Składniki
Jesienne ciasto, które bardzo szybko się przygotowuje, ale dość długo się piecze. Jest bardzo smaczne i wilgotne dzięki dodaniu jabłek i oleju. Robiłam je ostatnio trzy razy w ciągu trzech dni i za każdym razem znikało błyskawicznie. Zapraszam!
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 kg jabłek
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem. Stale ubijając dolewać olej. Do masy wsypać przesianą mąkę, sodę, cynamon oraz kakao. Składniki wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta, ale nie obawiajcie się, bo tak ma być.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę (polecam większą kostkę, ponieważ lepiej będzie czuć owoce). Na końcu masę wymieszać z pokrojonymi jabłkami. Foremkę (keksówkę) o wymiarach 35 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, wyrównać. Piec około 70 - 90 minut w temp. 190°C do tzw. suchego patyczka (patyczek do szaszłyków wbity w ciasto po wyjęciu powinien być suchy, a nie obklejony masą). Po ostygnięciu Murzynka posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Smacznego!
Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 10/2013