Składniki
Miałam nie dodawać tego przepisu, ponieważ mi te ciasto nie smakowało. Jednak było wiele pozytywnych opinii od osób degustujących, dlatego zmieniłam zdanie. O gustach się nie dyskutuje, więc może komuś ciasto będzie odpowiadało.
Składniki:
- 200 g mąki
- 280 g masła
- 1 łyżka śmietany (18%)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g cukru pudru
- 1 jajko
- 400 ml mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- słoik (250g) konfitury jagodowej
- ok. 3 łyżek płatków migdałowych
Przygotowanie:
Mąkę przesiać i dodać 180 g pokrojonego zimnego masła, 40 g cukru pudru, 1 jajko, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść gładkie ciasto.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec przez 20-25 min. w temperaturze 190°C.
Ugotować budyń na mleku z cukrem. Ostudzić. Pozostałe masło utrzeć i połączyć z resztą cukru pudru. Do masy maślanej dodawać budyń.
Na wierzchu upieczonego ciasta rozsmarować konfiturę jagodową. Na to wyłożyć masę budyniową. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni i posypać wierzch ciasta.
Smacznego!
Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 10/2013