Ciasta

Tarta truskawkowa

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Smaczna tarta na kruchym cieście z bardzo truskawkowym nadzieniem, które konsystencją przypomina piankę. Sezon truskawkowy powoli dobiega końca, więc spieszcie się z przygotowaniem.

 

Składniki:

Spód:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Masa:

  • 350 g truskawek
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 330 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • bita śmietana do dekoracji

 

Przygotowanie:

Mąkę i cukier puder przesiać, dodać masło, żółtko, kwaśną śmietanę i aromat waniliowy. Składniki szybko zagnieść. Formę to tarty wyłożyć ciastem i ponakłuwać widelcem, aby para miała ujście. Następnie ciasto wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie tartę piec przez około 12-15 minut w temp. 200°C.

 

Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, aby napęczniała. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zmiksować z cukrem oraz sokiem z cytryny. Mus przelać do garnka i podgrzewać do momentu wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

 

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać mus truskawkowy. Miksować na najniższych obrotach miksera, do połączenia składników. Gotowy krem wylać na kruchy spód i wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Schłodzoną tartę pokroić i udekorować kleksami z bitej śmietany.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 5/2014