały kawałek, aby zaspokoić ochotę na "coś" słodkiego. Dużym jego plusem jest szybkość i łatwość przygotowania. Aby je wykonać potrzebujemy jedynie szklankę do odmierzenia proporcji, rondelek do ugotowania masy i blachę do wyłożenia ciasta. Polecam!

 

Składniki:

  • 64 herbatniki
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 400 g mleka w proszku pełnego 26,5%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • puszka masy kajmakowej (400g)

 

Przygotowanie:

Masło włożyć do rondelka. Wsypać 1/3 szklanki cukru, cukier wanilinowy i wlać mleko. Podgrzewać do momentu zagotowania. Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.

 

Blachę o wymiarach 28x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki jeden przy drugim (16 sztuk). Na ciastkach rozsmarować połowę mlecznej masy i ponownie ułożyć warstwę herbatników. Na nie wylać masę kajmakową i przykryć ciastkami. Na to wyłożyć pozostałą masę mleczną i przykryć ostatnią warstwą herbatników.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 8/2013