Ciasta

Sernik z truskawkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Kolejna odsłona kremowego, waniliowego sernika tym razem z truskawkami. Była już wersja z mrożonymi wiśniami teraz zapraszam na kolejne owoce sezonowe. Przepis jest banalny, wykonanie ekspresowe, a smak to po prostu "niebo w gębie". Koniecznie spróbujcie, póki sezon truskawkowy w pełni :)

 

Składniki:

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 175g masła
  • 1 kg sera na serniki z wiaderka
  • 1 duże opakowanie budyniu waniliowego (64g)
  • 1 aromat waniliowy
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • ok. 500g truskawek

 

Przygotowanie:

Ciastka pokruszyć na proszek (za pomocą blendera lub wsypać do torebki strunowej i rozwałkować).  Masło rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Masę ciasteczkową wyłożyć do formy o wymiarach 25x30 cm i docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

 

Jajka zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym. Stale ucierając, dodawać porcjami ser, a na koniec budyń waniliowy (proszek). Masę wylać na spód z herbatników. Na wierzch wyłożyć umyte i przekrojone na pół truskawki. Piec około godziny w 180°C. Po upieczeniu wystudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Gotuję bo lubię