Ciasta

Murzynek z jabłkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Przepis

Jesienne ciasto, które bardzo szybko się przygotowuje, ale dość długo się piecze. Jest bardzo smaczne i wilgotne dzięki dodaniu jabłek i oleju. Robiłam je ostatnio trzy razy w ciągu trzech dni i za każdym razem znikało błyskawicznie. Zapraszam!

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 kg jabłek
  • cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem. Stale ubijając dolewać olej. Do masy wsypać przesianą mąkę, sodę, cynamon oraz kakao. Składniki wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta, ale nie obawiajcie się, bo tak ma być.

 

Jabłka obrać i pokroić w kostkę (polecam większą kostkę, ponieważ lepiej będzie czuć owoce). Na końcu masę wymieszać z pokrojonymi jabłkami. Foremkę (keksówkę) o wymiarach 35 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, wyrównać. Piec około 70 - 90 minut w temp. 190°C do tzw. suchego patyczka (patyczek do szaszłyków wbity w ciasto po wyjęciu powinien być suchy, a nie obklejony masą). Po ostygnięciu Murzynka posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 10/2013

You have no rights to post comments