Ciasta

Biszkopt

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Przepis

Biszkopt idealny - dla wielu stanowi nie lada wyzwanie. Mam nadzieję, że po wypróbowaniu tego przepisu nie będziecie już chcieli próbować innego! To doskonała baza wszystkich tortów oraz ciast z owocami, kremami. Nie zawiera proszku do pieczenia, wychodzi idealnie prosty i nie opada po upieczeniu. Przy okazji jest też trochę frajdy, ponieważ po wyjęciu z piekarnika trzeba go upuścić na podłogę :)

 

Składniki (ø 26):

  • 8 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier i kolejno żółtka, stale miksując. Mąki przesiać do ciasta i wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowaną masę. Piec około 30 - 40 minut w 170°C do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wypuścić z rąk (w formie) na podłogę.

 

Smacznego!

 

Źródło: Blog Moje Wypieki

You have no rights to post comments