Ciasta

Ciasto budyniowe z konfiturą jagodową

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Miałam nie dodawać tego przepisu, ponieważ mi te ciasto nie smakowało. Jednak było wiele pozytywnych opinii od osób degustujących, dlatego zmieniłam zdanie. O gustach się nie dyskutuje, więc może komuś ciasto będzie odpowiadało.

 

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 280 g masła
  • 1 łyżka śmietany (18%)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 400 ml mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • słoik (250g) konfitury jagodowej
  • ok. 3 łyżek płatków migdałowych

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać i dodać 180 g pokrojonego zimnego masła, 40 g cukru pudru, 1 jajko, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść gładkie ciasto.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec przez 20-25 min. w temperaturze 190°C.

Ugotować budyń na mleku z cukrem. Ostudzić. Pozostałe masło utrzeć i połączyć z resztą cukru pudru. Do masy maślanej dodawać budyń.

Na wierzchu upieczonego ciasta rozsmarować konfiturę jagodową. Na to wyłożyć masę budyniową. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni i posypać wierzch ciasta.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 10/2013