Ciasta

Kremówka

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Ciasto przygotowałam na specjalne życzenie mojego narzeczonego, któremu ciężko dogodzić, jeśli chodzi o słodkości. Jak sama nazwa wskazuje ciasto jest bardzo kremowe, nie przesłodzone, po prostu idealne. Składa się z dwóch warstw: budyniowo- waniliowej i śmietanowej, które znajdują się pomiędzy cienkimi płatami ciasta francuskiego.

 

Składniki:

 

Spód

  • 2 opakowania ciasta francuskiego, każde po 275 g (wymiar 25x42 cm)

 

Warstwa budyniowo- waniliowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 150 g cukru
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

Warstwa śmietanowa:

  • 660 g śmietany 30% (niepełne 3 szklanki)
  • 2 łyżki cukru pudru + dodatkowo 1 łyżeczka do posypania na wierzch
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie ocieplić do temperatury pokojowej. Wyłożyć na blachę (użyłam blach od piekarnika), ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 200°C przez około 25-35 minut do uzyskania ciemno złotego koloru. Ciasto podczas pieczenia będzie wyrastać, należy przekłuwać je widelcem- ma być płaskie. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Następnie przyciąć boki do wymiarów formy 22x28 cm i wyłożyć pierwszy blat na spód blaszki. Nie można przed pieczeniem wyciąć blatów odpowiednich wymiarów, ponieważ ciasto francuskie może się kurczyć podczas pieczenia. 

 

Zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem. Następnie dodać śmietanę i nasiona z laski wanilii (wanilię przekroić na pół i nożem lub łyżeczką zeskrobać nasiona), wymieszać i zagotować.

W misce zmiksować pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami i mąkami (pszenną i ziemniaczaną). Wlać do zagotowanego mleka z cukrem i ugotować budyń. Ja mieszam masę mikserem, aby nie było grudek. Następnie przykryć budyń folią spożywczą, aby nie tworzył się kożuch i odstawić do ostygnięcia.

Masło zmiksować na jasną masę i stopniowo dodawać zimny budyń. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić, dodać do niej łyżkę budyniu, wymieszać, a następnie połączyć z pozostałym kremem. Gotową masę wyłożyć na spód z ciasta francuskiego i wstawić do lodówki na około godzinę.

 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę przeznaczoną do masy śmietanowej rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić, dodać do niej łyżkę ubitej śmietany, wymieszać, a następnie połączyć z pozostałą masą, wymieszać. Tak przygotowaną warstwę śmietanową wyłożyć na budyń. Blat ciasta francuskiego przeznaczony na wierzch pokroić na 12 części (najłatwiej nożem do pizzy) i ułożyć na masie śmietanowej. Posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Blog Moje wypieki