Ciasta/ Desery bez pieczenia

Mleczno-karmelowy przekładaniec

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Bardzo smaczne ciasto, ale dość słodkie. Wystarczy mały kawałek, aby zaspokoić ochotę na "coś" słodkiego. Dużym jego plusem jest szybkość i łatwość przygotowania. Aby je wykonać potrzebujemy jedynie szklankę do odmierzenia proporcji, rondelek do ugotowania masy i blachę do wyłożenia ciasta. Polecam!

 

Składniki:

  • 64 herbatniki
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 400 g mleka w proszku pełnego 26,5%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • puszka masy kajmakowej (400g)

 

Przygotowanie:

Masło włożyć do rondelka. Wsypać 1/3 szklanki cukru, cukier wanilinowy i wlać mleko. Podgrzewać do momentu zagotowania. Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.

 

Blachę o wymiarach 28x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki jeden przy drugim (16 sztuk). Na ciastkach rozsmarować połowę mlecznej masy i ponownie ułożyć warstwę herbatników. Na nie wylać masę kajmakową i przykryć ciastkami. Na to wyłożyć pozostałą masę mleczną i przykryć ostatnią warstwą herbatników.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 8/2013

Pudding kawowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Smaczny deser, ale dla mnie za bardzo zwarty. Konsystencja bardziej przypomina budyń niż krem, dlatego proponuję dodać trochę mniej budyniu.

 

Składniki (2 porcje):

Pudding:

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100g śmietany 30%
  • 400 ml mleka
  • 4,5 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Wierzch:

  • pół szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • pół łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie:

Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. 100g śmietany połączyć z budyniem (proszkiem). Mleko zagotować z 4,5 łyżkami cukru pudru. Dodać kawę i rozpuszczony budyń. Gotować przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Zimny pudding przełożyć do ozdobnych pucharków.

 

Śmietanę do dekoracji ubić na sztywno dodając pół łyżeczki cukru pudru. Pozostały cukier puder wymieszać z cynamonem. Na wierzch kremu wyłożyć kopiec ze śmietany i posypać cynamonowym cukrem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 9/2013

Deser z musem malinowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pyszny letni deser z musem malinowym, masą waniliową i musli. Jak dla mnie to deser idealny! Bardzo polecam!

 

Składniki (2 porcje):

  • 4 łyżki musli
  • 200g serka homogenizowanego waniliowego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 200g malin
  • 3 płaskie łyżki cukru

 

Przygotowanie:

Maliny posypać cukrem i rozgnieść widelcem. Śmietanę ubić i wymieszać z serkiem. Do 2 szklanek wsypać po łyżce musli, następnie wyłożyć masę waniliową i polać musem malinowym. Czynność powtórzyć. Na wierzch wyłożyć pozostały serek i deser udekorować malinami oraz miętą.

 

Smacznego!

Borówkowe pucharki

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Zapraszam na borówkowe pucharki, które mogą być przygotowane z dowolnymi owocami. Ilość cukru należy modyfikować w zależności od słodkości owoców i własnych upodobań smakowych.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 70 g herbatników
  • 250 g borówki amerykańskiej
  • 400 g serka waniliowego
  • łyżka aromatu waniliowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 330 ml śmietany 30%
  • fix do smietany
  • 4 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie:

Borówki przebrać, umyć i osuszyć. Zmiksować przy pomocy blendera i połączyć z serkiem waniliowym i aromatem. Dodać 2 łyżki cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzić. Dodać do niej 3 łyżki masy owocowo- waniliowej i wymieszać, a następnie połączyć powstałą mieszankę z resztą masy.

Śmietanę ubić na sztywno z fixem, pod koniec ubijania dodać pozostałe 2 łyżki cukru pudru. Połowę bitej śmietany wymieszać z masą borówkową.

Herbatniki zmiksować lub pokruszyć na drobny proszek.

Do pucharków wsypać trochę ciastek, następnie wyłożyć masę owocową do 2/3 wysokości, ponownie trochę herbatników, warstwę bitej śmietany i kleks masy borówkowej. Wstawić na około 30 min. do lodówki.

 

Smacznego!

Piankowy torcik

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dzisiaj kolejna propozycja na upalne dni: ciasto bez pieczenia. Lekki, piankowy, zwarty deser o delikatnym smaku.

 

Składniki:

I warstwa:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 2  opakowania galaretki o dowolnym smaku i kolorze (użyłam niebieskiej)
  • 200 g masła

II warstwa:

  • 2  opakowania galaretki o dowolnym smaku i kolorze (użyłam pomarańczowej)
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

Dodatkowo:

  • 250 g okrągłych biszkoptów
  • 40 g mlecznej czekolady

 

Przygotowanie:

W 1 szklance mleka dokładnie rozpuścić budynie i cukier. Pozostałe mleko zagotować i wlać budyniową mieszaninę, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący krem zdjąć z ognia i wsypać galaretki (proszek). Dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

 

Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm ciasno wyłożyć biszkopty. Miękkie masło zmiksować, dodając porcjami wystudzony budyń z galaretką. Masę wyłożyć na ciastka i wyrównać. Wstawić do lodówki.

 

Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody oraz ostudzić. Mleko skondensowane miksować przez chwilę na najwyższych obrotach miksera i dodać galaretki, stale miksując, aż składniki się połączą. Ciasto wyjąć z lodówki i ponownie wyłożyć warstwę biszkoptów. Na ciastka wylać przygotowaną piankę. Torcik wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie zimną czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać wierzch ciasta.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 7/2013

 

Stefanka

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Po raz pierwszy robiłam i jadłam Stefankę i żałuję, że wcześniej nigdy nie miałam okazji spróbować tego ciasta. Jest pyszne, bez pieczenia i wychodzi go duża blacha! Na pewno jeszcze nie raz je przygotuję.

 

Składniki:

  • 76 herbatników
  • 800 ml mleka
  • 2 budynie czekoladowe
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • aromat rumowy (1 opakowanie 4,5g)
  • 500 g śmietany 30%
  • 2 fixy do śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie:

Budynie i połowę porcji cukru rozpuścić w 400 ml mleka. Pozostałe mleko zagotować w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Następnie dolać do niego rozpuszczone w mleku budynie czekoladowe z cukrem i gotować do momentu powstania gęstej masy. Ostudzić.

 

Miękkie masło zmiksować z pozostałym cukrem. Porcjami dodawać budyń, stale miksując. Do masy dodać aromat rumowy. Prostokątną blachę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie formy ułożyć herbatniki, jeden przy drugim. Na ciastkach wyłożyć 1/3 masy czekoladowej. Czynność powtórzyć: herbatniki, masa, herbatniki, masa, herbatniki. Ciasto schłodzić w lodówce przez około 3 godziny.

 

Śmietanę ubić na sztywno z fixami, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Stefankę wyjąć z blachy (jeśli macie cienką folię, która przy wyjmowaniu się rwie należy blachę przykryć deską do krojenia,  ostrożnie ją odwrócić i zdjąć blachę oraz folię aluminiową), na wierzch wyłożyć bitą śmietanę i wyrównać.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 7/2013

 

 

Serowe trójkąty z truskawkami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Kolejne ciasto bez pieczenia. Idealny przepis na upalne dni, kiedy sama myśl stania w kuchni przy gorącym piekarniku budzi niechęć i przerażenie. Poza tym sezon na truskawki właśnie się zaczął, więc tym bardziej warto spróbować.

 

Składniki:

  • 1 kg twarogu na serniki (z wiaderka)
  • 200 g miękkiego masła
  • 24 herbatniki
  • 200 g cukru pudru + do posypania
  • ok. 30 g truskawek

 

Przygotowanie:

Truskawki umyć, usunąć szypułki i osuszyć. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ciągle miksując dodawać po 1 łyżce sera. Mieszać do połączenia składników.

Na blacie wyłożyć arkusz folii aluminiowej i ułożyć na nim prostokąt z herbatników (wymiary 3 x 8 herbatników). Na ciastkach rozsmarować 2/3 masy serowej. Na środku ułożyć w rządku truskawki. Na owoce wyłożyć pozostałą masę.

Włożyć ręce pod folię aluminiową, podnieść zewnętrzne rzędy ciastek i docisnąć tak, aby utworzyły trójkąt. Podczas tej czynności trochę masy może wypłynąć, więc należy ją zebrać. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie serowe trójkąty pokroić w plastry i posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku Nr 6/2013

 

 

Babeczki z wiśniami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Według mnie pyszne babeczki, w których wszystkie składniki doskonale się komponują. Chrupiący spód, kremowa masa z serka mascarpone i duuuuża ilość wiśni. Pycha! Bardzo polecam!

Jeśli nie macie formy do muffinek i papilotek, ciasto można przygotować w prostokątnej blaszce, a następnie pokroić je na kwadraty.

 

Składniki (na ok 24 sztuki)

Spód:

  • 250 g ciastek Oreo bez masy (lub herbatników)
  • 150 g masła

Masa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g twarogu
  • 75 g cukru
  • 10 g cukru wanilinowego
  • wiśnie ze słoika ok. 400 g
  • 350 g śmietany 30%
  • 2 opakowania fizxu do śmietany

Wierzch:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek śmietany 30%

 

Przygotowanie:

Ciastka pokruszyć na piasek. Masło rozpuścić i wymieszać z Oreo. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wsypać masę ciasteczkową, docisnąć. Blachę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

Wiśnie odsączyć na sicie.

W misce zmiksować mascarpone, twaróg, cukier i cukier wanilinowy. Śmietanę ubić z fixami i przełożyć do masy serowej, wymieszać.

Na schłodzony spód wyłożyć wiśnie, a następnie masę serową (proponuję najpierw położyć trochę masy, następnie wiśnie i znów masę serową- wtedy warstwy lepiej się "skleją"). Na wierzch każdej babeczki wcisnąć wisienkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać śmietanę. Rozpuszczoną czekoladę przelać do torebki strunowej, odciąć rożek i polać po babeczkach tworząc zawijasy. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

 

Śmietanowiec z truskawkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Ciasto, którym moja mama była zachwycona. Mnie aż tak nie powaliło. W smaku bardzo przypomina sernik na zimno

 

Składniki:

Spód i brzegi:

  • 200g podłużnych biszkoptów
  • 50 g herbatników
  • 120 g masła

Warstwa śmietanowa

  • 200 ml mleka
  • 20 g żelatyny
  • 75 g cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 250 g śmietany 18%
  • 350 g śmietany 30%
  • 10 cukru wanilinowego
  • 400 g truskawek

Na wierzch:

  • galaretka cytrynowa
  • 250 ml soku pomarańczowego

 

Przygotowanie:

100 g biszkoptów przekroić na pół i odłożyć. Pozostałe pokruszyć razem z herbatnikami na piasek. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę z ciastek i docisnąć. Połówki biszkoptów ustawić wokół obręczy tortownicy, stroną z cukrem na zewnątrz i lekko wbić w spód.

 

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Mleko podgrzać. Jajka i cukier ubijać mikserem w kąpieli wodnej (na garnek z wodą wstawić miskę ze składnikami i podgrzewać na średnim ogniu) aż do uzyskania kremowej masy. Dodać mleko oraz żelatynę i wymieszać. Wyjąć naczynie z kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. Kiedy masa będzie zimna dodać kwaśną śmietanę i sok z cytryny.

Śmietanę 30% ubić z cukrem wanilinowym. Gdy masa śmietanowo- jajeczna zacznie tężeć, dodać ubitą śmietanę.

Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w kostkę, zostawiając około 8-10 sztuk do dekoracji na wierzch.

Jedną trzecią kremu śmietanowego wyłożyć na ciasteczkowy spód, a na niego położyć truskawki. Zalać resztą masy i wyrównać powierzchnię. Odłożone truskawki pokroić na cienkie plastry i ułożyć dekoracyjnie na wierzchu ciasta. Śmietanowiec wstawić do lodówki.

Galaretkę rozpuścić w gorącym soku pomarańczowym i odstawić. Tężejącą galaretkę rozprowadzić na wierzchu ciasta i ponownie wstawić go do lodówki na około 1 godzinę.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

Czekoladowy kopiec

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Czekoladowe ciasto, które ładnie się prezentuje, chociaż domowników smakiem nie zachwyciło. Jeśli robiłabym go ponownie z pewnością zrezygnowałabym ze spodu, który jest słodki i nie wpływa znacznąco na zmianę smaku całego ciasta. Poza tym wydłuża czas jego przygotowania.

 

Składniki:

Masa:

  • 250 g mlecznej czekolady
  • 250 g śmietany 30%
  • 150 g orzechów laskowych (zmielonych lub drobno posiekanych)
  • 150 g suchych wafli
  • 50 g masła
  • 80 g cukru
  • 10 g cukru wanilinowego

Spód:

  • 50 g masła
  • 80 g śmietany
  • 100 g cukru
  • 100 g płatków migdałowych

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 6 łyżek śmietany 30%

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania masy. Czekoladę połamać na kostki i wraz ze śmietaną podgrzewać w garnku aż do rozpuszczenia. Wystudzić i wstawić czekoladę do lodówki na 2 godziny.

Orzechy uprażyć na suchej patelni aż zbrązowieją i wystudzić. Wafle rozgnieść (najłatwiej włożyć je do torebki i rozgnieść wałkiem).

Masło utrzeć mikserem i podczas uciekarnia dodawać stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Śmietanę czekoladową z lodówki ubić mikserem i wymieszać z masłem. Dodać orzechy i pokruszone wafle. Masę przełożyć do miski wyłożonej folią spożywczą i wyrównać. Ponownie wstawić do lodówki na około 3 godziny.

Masło przeznaczone na spód rozpuścić dodając cukier. Gdy masa lekko zbrązowieje, dodać płatki migdałowe. Garnek zdjąć z kuchenki i powoli dodawać śmietanę. Ponownie podrzewać do zagotowania. .

Na papierze do pieczenia narysować koło o takiej średnicy jakiej jest spód ciasta w misce (u mnie 20 cm) i posmarować olejem. Masę migdałową wyłożyć na kole (najłatwiej nawilżoną łyżką) i odstawić aż lekko zastygnie. Po tym czasie, na spód wyłożyć kopiec z miski i wstawić do loówki (najlepiej na całą noc). Zdjąć papier do pieczenia i ciasto przełożyć na talerz

W garnku rozpuścić czekoladę połamaną na kostki i wlać śmietanę. Tak przygotowaną polewą oblać czekoladowy kopiec i ponownie wstawić do lodówki, aby stężała. Udekorowałam czekoladkami w kształcie muszelek.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z