Składniki
Bardzo owocowe ciasto z grubą warstwą gruszek z kremem budyniowym i delikatną masą śmietanową.
Składniki:
- 200 g mąki
- 140 g cukru + 3 łyżki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 75 g masła
- 6 gruszek (ok. 1 kg)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 1/2 l mleka)
- sok z 1 cytryny
- 200 g śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z 3 łyżkami cukru, proszkiem do pieczenia oraz cukrem wanilinowym. Dodać 1 jajko i pokrojone na kawałki masło. Zagnieść ciasto i wstawić na około 30 minut do lodówki.
Gruszki obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. W garnku zagotować 500 ml wody z sokiem z cytryny i 50 g cukru. Dodać owoce i podgrzewać około 2-4 min., tak aby gruszki były dość miękkie, ale nie rozgotowane. Owoce odcedzić, pozostawiając 375 ml powstałego płynu.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować tak, aby wylepić nim spód oraz boki formy.
Gruszki ułożyć na cieście. Budyń rozmieszać z niewielką ilością wody. Sok gruszkowy przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Dodać budyń i stale mieszając, zagotować. Masę rozprowadzić na owocach. Ciasto piec ok. 25 minut w temp. 200°C.
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając 90 g cukru. Następnie kolejno dodawać żółtka i śmietanę. Masę wylać na warstwę owocowo- budyniową i piec przez kolejne 20-25 minut. Ciasto ostudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło: Pyszne ciasta domowe, Nr 3/2013