Składniki
Kolejna odsłona kremowego, waniliowego sernika tym razem z truskawkami. Była już wersja z mrożonymi wiśniami teraz zapraszam na kolejne owoce sezonowe. Przepis jest banalny, wykonanie ekspresowe, a smak to po prostu "niebo w gębie". Koniecznie spróbujcie, póki sezon truskawkowy w pełni :)
Składniki:
- 200 g herbatników kakaowych
- 175g masła
- 1 kg sera na serniki z wiaderka
- 1 duże opakowanie budyniu waniliowego (64g)
- 1 aromat waniliowy
- 4 jajka
- szklanka cukru
- ok. 500g truskawek
Przygotowanie:
Ciastka pokruszyć na proszek (za pomocą blendera lub wsypać do torebki strunowej i rozwałkować). Masło rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Masę ciasteczkową wyłożyć do formy o wymiarach 25x30 cm i docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.
Jajka zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym. Stale ucierając, dodawać porcjami ser, a na koniec budyń waniliowy (proszek). Masę wylać na spód z herbatników. Na wierzch wyłożyć umyte i przekrojone na pół truskawki. Piec około godziny w 180°C. Po upieczeniu wystudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Źródło: blog Gotuję bo lubię